ΤΟ “ΦΟΝΙΚΟ” ΔΙΔΥΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΑΤΟΥ

0

Η ΑΕΚ Λάρνακας κατέκτησε το περσινό πρωτάθλημα, όμως δεν ξεκίνησε καλά τη φετινή σεζόν. Πλέον, όμως, έχει αρχίσει να βρίσκει το δρόμο της και ο πήχης διαρκώς ανεβαίνει. Θα μπορέσει να αντέξει με… τρία καρπούζια στην ίδια μασχάλη;

Το repeat αποτελεί τον βασικό στόχο της Πετρολίνα γι’ αυτό και προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος στον βαθμολογικό πίνακα της πρώτης κατηγορίας. Από εκεί και πέρα, σίγουρα… γλυκοκοιτάζει το κύπελλο και παράλληλα θέλει να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται στην Ευρώπη.

Η πρόκριση στους “32” του FIBA Europe Cup συνιστά από μόνη της μια μεγάλη υπέρβαση για τον Λίνο Γαβριήλ και τους παίκτες του, που πλέον καλούνται να παλέψουν με μεγαθήρια, όπως η ιταλική Βαρέζε του άλλοτε παίκτη του Παναθηναϊκού, Ρόκο Λένι Ούκιτς.

Στο ματς με την ΕΘΑ εντυπωσίασε με κάποια στοιχεία στο παιχνίδι της και σίγουρα αυτό αφήνει παράθυρο αισιοδοξίας εν όψει της συνέχειας. Η πιεστική άμυνα zone-press σε όλο το γήπεδο απέφερε πάρα πολλά κλεψίματα ή σε πολλές φάσεις “χάλαγε” τις επιθέσεις της ομάδας της Έγκωμης, παρά το γεγονός πως διαθέτει δύο καλούς Αμερικανούς χειριστές της μπάλας, όπως είναι ο Ρίτσαρντ Πακ και ο Τράε Γκόλντεν.

Ο Λίνος Γαβριήλ αποτελεί το μεγάλο στοίχημα και μέχρι στιγμής δικαιώνει τη διοίκηση Λευκαρίτη που τον έφερε πίσω στην Κύπρο. Το σημαντικό είναι πως κι αυτός δίνει μεγάλη σημασία στην αξιοποίηση των εγχώριων ατού της ΑΕΚ.

Οι Ιάκωβος Παντελή και Γιώργος Παλάλας έχουν βρει το ρόλο τους και δίνουν βοήθειες τόσο στην άμυνα με την ψυχή και το πάθος τους, όσο και στην επίθεση με το καθαρό μυαλό και τη μαχητικότητα που τους χαρακτηρίζει.

Όσο για τον Παναγιώτη Τρισόκκα, τα λόγια είναι περιττά. Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας αποτελεί παράδειγμα προς όλους τους νέους αθλητές που θέλουν να κάνουν καριέρα στην καλαθόσφαιρα. Αποτελεί δύναμη στο “ζωγραφιστό” και ο εγκεφαλικός τρόπος παιχνιδιού του τον καθιστά σε… πλέι μέικερ ρακέτας.

Πολύτιμος είναι και ο Γαβριήλ Κοιλαράς, που διακρίνεται για τον δυναμισμό του και προσφέρει πολλά όταν έρχεται από τον πάγκο, καθώς και ο πολύπειρος Γκαρσία, ο οποίος παρότι βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία, ξέρει μπάσκετ και βοηθάει όταν πατάει παρκέ.

Ο Τόμισλαβ Πέτροβιτς αποτελεί σταθερή αξία και ήρεμη δύναμη, ενώ ο Πάρις Μπράουν ήρθε και αφήνει μέχρι στιγμής θετικές εντυπώσεις με τις εμφανίσεις του. Μένει να δούμε πώς θα ανταποκριθεί και ο Μπράντον Μπάουμαν, ο οποίος αποκτήθηκε στη θέση του φιλότιμου Δανού, Τζόναθαν Γκίλινγκ, με στόχο να δώσει το κάτι παραπάνω. Στο ντεμπούτο του με την ΕΘΑ ήταν θετικός, αλλά σύντομα θα πρέπει να αρχίσει να κάνει τη διαφορά στη θέση του πάουερ φόργουορντ.

Αφήσαμε για το τέλος τα δύο “φονικά” όπλα του κόουτς Γαβριήλ. Για τον Πρίμοζ Μπρέζετς δεν χρειάζονται συστάσεις. Παίκτης με τεράστια καριέρα στο παγκόσμιο μπάσκετ. Έχει παίξει με επιτυχία στο ΝΒΑ και παράλληλα αποτέλεσε βασικό στέλεχος της εθνικής Σλοβενίας στα Ευρωμπάσκετ που συμμετείχε.

Η ποιότητά του είναι απαράμιλλη για τα δεδομένα του κυπριακού μπάσκετ και ο Ανδρέας Λευκαρίτης χρειάστηκε να κάνει την υπέρβαση για να τον κρατήσει και φέτος. Στα 36 του χρόνια αποτελεί το σημείο αναφοράς της ομάδας κοντά στο καλάθι και έχει ακόμα πολλά να δώσει.

Όσο για τον Θαντ ΜακΦάντεν; Ίσως ένας από τους πιο αδικημένους Αμερικανούς που παίζουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Η ικανότητά του στο μακρινό σουτ είναι εκπληκτική. Το απέδειξε πέρυσι στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, το δείχνει και φέτος τόσο στο κυπριακό πρωτάθλημα, όσο κυρίως στην Ευρώπη.

Όταν παίρνει… φωτιά δεν σταματάει με τίποτα να εκτελεί και στην καλή του μέρα μπορεί να “σκοτώσει” οποιονδήποτε αντίπαλο. Πέραν αυτού, όμως, το σημαντικότερο στοιχείο του είναι η ομαδικότητα. Του αρέσει να αξιοποιεί τους συμπαίκτες του στην επίθεση και παράλληλα δίνει και την ψυχή του στην άμυνα.

Ατού του, η πίεση πάνω στη μπάλα. Ειδικεύεται στο να καθυστερεί τις αντίπαλες επιθέσεις, αλλά και να κλέβει μπάλες. Το έκανε 9 φορές χθες απέναντι στην ΕΘΑ, κάνοντας κάποιους να νομίζουν πως είχαν… οφθαλμαπάτες, κοιτάζοντας τη στατιστική…

Coffee House