Να αυξηθούν ξανά οι ξένοι;

0

Το πρωτάθλημα τελείωσε, αλλά το παρασκήνιο έχει αρχίσει από τώρα να παίρνει… φωτιά εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Το ερώτημα που τίθεται, είναι πόσοι ξένοι θα επιτρέπονται τη νέα σεζόν;

Image

Η ηγεσία της ΚΟΚ πήρε πέρυσι μια… γενναία απόφαση, σε συνέχεια της προηγούμενης βέβαια. Πριν από μερικά χρόνια οι ξένοι ήταν σχεδόν απεριόριστοι και οι Κύπριοι αναγκάζονταν να κόβουν το μπάσκετ.

Πρόσφατα είχαν γίνει έξι, κίνηση πολύ σωστή. Από πέρυσι, μετά από απόφαση του Λούη Δημητρίου και παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από ορισμένα σωματεία, μειώθηκαν ακόμα παραπάνω και έγιναν πέντε.

Αυτό το μέτρο δίχασε. Κάποιες διοικήσεις δυσαρεστήθηκαν γιατί οι πρωτοκλασάτοι Κύπριοι παίκτες ανέβασαν τα κασέ τους και μαζεύτηκαν σχεδόν όλοι αναπόφευκτα στις μεγάλες ομάδες. Επειδή είναι περιορισμένος και ο αριθμός τους, όσοι σύλλογοι δεν είχαν μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, έμειναν με 1-2 και αναγκάστηκαν να κλείσουν το ροτέισιον.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη του φεγγαριού. Οι Κύπριοι παίκτες απέκτησαν ξανά κίνητρο και μπήκαν σε πρώτο πλάνο. Απέκτησαν ξανά ηγετικό ρόλο στις ομάδες, ή έστω έναν υψηλό χρόνο συμμετοχής. Συμφωνούμε πως το επίπεδο θα ταν λίγο πιο υψηλό με περισσότερους ξένους, αλλά θα πρέπει να αναζητήσουμε και λίγο την ουσία.

Ο κόσμος ΔΕΝ θέλει να μπαίνει στο γήπεδο και να βλέπει 10 Αμερικανούς πάνω στο παρκέ και τους Κύπριους να… σκουπίζουν τον πάγκο. Υπάρχει χάσμα γενεών και αυτό οφείλεται στον ανεξέλεγκτο αριθμό των ξένων, που έκαναν τα νεαρά παιδιά να χάνουν το κίνητρό τους και να εγκαταλείπουν την καλαθόσφαιρα.

Σε όλες τις γενναίες και καινοτόμες αποφάσεις, είναι απαραίτητες και κάποιες θυσίες. Χρειάζεται υπομονή για να επανέλθουν οι μεγάλες μέρες του κυπριακού μπάσκετ. Και αυτό θα γίνει μόνο με τους Κύπριους παίκτες σε πρώτο πλάνο. Μόνο έτσι θα αφυπνιστεί και ο κόσμος.

Δώστε στα παιδιά ξανά κίνητρο, αλλιώς το μέλλον θα είναι δυσοίωνο…