Πριν από 4 μήνες το Cyprus Basket συναντήθηκε με τον διευθυντή ακαδημιών και προπονητή του Ζήνωνα, τον κόουτς Μιχάλη Μιχαήλ και εκεί είχαμε την τύχη να τα πούμε σε μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Σήμερα δημοσιεύουμε το 1ο μέρος της συνέντευξής μας και θα ακολουθήσουν και τα επόμενα. Σε αυτό το 1ο μέρος ο κόουτς Μιχαήλ μας αναλύει τα θέματα του Κορονοϊου στον αθλητισμό, την προπονητική ενώ επίσης γίνεται λόγος και για τη διαχείριση της πανδημίας από την Ομοσπονδία. Επισημαίνεται ότι υπάρχουν νέες εξελίξεις καθώς αυτή η συζήτηση έγινε πριν 4 μήνες, ωστόσο δημοσιεύεται τώρα.
Συνέντευξη (PART 1):
Νιώθετε ότι ο αθλητισμός χτυπήθηκε με τον Κορονοϊό; Αναφέρατε πριν τις ξένες χώρες που με σωστές πολιτικές αποφάσεις κατάφεραν να κάνουν το μπάσκετ να συνεχίσει ομαλά το πρωτάθλημα χωρίς την τόσο μεγάλη διακοπή που είχαμε στην Κύπρο (όπως έγινε στο Ισραήλ και τις Βόρειες χώρες, Σκανδιναβία κλπ). Θεωρείται ότι υπήρξε μεγάλη διαφορά μεταξύ εμάς και αυτόν των χωρών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Κορονοϊου από θέμα αθλητικής πλευράς;
Εγώ θεωρώ ότι μπορούσαν να γίνουν ορισμένοι αγώνες (που εντέλει δεν έγιναν), όσον αφορά τη διεξαγωγή τους. Βλέποντας, όμως, τι έγινε και στην Ευρώπη όπου υπήρχαν χώρες με μεγαλύτερα προβλήματα όσον αφορά το αναπτυξιακό τους πρόγραμμα και γενικά τον αθλητισμό, βρήκαν τρόπους και τα πρωταθλήματα τα έκαναν. Ενώ εμείς, τμηματικά πρώτα και μετά καθολικά, τα κλείσαμε. Και το μπάσκετ είναι εύθραυστο, δεν είναι σαν το ποδόσφαιρο όπως και άλλα ατομικά ή ομαδικά αθλήματα. Όμως επειδή εμείς αγαπούμε το μπάσκετ και ζούμε για το μπάσκετ και ξέρουμε, μπορούμε να πούμε ότι είναι εύθραυστο. Αν λάβουμε υπόψη το ποιες ήταν οι περιόδοι που έγινε όλο αυτό το κακό μπορούμε να πούμε ότι αδρανοποίησε και εμάς σαν προπονητές, ακόμα και την ομοσπονδία και τους αθλητές. Είχαμε μπει σε μια ανασταλτική πορεία η οποία σίγουρα για όλους μας εμπόδιο και καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να το εκκινήσουμε.
Έχετε ελπίδες ότι αυτή η χρονιά θα ολοκληρωθεί; Αντιθέτως δηλαδή με την προηγούμενη χρονιά, πως το βλέπετε;
Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι θα παίξουμε όλη τη σεζόν. Όμως αυτή την αισιοδοξία θεωρώ ότι πρέπει να την έχουν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, είτε αυτό είναι το Υπουργείο Υγείας, είτε αυτός είναι ΚΟΑ. Η Ομοσπονδία ακολουθεί οδηγίες αυτών των δύο. Δεν παίρνει μόνη της η Ομοσπονδία τις αποφάσεις. Εγώ πιστεύω με μια καλή διαχείριση του Υπουργείου Υγείας και του ΚΟΑ και σε συνάρτηση με τα μεγάλα ποσοστά εμβολιασμένων και των διαφόρων τεστ που γίνονται, αισιοδοξώ ότι φέτος θα ό=ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα.
Ήρθατε καθόλου σε επικοινωνία με άλλους προπονητές διαφορετικών ομάδων για να σας πουν πως βιώνουν και αυτοί την πανδημία; Κατανοούμε ότι το πρόβλημα είναι καθολικό
Πιστεύω ότι όλα τα σωματεία, άλλα λίγο, άλλα πολύ. Καί στον αριθμό των παιδιών που έχουν στα αναπτυξιακάν τμήματα αλλά και στο ενδιαφέρων των ίδων των αθλητών και των γονέων. Αλλά κυρίως η επιρροή ήταν στο κίνητρο, καθώς αυτό που θέλουν οι μικροί ως τα 18 είναι να αγωνίζονται. Όχι μόνο προπόνηση. Η δεύτερη χρονιά δηλαδή η χρονιά που έχουμε περάσει ήταν πολύ χειρότερη από την πρώτη, γιατί την πρώτη παίξαμε μέχρι τον Μάρτη και τον Μάρτη κλείσαμε. Ενώ πέρσι την περίοδο 2020-21 κλείσαμε από τον Οκτώβρη και έτσι χάθηκε από την αρχή η χρονιά. Πιστεύω ότι αυτή η περίοδος επηρέασε πάρα πολύ τα σωματεία.
Τι αλλαγές παρατηρήσατε στην φυσική κατάσταση των παιχτών σας κατά την επιστροφή τους πίσω στα γήπεδα;
Πολλά παιδιά ήρθαν πίσω υπέρβαρα. Εμείς στον Ζήνωνα το καλοκαίρι κάναμε κάποια εργομετρικά τεστ στους παίχτες μας. Σχεδόν όλα τα παιδιά, σε ένα μεγάλο ποσοστό αν θέλετε των παιδιών, ήταν πολύ χαμηλή η αερόβια τους. Όταν η αερόβια είναι κάτω, φανταστείτε πόσον μάλλον όλοι οι άλλοι παραμέτροι της φυσικής κατάστασης. Και η δύναμη και η αναερόβια είναι σε χαμηλά επίπεδα. Το πρωτάθλημα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Εμένα ο σκοπός μου είναι να φτιάξω χαρακτήρες και να δημιουργήσω αθλητές. Έτσι παίρνοντας τον χρόνο μέσα από τα πρωταθλήματα νομίζω μπορούμε να το καταφέρουμε.
Πως νιώθετε για τα φετινά πρωταθλήματα; Πιστεύετε θα ολοκληρωθούν οι χρονιές χωρίς διακοπές αυτή τη φορά;
Σίγουρα εμείς πάντα κρατούμε μια ελπίδα. Γιατί στα παιδιά για να μην λέμε ψέματα, τους λέμε ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και να παίξουμε. Διότι όταν κάτι δεν εξαρτάται από εσένα τον ίδιο δεν μπορείς να μιλάς με ασφάλεια και να λες ότι θα παίξουμε. Αυτό εξαρτάται από άλλους. Εγώ αισιοδοξώ ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα τώρα με τον εμβολιασμό και μπορούν να γίνουν οι αγώνες.
Πως κρίνετε τις κινήσεις της Ομοσπονδιας εν μέσω πανδημίας; Θεωρείται πως κινείται σωστά;
Κοίταξε, εγώ πιστεύω ότι η Ομοσπονδία κινείται σωστά. Σωστότερα θα κινηθεί όταν αλλάξει κάτι που για το μπάσκετ έχει μέγιστη σημασία κι αυτό είναι το θέμα το οικονομικό. Ένας τομέας ο οποίος έχει πλήξει τα σωματεία είναι ο οικονομικός. Σε ένα μεγάλο βαθμό σχεδόν όλα τα σωματεία έχουν πληγεί κατά τη διάρκεια της πανδημία; Γιατί το μεγάλο σωματείο με μεγαλύτερο μπάτζετ ίσως αντιμετωπίζει προβλήματα παρόμοια με εμένα που έχω μικρό μπάτζετ. Αυτό που εγώ προσωπικά, αλλά και οι περισσότεροι φίλοι προπονητές, ή άτομα με την ίδια θέση μαζί μου δηλαδή διευθυντές σωματείων, ή προέδροι σωματείων σε προσωπικές επαφές που έχουμε είναι η στίρηξη που περιμένουμε από τον ΚΟΑ πάντα μιλώ για τον ΚΟΑ γιατί είναι ο θεσμοθέτης και ο οικονομικός ρυθμιστής βοήθειας προς τα σωματεία μέσω των ομοσπονδιών. Αυτοί είναι που πιστεύω πρέπει να βοηθήσουν την Ομοσπονδία και η Ομοσπονδία να βοηθήσει με τη σειρά της τα πρωταθλήματα. Όχι τα σωματεία, να βοηθήσει τα πρωταθλήματα γιατί. να σας δώσω ένα παράδειγμα, πέρσι ήταν δωρεάν οι διαιτησίες στο γυναικείο πρωτάθλημα. Αυτό δεν βοηθάει ένα συγκεκριμένο σωματείο, αλλά τα βοηθάει όλα. Είναι σημαντικό. Ένα ματς στοιχίζει το ίδιο είτε για εμένα, ή τον Κεραυνό, ή το ΑΠΟΕΛ, ή την ΑΕΚ. Που και πως δηλαδή η Ομοσπονδία μας μπορεί να βοηθήσει οικονομικά στην ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων. (Εδώ να πούμε ότι τελικά η Ομοσπονδία χρηματοδότησε τόσο τις διαιτησίες στα ματς, όσο και την στατιστική υπηρεσία και την γραμματεία).
Έχετε κάνει καμιά πρόταση που θα μπορούσατε να κάνετε της Ομοσπονδίας για το πως μπορεί να βοηθήσει αυτό το θέμα; Δηλαδή κάποιες χορηγίες ίσως ή κάτι που περνά από το μυαλό σας ότι εάν το κάνουμε αυτό το πράγμα θα οφελέσει πολύ τα σωματεία όπως ήταν το παράδειγμα με τη διαιτησία;
Να σου πω κάτι για εμάς που ασχολούμαστε με την Β’1 και το Γυναικείο φέτος. Στο Γυναικείο για να κάνεις ένα αγώνα θέλεις περίπου 600 ευρώ. Τα 600 ευρώ σημαίνει ότι εμείς που δεν έχουμε ιδιόκτητο γήπεδο ή δεν παίζουμε σε σχολική εφορία θέλουμε και 220 ευρώ για να παίξουμε. Συν η στατιστική, συν η γραμματεία, συν η διαιτησία είναι περίπου όλα μαζί 600 ευρώ. Τα αναπτυξιακά κάτω των 18 θέλει γύρω στα 250 ευρώ για την Β’1. Αυτά αν συνυπολογιστούν με όλους τους αγώνες της σεζόν τότε δημιουργείτε ένα μεγάλο, σεβαστό ποσό. Και για να υπάρχει ίσος καταμερισμός προς όλα τα σωματεία, είναι κάτι που συζητήθηκε και σε μια συνάντηση που είχαμε με την Ομοσπονδία όλα τα σωματεία της Β’1 και Β’2 κατηγορίας, ήταν να βοηθήσουν σε αυτό τον τομέα όσον αφορά τις διαιτησίες, τις γραμματείες, την στατιστική κλπ, ούτως ώστε να μην έχει σχέση από ποιο σωματείο είσαι και προέρχεσαι αλλά το ότι συμμετέχεις σε ένα πρωτάθλημα και θέλεις αυτή την ώθηση ή αν θέλετε αυτή την φροντίδα από την Ομοσπονδία.
Άρα αναγνωρίζεται ότι αυτή την στιγμή η Ομοσπονδία με τις κινήσεις και τα βήματα που κάνει βλέπει όλα τα σωματεία το ίδιο;
Θεωρώ πως ναι. Γιατί από την στιγμή που η Ομοσπονδία δεν μπορεί να μη χορηγεί με το ίδιο ποσό όλες της ομάδες. Δηλαδή, δεν μπορεί να χορηγεί τον Κεραυνό με Χ ποσό και να χορηγεί και τον Ζήνωνα με το ίδιο ποσό. Δεν έχουμε καμία σχέση στα μπάτζετ. Όμως πάνω σε αυτό το κομμάτι ο Ζήνωνας είναι στα αναπτυξιακά ισάξιος με τον Κεραυνό ή με όλες τις μεγάλες ομάδες όπως η ΑΕΚ, το ΑΠΟΕΛ κλπ. Αυτό το αποδεικνύουν τα γεγονότα και τα αποτελέσματα. Όμως, για αυτό λέω ότι όταν δωθεί βοήθεια σε αυτούς τους τομείς που αναφέραμε πιο πάνω τότε θα είναι για όλους το ίδιο. Γιατί όλοι έχουν τις ίδιες ανάγκες στα αναπτυξιακά. Δεν πληρώνουμε παίχτες. Δεν είναι επαγγελματικό. Έτσι αν δώσει βοήθεια σε αυτούς τους τομείς τότε θα είναι για όλους το ίδιο και μιλάμε για τόση μεγάλη βοήθεια που θεωρώ ότι βοηθά μέχρι και στη δημιουργία νέων ομάδων.