Η βία στα γήπεδα και γενικότερα η παραβατική συμπεριφορά είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στον αθλητισμό.
Γράφει ο Μάρκος Κληρίδης
Υπήρξε μια περίοδος ύφεσης τα τελευταία χρόνια κυρίως όμως λόγω κορονοϊού και της αποχής μεγάλης μερίδας οπαδών ως αντίδραση στο μέτρο της κάρτας φιλάθλου.
Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα γίναμε θεατές θλιβερών επεισοδίων με αρκετές υλικές ζημιές και το πιο ανησυχητικό σοβαρών τραυματισμών που λίγο έλειψε να φέρουν και το θάνατο συμπολιτών μας που σε κάποιες περιπτώσεις δεν είχαν σχέση με τα γεγονότα.
Η αντιμετώπιση της βίας πρέπει να γίνει μεθοδικά με εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων μελών και πάνω απ’ όλα ολιστικά. Το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει μια πολυεπίπεδη δράση με προγραμματισμό και συγκεκριμένους στόχους.
Από τη μία μεριά οι εμπλεκόμενοι:
• Πολιτεία – Να θεσπίσει ένα σωστό και ολοκληρωμένο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο και να δώσει αποτελεσματικές εξουσίες, δικαιώματα και υποχρεώσεις μαζί με τα κατάλληλα εφόδια σε όλους τους εμπλεκόμενους
• Ομάδες/παράγοντες – Να αναλάβουν τις ευθύνες του, να αποτελούν πρότυπο του Ευ Αγωνίζεσθε και να δημιουργήσουν συνθήκες μηδενικής ανοχής στη βία και παραβατικότητα στις τάξεις τους
• Οπαδοί/οργανωμένοι – Να απομονώσουν τα παραβατικά στοιχεία από τους κόλπους τους και να διαχωρίσουν την ένθερμη, υγιή υποστήριξη από την αρρωστημένη βία που αντιτίθεται σε κάθε έννοια του αθλητισμού
• Αστυνομία – Με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα να εφαρμόζει το νόμο άμεσα όταν εκδηλωθούν περιστατικά αλλά κυρίως να λειτουργεί προληπτικά εμποδίζοντας την κλιμάκωση φαινομένων.
Από την άλλη:
Πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο πλάνο που να περιλαμβάνει 3 στάδια τα οποία όμως πρέπει να εφαρμοστούν ταυτόχρονα λόγω της προχωρημένης κατάστασης:
1. Πρόληψη για αποφυγή μελλοντικών περιστατικών
2. Επίλυση υφιστάμενων προβλημάτων στη περιρρέουσα ατμόσφαιρα
3. Αμεση και αποτελεσματική Καταστολή βραχυπρόθεσμων φαινομένων