3 NBA Legends που θα ήθελα να κάνουν προπόνηση με τον Γιάννη – Ποιοι 3 είναι κατάλληλοι μέντορες και γιατί;

0

Έχουμε δει κατά καιρούς μερικούς NBA Legends να κάνουν προπόνηση μαζί με τον Greek Freak. Από τη μία έχουμε δει τον Γιάννη να προπονήται με τον Κόμπι Μπράιαντ με τον οποίο είχαν αναπτύξει και πολύ καλή σχέση με υγιή ανταγωνισμό, αφού ο Κόμπι προκαλούσε τον Γιάννη να ξεπερνάει τον εαυτό του όλο και πιο πολύ μέσα από τα tweets του.

Ενώ επίσης, είδαμε τον Γιάννη να προπονήται και με τον Κέβιν Γκαρνέτ με τον οποίο στην αρχή της καρίερας του Γιάννη πολλοί ήταν αυτοί που σύγκριναν τους δυο παίχτες υπό την έννοια ότι ήταν πολύ ψηλόλιγνοι και παίζουν εξαιρετική άμυνα αμφότεροι. Εώς ότου ο Greek Freak μεταμορφώθηκε σε ένα μυώδες κτήνος που δεν μπορεί κανένας να περιορίσει έτσι και βάλει πόδι μέσα στη ρακέτα εξελίσσοντας το παιχνίδι του. Φτάνοντας σε σημείο να θεωρείται σήμερα ίσως ο καλύτερος two-way player. Δηλαδή, είναι ικανός να παίξει φοβερά και στα δύο μέρη του γηπέδου, άμυνα και επίθεση.

Αυτοί οι δύο παίχτες (Kobe, Garnett) έπαιξαν σημαντικό ρόλο ως μέντορες του Γιάννη, συμβουλεύοντας τον με τις γνώσεις που απέκτησαν από την πολύχρονη και πλούσια καρίερα τους.

Δεν είναι τυχαίο που στα τελευταία πλέυοφς είδαμε έναν Γιάννη στους περσινούς Τελικούς να πυροβολάει fade-away shots εντός παιδειάς με άνεση. (All-Time classic Kobe and MJ signature move):

Ούτε το chasedown block του στον Μίκαλ Μπρίτζες ήταν τυχαίο.

Για να μην πούμε για ίσως την πιο δύσκολη τάπα που έχουμε δει ποτέ. Αυτή που ο Γιάννης μάρκαρε δύο παίχτες, κάλυψε 4 μέτρα απόσταση σε κλάσματα δευτερολέπτου και έκοψε τον DeAndre Ayton στη φάση του alley-hoop:

Ο Γκαρνέτ μας είχε συνηθίσει σε τέτοια θεαματικά κοψίματα:

Εννοείται ότι ΔΕΝ λέμε πως ο Γιάννης δεν θα μπορούσε να τα κάνει αυτά χωρίς την επιρροή αυτών των δύο παιχταράδων. Αυτό που λέμε είναι ότι τα ερεθίσματα που πήρε από τους δύο αυτούς θρύλους είναι και αυτά που συνθέτουν τον σημερινό Πρωταθλητή και Finals’ MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ας προχωρήσουμε όμως στο παρασύνθημα. Ως συντάκτης και θεατής σχεδόν όλης της περσινής σεζόν των Μπακς υποστηρίζω ακράδαντα ότι ο Γιάννης ακόμη δεν έχει φτάσει στο peak του. Πιστεύω, δηλαδή, ότι δεν έφτασε ακόμα στο ταβάνι του. Ποιοι παίχτες κατά τη γνώμη μου μπορούν να εξελίξουν ακόμη περισσότερο τον Γιάννη, βοηθόντας τον να φτάσει στους κορυφαίους All-Time καλαθοσφαιριστές;

Όποιος παρακολούθησε τα περσινά πλέυοφς με προσοχή και μελέτησε το στυλ παιχνιδιού των Μπακς και πως ο Γιάννης καθόρισε το αποτέλεσμα της έκβασης του Πρωταθλήματος τότε μπορεί να πει ότι είδε τον Γιάννη να αγωνίζεται περισσότερο στο δυνατό του σημείο. Αυτό φυσικά είναι το ζωγραφιστό. Εκεί ο Γιάννης “βασιλεύει”. Αποκορύφωμα της εξωφρενικής πορείας του ήταν η 50αρα στο Game 6 στο Μιλγουόκι. Εκεί είδαμε την πιο ώριμη εκδοχή του Γιάννη μέχρι στιγμής. Ο Γιάννης ήξερε πολύ καλά τι θηρίο της φύσης είναι, με ύψος 2,11 μ. και wingspan 2,21 μ. παρακαλώ! Έτσι εκμεταλλεύτηκε τα φυσικά του προσόντα και σαν ταύρος σε υαλοπωλείο διέλυσε τους Φοίνιξ Σανς, κάνοντας μάλιστα ένα ταλαντούχο και ανερχόμενο αστέρι του ΝΒΑ όπως τον DeAndre Ayton να μοιάζει ανήμπορος να σταματήσει τον τυφώνα Αντετοκούνμπο!

Hakeem “The Dream” Olajuwon

O Γιάννης δοκιμάζεται περισσότερο στη θέση του σέντερ σύμφωνα με το νέο σύστημα του Coach Budenholzer, ιδίως όταν βγαίνει για αλλαγή ο Μπρούκ Λόπεζ. Όντας ο επόμενος ψηλότερος παίχτης μετά τον Λόπεζ, ο Γιάννης τοποθετείται πλέον στο Low Post προσπαθώντας να σπρώξει τον αντίπαλο του κινούμενος προς το καλάθι. Αρκετές φορές ωστόσο, στο παρελθόν κυρίως, οι άμυνες σύγκλειναν προς τον Γιάννη όποτε έπιανε τη μπάλα στο ποστ παγιδεύοντας τον με 2, 3, ακόμη και 4 παίχτες (θυμηθείτε την άμυνα των Ράπτορς το 2019 και το τείχος τους). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Γιάννης να κάνει κακή επιλογή σουτ, χάνοντας την προσπάθεια του, ή να κάνει λάθος και να το κλέψουν τη μπάλα.

Εκεί ακριβώς πιστεύω ότι χρειάζεται καθοδήγηση από τον μετρ στα post moves. Έναν θρύλο με άρτια τεχνική που μπέρδευε τους αντιπάλους του με τις γρήγορες προσποιήσεις του. O Hakeem Olajuwon θα μπορούσε να του μάθει όλα τα προαναφερθέντα και ακόμη περισσότερα. Μιλάμε για τον παίχτη που το signature move του χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, μια διαχρονική κίνηση που όσο και να αλλάξει το μπάσκετ αυτή μένει ζωντανή. Ο ίδιος “εφήυρε” το Dream Shake που ξεγελούσε τους πάντες ακόμα και άλλους θρύλους σαν τον MVP του 1995 David Robinson. Τον έκανε γιογιό στους Τελικούς Δύσης.

Κι όπως είπαμε η κίνηση αυτή είναι μέχρι σήμερα λειτουργική. Δείτε τον Joel Embiid, τον περσινό φιναλίστ για το MVP, να μιμείται τον Olajuwon:

Βλέποντας τα βίντεο με τις φάσεις του Olajuwon φανταστείτε πόσα μπορεί να μάθει από αυτόν ο Γιάννης!

Α) Νέες κινήσεις στο ποστ

Β) Έλεγχο του κορμιού του

Γ) Πως να ξεφεύγει από παγίδες, λεγόμενες και ως double-teams

Δ) Πως να δίνει σίγουρα καλάθια στην ομάδα του στα τελευταία και κρίσιμα δευτερόλεπτα του αγώνα (άλλωστε τι άλλο μπορούν να του κάνουν πια για να τον σταματήσουν; Μόνο με φάουλ προσπαθούν να τον περιορίσουν.)

Ε) Επίσης μπορεί να δίνει ασσίστ συνέχεια από τη θέση του ποστ καθώς ο Γιάννης θα ελκύει αντιπάλους προς το μέρος του για να αμυνθούν και αυτό ταυτόχρονα θα δίνει επιλογές στον Γιάννη για ασσίστ αφού όταν θα τον μαρκάρουν double-team σίγουρα κάποιος συμπαίκτης του Γιάννη θα μένει ελεύθερος για να δεχτεί πάσα από αυτόν.

Paul “The Truth” Pierce

Τον θρύλο των Μπόστον Σέλτικς, Πολ Πιρς, τον θυμόμαστε για το δαχτυλίδι των Κελτών το 2008 κόντρα στους Λέικερς του Κόμπι. Παράλληλα τον θυμόμαστε κιόλας ως hater του Γιάννη αφού ουκ ολίγες φορές υποτίμησε και τον ίδιο τον Γιάννη αλλά και την ομάδα τους. Κάνοντας λόγο για το ότι οι Μπακς είναι φοβερή ομάδα για κανονική σεζόν και μια αποτυχημένη ομάδα στα πλέυοφς. Κι όμως, οι Μπακς τον διέψευσαν και του έχουν αποδείξει το αντίθετο.

Εάν λοιπόν, ο Πολ Πιρς αφήσει τον εγωισμό και την περηφάνια του στην άκρη και κάνει προπόνηση με τον Γιάννη, θα τον μυήσει στο δικό του στυλ παιχνιδιού. Θα του μάθει το σωστό foot-work για να σουτάρει από την περιφέρεια. Σημαντικό πολύ για ένα παίχτη να μπορεί να δημιουργήσει μόνος του το σουτ του και ο Πιρς το κατάφερνε με μεγάλη ευκολία. Επίσης θα μπορούσε να μάθει στον Γιάννη κλασσικές κινήσεις που έμειναν στην ιστορία και χρησιμοποιούνται κατά κόρον σήμερα όπως είναι το step-back shot ή το side-step shot.

Όλες αυτές οι κινήσεις είναι πανέμορφες και αποτελεσματικές. Βέβαια για να φτάσει σε εκείνο το σημείο ο Αντετοκούμπο και να χρησιμοποιεί αυτές τις κινήσεις προϋποθέτει πρώτα απ’ όλα να φτιάξει το σουτ του. Το δουλεύει ακατάπαυστα εδώ και 8 χρόνια που βρίσκεται στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Δεν έχω αμφιβολίες για τον Γιάννη. Κάποια στιγμή μετέπειτα στην καριέρα του θα το πετύχει και τότε το υπόλοιπο ΝΒΑ καλά θα κάνει να ανησυχεί. Ο Γιάννης είναι ήδη ασταμάτητος στο ζωγραφιστό. Αν ξεκινήσει να βάζει και τρίποντα κατά ριπάς τότε ο ανταγωνισμός για τον καλύτερο παίχτη του κόσμου τελείωσε! Θα έχει μέσο όρο 40-πόντους+  ανά παιχνίδι, κι άντε γειά!… Ποιός να του πει τι;..

Pau Gasol

Ο τρίτος θρύλος που πιστεύω έχει να μάθει πολλά από αυτόν ο Γιάννης είναι ο παλιός συμπαίκτης του Pau Gasol. Μπορεί το στυλ παιχνιδιού τους διαφέρει πολύ καθώς ο Gasol δεν χρησιμοπούσε τόσο πολύ το πανύψηλο σώμα του (2,15 μ.) για να σπρώξει αντιπάλους, να τους μετακινήσει και να ανοίξει δρόμο προς το καλάθι, σε αντίθεση με τον Γιάννη. Άλλωστε για αυτό δέχθηκε δριμεία, έντονη κριτική από τους φανς του ΝΒΑ οι οποίοι τον αποκαλούσαν “soft”.

Ο Ισπανός PF προτιμούσε να αποφύγει την στενή επαφή ρίχνοντας hook shots και με τα δύο χέρια ή με fade-away shots σε κοντινή απόσταση από το καλάθι (είτε με mid-range είτε μέσα από το ζωγραφιστό). Δίπλα στον Πάου ο Γιάννης θα μπορούσε να μάθει πως να παίζει όταν η αντίπαλη άμυνα φράσσει όλες τις διόδους προς το καλάθι. Η γνωστή άμυνα για εξουδετέρωση του Γιάννη ήταν πάντα αυτή, “απαγορεύεται να μπει μέσα στο ζωγραφιστό με τη μπάλα ο Γιάννης και για αυτό θα κτίσουμε μπροστά του ένα τοίχος”. Οι Φοίνιξ Σανς πλήρωσαν ακριβά το γεγονός ότι δεν έχτισαν τοίχος μπροστά στον Γιάννη αφήνοντας τον νεαρό και άπειρο Ayton στο έλεος του δις MVP. Οι Σανς επέλεξαν τη man-to-man άμυνα και δεν έστησαν 3 παίχτες κάτω από το καλάθι όπως έκαναν αντίστοιχα οι Ραπτορς το 2019 και οι Χιτ το 2020 στη “φούσκα” της Φλόριντα εν καιρώ καραντίνας.

Με τη βοήθεια το Γκασόλ ο Γιάννης θα ξέρει πλέον πως να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους εάν του ορθώσουν ξανά ένα τοίχος. Θα μπορεί να τους ρίχνει fade-away shots ανελέητα μέχρι οι αντιπάλοι να αναγκαστούν να αλλάξουν άμυνα. Παρακολουθήστε τις καλύτερες στιγμές του Γκασόλ στο low post:

 

Τέλος, ο Πάου Γκασόλ θα μπορούσε να δασκαλέψει τον Γιάννη και γενικότερα την ομάδα των Μπακς στο φημισμένο σύστημα triangle offense. Το σύστημα που δημιούργησε και ανέπτυξε ίσως ο καλύτερος προπονητής στην ιστορία του ΝΒΑ, ο Φιλ Τζάκσον. Δείτε την ανάλυση της triangle offense διά στόματος του ίδιου του Φιλ Τζάκσον:

Coffee House