Ρόκο Λένι Ούκιτς: Καθώς πρέπει ροκάς!

0

Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, ροκάς, εξαιρετικά ταλαντούχος, γεννημένος νικητής. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία του Ρόκο Λένι Ούκιτς. Του Κροάτη σταρ, που ήρθε να καταρρίψει άμεσα το «μύθο» πως μετά τη φυγή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς τα μεγάλα ονόματα δεν πλησιάζουν το ΟΑΚΑ.

Image

Αυτός το έκανε και, όπως δήλωσε από την πρώτη κιόλας στιγμή που ήρθε το καλοκαίρι του 2012 στη χώρα μας, ήθελε να κερδίσει πολλούς τίτλους με τον Παναθηναϊκό. Η αλήθεια είναι πως τήρησε το λόγο του, καθώς πανηγύρισε δύο συνεχόμενα νταμπλ (2013-2014). Πλέον επέπστρεψε πάλι στο ΟΑΚΑ, αυτή τη φορά για λογαριασμό της ΑΕΚ. Θα καταφέρει να κερδίσει πάλι κάποιον τίτλο άραγε;

Το σίγουρο είναι ό,τι το ταλέντο του Ούκιτς ξεχειλίζει, αν και σύμφωνα με κάποιους δεν έκανε ποτέ την καριέρα που πραγματικά θα μπορούσε. Ίσως ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του στάθηκε εμπόδιο προκειμένου ο Κροάτης να «απογειωθεί» και να δικαιώσει εκείνους που πριν από 10 περίπου χρόνια τον χαρακτήριζαν ως το «The next best thing» στη θέση του πλέι μέικερ.

Με μπόι κοντά στα 2 μέτρα, ο Ούκιτς ήρθε παρέα με τους δικούς μας, τον Θοδωρή Παπαλουκά και τον Δημήτρη Διαμαντίδη, να δώσουν συνέχεια στη «νέα εποχή» που έφερνε στη θέση στα τέλη της δεκαετίας του 90′ ο Αντουάν Ριγκοντό.

Πόιντ γκαρντ ύψους 2 μέτρα, με απόλυτη ευχέρεια στον έλεγχο της μπάλας και της ντρίμπλας, ταχύτητα και δολοφονικό σουτ. Ο Ρόκο Λένι Ούκιτς συνδυάζει τα πάντα. Ή σχεδόν τα πάντα, αφού οι επικριτές του τον κατηγορούν ακόμη πως δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την άμυνα. Ίσως να είναι και έτσι. Η ουσία είναι πάντως πως ο τύπος είναι ακριβώς ότι χρειάζεται η ΑΕΚ προκειμένου να γεμίσει με λάμψη το ΟΑΚΑ.

roko

Το χρήμα δεν είναι το παν
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έμαθε στη ζωή του ο Ρόκο Λέινι Ούκιτς είναι πως το χρήμα δεν είναι το παν. Δάσκαλός του σε αυτό ήταν ο ίδιος πατέρας του και προφανώς μάταια ο Γιασμίν Ρέπεσα προσπαθούσε να πείσει τον ατζέντη του Κροάτη να πάρει το δρόμο για την Αναδαλουσία και την Ουνικάχα Μάλαγα. Σε τελική ανάλυση, οι Ισπανοί (όπως άλλωστε κ οι Ρώσοι) προσέφεραν περισσότερα χρήματα.

Ο Ρέπεσα, το καλοκαίρι του 2012, προσπάθησε να πείσει τον ατζέντη του Ούκιτς να φορέσει τη φανέλα της Μάλαγα, αλλά εκείνος του ξεκαθάρισε πώς ο Κροάτης θέλει να πάει να παίξει μπάσκετ στον Παναθηναϊκό. Πάει και τελείωσε!

Γνήσιος ροκ σταρ!
Οι μεγάλες αγάπες του Ρόκο Λένι Ούκιτς είναι τρεις! Το μπάσκετ, η ροκ μουσική και τα… ντραμς! Ο πατέρας του νέου μεταγραφικού αποκτήματος της ΑΕΚ είναι ντράμερ στον συγκρότημα Daleka Obala και από εκεί έχει «κολλήσει» το μικρόβιο ο 32χρονος γκαρντ που έχει μανία έχει με τα ντραμς.

Ο Ζόραν Ούκιτς αγαπούσε τόσο πολύ την μουσική του που έδωσε στον γιο του το όνομα «Ρόκο» από την Ροκ μουσική που λατρεύει και του «Λένο» από τον Τζον Λένον.                      Ukic-Panathinaikos

Καριέρα σε Ισπανία και Ιταλία
Ο Ρόκο Λένι Ούκιτς γεννήθηκε στο Σπλιτ της Κροατίας στις 5 Δεκεμβρίου 1984. Σε ηλικία 7 ετών εντάχτηκε στα τμήματα υποδομής της ΚΚ Σπλιτ. Στις μικρότερες ηλικίες ξεχώριζε και το 2000, σε ηλικία 16 ετών, στέφθηκε πρωταθλητής Νέων της Κροατίας και παράλληλα αναδείχτηκε MVP της διοργάνωσης.

Την επόμενη σεζόν προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα και έμεινε έως τον Ιούνιο του 2005, κατακτώντας ένα πρωτάθλημα το 2003 και ένα Κύπελλο το 2004. Την τελευταία περίοδο του στην ομάδα, είχε μ.ο. 18,8 πόντους και 4.3 ασίστ στην Αδριατική Λίγκα.

Το επόμενο βήμα του Κροάτη ήταν να μετακομίσει στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Βασκονία, προκειμένου να φορέσει τη φανέλα της Ταού Κεράμικα (2005-06). Με του Βάσκους κατέκτησε αρχικά το Σούπερ Καπ και έπειτα το Κύπελλο, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να ανανεώσει το συμβόλαιο του και να παραμείνει στην «Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα».

Η Μπαρτσελόνα ήταν η ομάδα που επένδυσε στη συνέχεια στο αδιαμφισβήτητο ταλέντο του Κροάτη, αλλά ο Ούκιτς έμεινε στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» μόλις μία σεζόν (2006-07), κατακτώντας πάλι το Κύπελλο και το Σούπερ Καπ.

«Μέντορας» του ο Ρέπεσα
Μετά το πέρασμα του από την Ισπανία, ο Ούκιτς πήρε την απόφαση να μετακομίσει στην Ιταλία για λογαριασμό της Βίρτους Ρόμα με τη φανέλα της οποίας αγωνίστηκε την περίοδο 2007-08. Στον πάγκο των «Ρωμαίων» κάθονταν ο «μέντορας» του Ούκιτς, ο Κροάτης τεχνικός Γιασμίν Ρέπεσα, ο οποίος τον είχε πείσει να αφήσει την Ισπανία και να μετακομίσει στην «αιώνια πόλη». Στην παρουσία του στη Ρόμα δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο, ωστόσο έπαιξε πολύ καλό μπάσκετ και το καλοκαίρι του 2008 ήρθε η ώρα να περάσει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού Ωκεανού.

Το πέρασμα από το ΝΒΑ
Το καλοκαίρι του 2008 ο Κροάτης πήρε την απόφαση να πραγματοποιήσει το υπερατλαντικό ταξίδι για να παίξει στο ΝΒΑ με την φανέλα των Ράπτορς, που τον είχαν επιλέξει στο Νο 41 στο ντραφτ του 2005. Ήταν η εποχή που ο Μαουρίτσιο Τζεραρντίνι έκανε «συλλογή» Ευρωπαίων στο Τορόντο και το ταλέντο του Ρόκο Λένι Ούκιτς δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο.

Ο Κροάτης πήγε να δοκιμάσει την τύχη του στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ στον πλανήτη ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που κυκλοφορούσαν στην Ευρώπη στις θέσεις των γκαρντ. Στις 16 Ιουλίου του 2008 ανακοινώθηκε από τους Τορόντο Ράπτορς και φορώντας τη φανέλα με το νούμερο 1, βοήθησε τα μέγιστα ως αναπληρωματικός πλέι μέικερ. Είχε μ.ο. συμμετοχής 12,4 λεπτά, 4,2 πόντους και 2,1 ασίστ, ενώ έκανε το καλύτερο παιχνίδι του στις 22 Φεβρουαρίου του 2009, πετυχαίνοντας 22 πόντους.

Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2009 οι Ράπτορς τον έστειλαν μαζί με τον Κάρλος Ντελφίνο στους Μιλιγουόκι Μπακς σε ανταλλαγή με τους Αμίρ Τζόνσον και Σόνι Γουϊμς. Δεν στέριωσε και στις 4 Ιανουαρίου του 2010 έλυσε τη συνεργασία του και επέστρεψε στην Ευρώπη.

Επιστροφή στην Ευρώπη
Ο Κροάτης άσος πήρε το δρόμο της επιστροφής στην Ευρώπη τον Ιανουάριο του 2010 μετακομίζοντας στην Τουρκία για λογαριασμό της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ. Ο Ούκιτς έμεινε στην Κωνσταντινούπολη 2.5 χρόνια, βοηθώντας τη Φενέρ να κατακτήσει το νταμπλ τη σεζόν 2010-2011. Ο ίδιος ήταν ένα από τα μεγάλα αστέρια της ομάδας, πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις, ενώ και στην Ευρωλίγκα είχε μέσο όρο 11,1 πόντους και 2,8 ριμπάουντ σε περίπου 28 λεπτά χρόνου συμμετοχής.

ukic

Με τη φανέλα της Εθνικής
Ο Ρόκο Λένι Ούκιτς αποτελεί εδώ και χρόνια αναπόσπαστο μέλος της Ενικής Κροατίας. Παράλληλα, ήταν και μέλος των «μικρών» εθνικών ομάδων της Κροατίας και της Εθνικής Ανδρών. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Εφήβων το 2002, ενώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων στην Ελλάδα είχε μέσο όρο 19.8 πόντους, 4,6 ριμπάουντ, 4,4 ασίστ και 2,6 κλεψίματα με την Κροατία να φτάνει στους ημιτελικούς. Με την Εθνική Ανδρών της Κροατίας έχει πάρει μέρος στα Ευρωμπάσκετ 2005, 2007, 2009 (ήταν βασικός με μ.ο. 13,6 πόντους, 3,8 ασίστ και 2,3 ριμπάουντ), 2013, 2015 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο και του 2012 στο Ρίο.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

  • Έχει κατακτήσει στην Κροατία ένα πρωτάθλημα (2003) και ένα κύπελλο (2004) με τη φανέλα της ΚΚ Σπλιτ κι άλλο ένα νταμπλ με την Τσεντεβίτα (2015).
  • Κατέκτησε το Κύπελλο Ισπανίας και Σούπερ Καπ με την Ταού Κεράμικα το 2006 και επανέλαβε το ίδιο κατόρθωμα με την Μπαρτσελόνα το 2007.
  • Κατέκτησε το νταμπλ με τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ στην Τουρκία την περίοδο 2010-11 και με τον Παναθηναϊκό το 2012-2013 και 2013-2014.
  • Ήταν μέλος της Εθνικής Εφήβων της Κροατίας που κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2002.

WHO IS WHO
Όνομα: Ρόκο Λένι Ούκιτς
Ημερομηνία γέννησης: 5/12/1984
Τόπος: Σπλιτ (Κροατία)
Ύψος: 1,96μ.
Βάρος: 86κ.
Υπηκοότητα: Κροατική

Coffee House