Ανακοινώνονται χαλαρώσεις – Τι ξεκλειδώνει σε κάθε φάση

0

Το υπουργικό σφραγίζει και ο Κωνσταντίνος Ιωαννού ανακοινώνει το ξεκλείδωμα της Κύπρου

Την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα σφραγίσει κατά την σημερινή του συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο με τις σταδιακές χαλαρώσεις να ανακοινώνονται στην συνέχεια από τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Η συνεδρία του Υπουργικού ξεκινά στις 09:30 το πρωί και η συνέντευξη του Κωνσταντίνου Ιωάννου έχει προγραμματισθεί για τις 12.30. Μαζί με τον Υπουργό Υγείας θα βρίσκεται και ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Την στρατηγική αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων επεξεργάστηκε τις προηγούμενες μέρες η αρμόδια διυπουργική Επιτροπή  θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβουλίου ο κ. Ιωάννου.

Η αποκλιμάκωση θα είναι σταδιακή και με συγκεκριμένο σχεδιασμό με τον Φεβρουάριο ουσιαστικά να είναι ουσιαστικά ένας μεταβατικός μήνας με τις χαλαρώσεις να γίνονται ανά 15νθημερο αναλόγως και της Επιδημιολογικής εικόνας.

Ενόψει των αποφάσεων για την αποκλιμάκωση των μέτρων, σημειώνεται ότι από  σήμερα μέχρι και την Κυριακή δεν θα γίνει το πρόγραμμα ελέγχου του γενικού πληθυσμού με rapid test.

Μάλιστα θα λειτουργήσουν περίπου 40 μονάδες δειγματοληψίας με δυνατότητα ελέγχου 10-15,000 εργαζομένων που θα επαναδραστηριοποιηθούν από την 1η Φεβρουαρίου.

Τα τρία στάδια χαλαρώσεων 

Συγκεκριμένα:

Στην 1η φάση, δηλαδή από 1η Φεβρουαρίου και προβλέπεται: 

άνοιγμα μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου
άνοιγμα κουρείων και κομμωτηρίων
άνοιγμα ινστιτούτων αισθητικής

άνοιγμα κέντρων δερματοστιξίας
θα επιτρέπονται οι ατομικές αθλητικές δραστηριότητες, χωρίς τη χρήση αποδυτηρίων (όχι ομαδικά αθλήματα)Στη 2η φάση οι ειδικοί εισηγούνται:

άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των πολυκαταστημάτων

Στην 3η και τελευταία φάση προβλέπεται:

επαναλειτουργία χώρων εστίασης
επαναλειτουργία γυμναστηρίων
Επιστρέφουν στο σχολείο Δημοτικά & Γ’ Λυκείου την Δευτέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες της offsite λοιπόν, την ερχόμενη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου θα επιστρέψουν με φυσική παρουσία στο σχολείο οι μαθητές Δημοτικού αλλά και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και Γ’ τάξης των Τεχνικών Σχολών.

Στις 15 Φεβρουαρίου τα Γυμνάσια

Όσον αφορά τους μαθητές Γυμνασίων, το Υπουργείο Παιδείας, επιδιώκει και προγραμματίζει όπως επιστρέψουν και αυτοί με φυσική παρουσία κατά την β’ φάση χαλάρωσης των μέτρων που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Φεβρουαρίου.

Rapid test για όλους τους εκπαιδευτικούς

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, θα επιστρέφουν στο σχολείο με την διενέργεια rapid test, όπως θα είναι το γενικό πρόγραμμα  του Υπ. Υγείας για όλους τους εργαζόμενους. Ακολούθως θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ κάθε εβδομάδα.

Τι γίνεται με SMS, συναθροίσεις

Βέβαιο θεωρείται πως τα γραπτά μηνύματα (sms) στο 8998, θα παραμείνουν στην καθημερινότητα μας, όπως και η απαγόρευση στις συναθροίσεις. Τα δύο αυτά μέτρα θα είναι σε ισχύ για τουλάχιστον μέχρι την 2η φάση.

offsite.com.cy
Star Balm