Αρνητική και… βαριά η προϊστορία με την Βουλγαρία

0

 

Η Εθνική μας ομάδα των Ανδρών αντιμετωπίζει αύριο την Βουλγαρία για την προκριματική φάση του Ευρωμπάσκετ 2025.

Το παιχνίδι είναι βαθμολογικά αδιάφορο για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, αφού έχει ήδη θέση στη διοργάνωση (ως διοργανώτρια), όμως αυτά τα παιχνίδια αποτελούν γερά τεστ προετοιμασίας για το συγκρότημα του Χριστόφορου Λειβαδιώτη.

Στην ιστορία μας, μόλις δύο φορές έχουμε αντιμετωπίσει την Εθνική του Σάσα Βεζένκοφ και μάλιστα, ο ένας από τους δύο αγώνες ήταν ιστορικός, αφού ήταν η πρώτη εμφάνιση ως Εθνική Ανδρών σε επίσημο αγώνα.

Ντεμπούτο στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις το 1982.

Η Βουλγαρία λοιπόν η πρώτη αντίπαλος της Εθνικής μας στην ιστορία της, αφού στις 17 Απριλίου του 1982, στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ είχαν αναμετρηθεί στην Δαμασκό της Συρίας. Η Βουλγαρία επικράτησε με 90-45 με την Εθνική μας ομάδα να αποτελείται από τους: Τάκη Μιραλλάη, Χάρη Σολέα, Γιώργο Χατζηαθανασίου, Μάριο Παπακυριακού, Δώρο Λεμέσιο, Χάρη Χαρίτου, Γιώργο Θυρώτο, Δημήτρη Παλάλα, Ηλία Καραΐσκο και Ανδρέα Χαραλάμπους (Μπίλλης). Προπονητής ο Μιχάλης Νικολαΐδης.

Βαριά ήττα το 1984

Δύο χρόνια αργότερα θα βρούμε και πάλι την Βαλκανική χώρα στον όμιλο των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ, αυτή τη φορά στο Λουξεμβούργο. Οι Βούλγαροι θα επικρατήσουν και πάλι με 109-55. Το ρόστερ της Εθνικής: Γιώργος Χατζηαθανασίου, Δώρος Λεμέσιος, Πάρης Παπαέλληνας, Δημήτρης Παλάλας, Χάρης Σολέας, Γιώργος Σαββίδης, Αντώνης Εύζωνας, Αντώνης Ρουσάκης, Αντώνης Ασιήκκαλης, Γιώργος Θυρώτος. Προπονητής ο Γιώργος Λάμπρου.

Η τελευταία, ανεπίσημη φορά

Από το 1984 δεν έχουμε συναντηθεί με την Βουλγαρία ξανά σε επίσημη διοργάνωση, όμως υπάρχει ένα τουρνουά στη Σόφια (Award Sofia) που έγινε το 2009 και πήρε μέρος η Εθνική μας (μαζί με Λευκορωσία και Μαυροβούνιο), όπου η Βουλγαρία επικράτησε και πάλι με 103-61. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που αναμετρηθήκαμε με την Βαλκανική χώρα.