Αυτό έκανε ο Πιτίνο

1

Ο Δημήτρης Κοντός γράφει στο Cyprusbasket για τις κινήσεις του Ρικ Πιτίνο που άλλαξαν άρδην την εικόνα του Παναθηναϊκού

Μολονότι ο Ρικ Πιτίνο ξεκαθάρισε πως δεν έχει κανένα μαγικό ραβδί για να αλλάξει την εικόνα του Παναθηναϊκού εμείς είδαμε κάτι τελείως διαφορετικό σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Σαφώς και μέχρι ένα σημείο υπάρχει η εξήγηση της αλλαγής της ψυχολογίας, ωστόσο, φρονώ πως δεν αρκεί αυτό για να φτάσεις σ’ έναν θρίαμβο επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Άρα, πρέπει να δούμε τι είναι αυτό που κατάφερε να διαφοροποιήσει ο Πιτίνο μέσα σε λίγα 24ωρα.

Πρώτον, σε αυτά που έχουν να κάνουν με την τακτική ο πολύπειρος κόουτς έβαλε κάποια πράγματα στην άμυνα που αφορούσαν τον τρόπο αντιμετώπισης με παγίδες και γενικά στη λειτουργία και τις παραλλαγές της άμυνας σε συγκεκριμένα σημεία του ματς. Στην επίθεση αν εξαιρέσουμε τις οδηγίες του που αφορούσαν στην κίνηση και τις αποστάσεις δεν μπορούμε να πούμε πως πρόλαβε να βάλει πολλά δικά του στοιχεία.

Εκεί, που αδιαμφησβήτητα έριξε μεγάλο βάρος είναι στη ψυχολογία, την οπτική, τον εγωισμό και το κίνητρο των παικτών του. Ο Πιτίνο όντας ένας από τους πιο έμπειρους προπονητές στον κόσμο έψαξε και βρήκε τα τρωτά σημεία όλων των παικτών του και παράλληλα τα σημεία που τους είδε στα προηγούμενα ματς να διστάζουν. Ο Αμερικάνος κόουτς αποφάσισε, λοιπόν, να μιλήσει σ’ έναν, έναν στους παίκτες του και να τους ταρακουνήσει. Παράλληλα και στις ομιλίες προς την ομάδα επέλεξε να τους αλλάξει τελείως τον τρόπο της προσέγγισης και να τους αποφορτίσει. Για παράδειγμα μια χαρακτηριστική του ατάκα είχε να κάνει με το πνεύμα των νικητών «δεν υπάρχει παίκτης νικητής που να φοβάται να σουτάρει μετά από ένα άστοχο σουτ», τους είπε δίδοντας τους παράλληλα μεγάλες ελευθερίες. Όλο αυτό βοήθησε να δούμε δώδεκα «λιοντάρια» πάνω στο παρκέ και παίκτες που πίστεψαν ξανά στους εαυτούς τους. Αυτό ουδείς μπορεί να προδικάσει και να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει και αν αρκεί για να γυρίσει ο διακόπτης, ωστόσο, μετά τον θρίαμβο επί της ΤΣΣΚΑ ανοίγεται μια νέα σελίδα για το «τριφύλλι». Ας δούμε, λοιπόν, αν έφτασε η ώρα της αντεπίθεσης με τις κατάλληλες κινήσεις και τις παρεμβάσεις του Ρικ Πιτίνο.