Μπένετον Τρεβίζο: Από το ζενίθ στο ναδίρ

0

Η είδηση πως η Μπένετον Τρεβίζο (σ.σ. Pallacanestro Treviso) δεν θα βρίσκεται ανάμεσα στις ομάδες της Serie A της επόμενης αγωνιστικής περιόδου έσκασε σαν «βόμβα» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ το καλοκαίρι του 2012.

Στη γειτονική Ιταλία αποτελούσε πάντως κοινό μυστικό πως αργά ή γρήγορα θα έρχονταν το κακό, αφού η παλαιά κραταιά ομάδα του Τρεβίζο είχε αρχίσει για μια περίπου πενταετία να ολισθαίνει και να χάνει την παλιά της αίγλη.

Η αποχώρηση της πανίσχυρης οικογένειας Μπένετον ήταν απλά η αρχή του τέλους για την ομάδα του Τρεβίζο που από το 1992 μέχρι το 2006 κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Ιταλίας, ενώ από το ρόστερ της έχουν περάσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα που πάτησαν ποτέ τα Ευρωπαϊκά παρκέ όπως ο Τόνι Κούκοτς, ο Ζέλικο Ρέμπρατσα, ο Βίνι Ντελ Νέγκρο, ο Χένρι Γουίλιαμς, ο Ρικάρντο Πίτις, ο Στέφανο Ρουσκόνι, ο Αντρέα Μπαρνιάνι, ο Ράμας Σισκάουσκας, ο Τράγιαν Λάνγκτον, ο Μπόστιαν Νάχμπαρ, ο Μάρκους Μπράουν, ο Τάιους Έντινι, ο Μαρσέλο Νικόλα, ο Πέταρ Ναουμόσκι, ο Τέρι Τιγκλ και φυσικά ο Νίκος Ζήσης.

Για να μη λησμονούμε πως από τον πάγκο του συλλόγου του Τρεβίζο έχουν περάσει προπονητές όπως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο Μάικ Ντ’Αντόνι, ο Πέταρ Σκάνσι, ο Ετόρε Μεσίνα, ο Ντέιβιντ Μπλατ και ο Οκτάι Μαχμουτί.

Εποχή Κούκοτς!

kukocΟ σύλλογος του Τρεβίζο ιδρύθηκε το 1954 και το 1982 την αγόρασε η οικογένεια Μπένετον. Χάρη στο γερό πορτοφόλι της πασίγνωστης οικογένειας, οι «Τρεβιζιάνι» αναδείχθηκαν σε μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του ιταλικού μπάσκετ τη δεκαετία του 90′. Το 1992 και με ποσό ρεκόρ για την εποχή η Μπένετον έφερε από το Σπλιτ τον κορυφαίο εκείνη την εποχή Ευρωπαίο μπασκετμπολίστα τον Τόνι Κούκοτς, ο οποίος ήταν ο σούπερ σταρ της Γιουγκοπλάστικα στην κατάκτηση των τριών σερί κυπέλλων πρωταθλητών από το 1989 έως και το 1991.

Ο Κροάτης σούπερ σταρ ξεκίνησε αμέσως την απόσβεση των χρημάτων, αφού οδήγησε τα Μπένετον στην κατάκτηση του πρώτου της τίτλου το 1992 με προπονητή το συμπατριώτη του Πέταρ Σκάνσι και μεγάλο συμπαίκτη τον Βίνι Ντελ Νέγκρο.

Η φυγή του τελευταίου για το ΝΒΑ, δεν εμπόδισε τον Τόνι Κούκοτς να οδηγήσει την επόμενη χρονιά (1993) την ομάδα του Τρεβίζο στο Φάιναλ Φορ του κυπέλλου πρωταθλητριών και στην κατάκτηση του κυπέλλου Ιταλίας. Με συμπαίκτες όπως ο Τέρι Τιγκλ, ο Μάσιμο Ιακοπίνι, ο Ρικάρντο Πίτις και ο Στέφανο Ρουσκόνι, ο Κούκοτς ήρθε την Άνοιξη του 1993 στην Αθήνα για να κατακτήσει το τέταρτο κύπελλο πρωταθλητών στο ΣΕΦ.

Οι «Τρεβιζιάνι» ήταν το φαβορί και μετά από ένα συγκλονιστικό ημιτελικό κόντρα στον ΠΑΟΚ (εκεί είχε καθαρίσει ο Ιακοπίνι) πέρασαν στον τελικό όπου τους περίμενε η Λιμόζ του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Του προπονητή με τον οποίο ο Τόνι Κούκοτς είχε κατακτήσει δύο πρωταθλητριών (1989, 1990) με τη τρομερή Γιουγκοπλάστικα.

Η Μπένετον ήταν το φαβορί, αλλά κατέρρευσε απέναντι στην άμυνα ζώνης «καρέκλες» του Μάλκοβιτς. Η Λιμόζ πήρε το τρόπαιο και το 1994 ο Κούκοτς αποφάσισε να κάνει το Αμερικάνικο όνειρο πραγματικότητα παίρνοντας το δρόμο για το ΝΒΑ και τους Μπουλς, έχοντας «προλάβει» να χαρίσει στη Μπένετον ένα πρωτάθλημα (1992) και δυο κύπελλα Ιταλίας (1993, 1994).

Ο Ναουμόσκι και ο Γούρλιτζ

Η φυγή του Κροάτη αποτέλεσε ένα μεγάλο «πλήγμα» για το σύλλογο του Τρεβίζο, όμως η οικογένεια Μπένετον αποτελούσε μία αναμφίβολη εγγύηση για τον ερχομό άλλων μεγάλων αστεριών που θα διατηρούσαν το κλαμπ στην κορυφή. Το 1995 και με μεγάλα αστέρια τον Σκοπιανό πλέι μέικερ Πέταρ Ναουμόσκι και τον ΝΒΑερ, Ορλάντο Γούρλιτζ (έφυγε πρόσφατα από τη ζωή), η Μπένετον έφτασε στην κατάκτηση τόσο του Κυπέλλου Saporta, όσο και του κυπέλλου Ιταλίας (για τρίτη σερί σεζόν). Προπονητής εκείνη την περίοδο και συγκεκριμένα από το 1994 μέχρι και το 1997 ήταν ο Μάικ Ντ’Αντόνι.

Ο Ομπράντοβιτς στο Τρεβίζο!

Η οικογένεια Μπένετον είχε όμως ένα μεγάλο στόχο και αυτός δεν ήταν άλλος από την κατάκτηση του κυπέλλου πρωταθλητριών. Προκειμένου να τα καταφέρει κατάφερε να πείσει τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να αφήσει τη Μαδρίτη και τη Ρεάλ και να πάρει το δρόμο για το Τρεβίζο. Ο Σέρβος τεχνικός είχε ήδη καταφέρει να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο τρεις φορές (1992, 1994,1995) με τις Παρτιζάν Βελιγραδίου, Μπανταλόνα, Ρεάλ, και ήταν ο προπονητής που εξέφραζε απόλυτα το όνειρο της οικογένειας Μπένετον.

Ο Ομπράντοβιτς έφερε στο Τρεβίζο τον συμπατριώτη του και κορυφαίο σέντερ εκείνης της εποχής στην Ευρώπη, τον Ζέλικο Ρέμπρατσα, ενώ είχε στη «φαρέτρα» του τον εκπληκτικό Αμερικανό σουτέρ, Χένρι Ουίλιαμς, που είχε το προσωνύμιο «ο δολοφόνος με τη βίβλο».

Υπό την καθοδήγηση του Ομπράντοβιτς η Μπένετον έφτασε στον τίτλο στην Ιταλία το 1997, ενώ το 1998 έφτασε στ Φάιναλ Φορ της Βαρκελώνης. Οι φιλοδοξίες ήταν πολύ υψηλές, αφού όλοι προέβλεπαν έναν ιταλικό εμφύλιο των τελικό ανάμεσα στην Μπένετον και στην Κίντερ Μπολόνια του Ετόρε Μεσίνα, που είχε στις τάξεις της τους Αντουάν Ριγκοντό, Πέντραγκ Ντανίλοβιτς, Ζόραν Σάβιτς και Ράσο Νεστέροβιτς.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης και η ΑΕΚ του Μπάνε Πρέλεβιτς, του Ουίλι Άντερσον και του Βίκτορ Αλεξάντερ, είχαν όμως διαφορετική άποψη, αφού στον ημιτελικό του «Παλάου Σαν Τζόρντι» έριξαν στο καναβάτσο τους «Τρεβιζιάνι».

Παρά τη απογοήτευση, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, πρόσθεσε έναν ακόμη Ευρωπαϊκό τίτλο στο παλμαρέ του αφού το 1999 οδήγησε το σύλλογο του Τρεβίζο στην κατάκτηση ενός ακόμη κυπέλλου Saporta, προτού πάρει το δρόμο για την Αθήνα και τον Παναθηναϊκό.

Ο «Έκτορας» και η… κατάρα της Βαρκελώνης

mesinaΤον Ζέλικο Ομπράντοβιτς διαδέχθηκε στον πάγκο του συλλόγου του Τρεβίζο, ο Πιέρο Μπούκι, ο οποίος οδήγησε την Μπένετον για μία διετία χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα με εξαίρεση ένα κύπελλο Ιταλίας το 2000.

Η επιστροφή του Μάικ Ντ’Αντόνι στον πάγκο, οδήγησε την Μπένετον στο πρωτλαθλημα Ιταλίας το 2002, αλλά και στο Φάιναλ Φορ της Μπολόνια. Στον ημιτελικό όμως η Κίντερ του Ετόρε Μεσίνα ήταν ανώτερη και απέκλεισε τους «Τρεβιζιάνι» στερώντας τους την ευκαιρία να δώσουν το παρών για πρώτη φορά σε έναν τελικό.

Η οικογένεια Μπένετον ήθελε πάς θυσία τον τίτλο στην Ευρωλίγκα και εκμεταλλευόμενη τη διάλυση της μεγάλης Κίντερ Μπολόνια, έφερε το 2003 στο Τρεβίζο τον Ετόρε Μεσίνα (φωτ.). Υπό την καθοδήγηση του «Έκτορα» και με παίκτες όπως ο Τάιους Έντνι, ο Τράγιαν Λάνγκτον, Ούρος Σλόκαρ και ο Μόρις Έβανς, η Μπενετόν έφτασε στο πρωτάθλημα Ιταλίας (2003), σε τρία κύπελλα (2003, 2004, 2005), αλλά και σε ένα τελικό Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκας. Το 2003, η Μπένετον αντιμετώπισε στον τελικό του Φάιναλ Φορ της Βαρκελώνης τη γηπεδούχο Μπαρτσελόνα του Σβέτισλαβ Πέσιτς, αλλά όπως συνέβη και πέντε χρόνια πριν δεν κατάφερε να φτάσει το τρόπαιο. Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και ο Γκρεγκόρ Φούτσκα αποδείχθηκαν ανυπέρβλητο εμπόδιο και η Μπένετον του Μεσίνα έφτασε στη βρύση, αλλά δεν κατάφερε να πιεί νερό.

Ο Μπλατ και ο Ζήσης

Τα τελευταία χρόνια δόξας του ιταλικού συλλόγου συνοδεύτηκαν με την παρουσία στον πάγκο του Ντέιβιντ Μπλατ και ενός δικού μας παιδιού (Νίκος Ζήσης) στο παρκέ. Ο Μπλατ οδήγησε το σύλλογο στην κατάκτηση του ύστατου πρωταθλήματος το 2006, αλλά και στο κύπελλο Ιταλίας ένα χρόνο αργότερα (2007). Εκτός από τον Νίκο Ζήση, ο Ντέιβιντ Μπλατ, στηρίχθηκε σε παίκτες όπως ο Ράμας Σισκάουσκας, ο Ντρου Νίκολας και ο Μάρκους Γκόρι, προκειμένου να δώσει στο σύλλογο του Τρεβίζο τις τελευταίες στιγμές δόξας. Τα επόμενα χρόνια ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση και σιγά, σιγά η ομάδα έπαψε να ανήκει στην ελίτ, του ιταλικού μπάσκετ, βιώνοντας και αυτή την απόλυτη κυριαρχία της Σιένα, η οποία κι αυτή -κατά τραγική ειρωνία- διαλύθηκε και πλέον παλεύει στις μικρές κατηγορίες. Πλέον το Τρεβίζο εκπροσωπείται από την Universo Treviso Basket, στη β’ κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος.

Coffee House