ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΟΚ! Γι’ αυτό σε ευχαριστούμε όλοι (pics)

0

Σαν σήμερα, 26 Απριλίου του 1926, ιδρύεται και επισήμως ο ΠΑΟΚ, με την έγκριση του καταστατικού του από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Ο Δικέφαλος του Βορρά έμελλε να είναι η μία από τις δύο ομάδες (μαζί με τον συμπολίτη Άρη) που έκανε όλους τους Έλληνες να αγαπήσουν το μπάσκετ. Που έκανε όλους τους Έλληνες να είναι καρφωμένοι μπροστά στις τηλεοράσεις τους τη δεκαετία του ’80 και  του ’90 ώστε να παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές τους «μάχες» αλλά και τις μεταξύ τους «τιτανομαχίες» για το ελληνικό πρωτάθλημα. Μπάνε Πρέλεβιτς εναντίον Νίκου Γκάλη στο κατάμεστο από φίλους και των δύο ομάδων Αλεξάνδρειο. Οι παλιοί έχουν έντονες αναμνήσεις από τότε και οι νέοι σίγουρα έχουν ακούσει κάτι.

Το θέμα μας τώρα, όμως, είναι ο ΠΑΟΚ. Μια ομάδα με εκατομμύρια φιλάθλους που ειδικά εκείνα τα χρόνια ζούσαν και ανέπνεαν για το μπάσκετ. Γέμιζαν το Αλεξάνδρειο σε κάθε ματς για να απολαύσουν παικταράδες όπως ο Πρέλεβιτς, ο Φασούλας, ο Κόρφας, ο Μπέρι, ο Μπάρλοου, ο Λέβινγκστον, ο Τομάσσεβιτς, ο Σκάιλς, ο Σάβιτς, ο Στογιάκοβιτς και τόσους ακόμη σπουδαίους αθλητές. Για να δουν τον Τσέκο τον… αληταρά (από το γνωστό σύνθημα της εξέδρας) να αγωνίζεται με το απαράμιλλο πάθος του. Τον Σούλη Μαρκόπουλο, τον Σκοτ Σκάιλς, τον Σβι Σερφ και τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να καθοδηγούν μαεστρικά την ομάδα τους.

Το τμήμα μπάσκετ των ασπρόμαυρων έχει κατακτήσει δύο ευρωπαϊκά τρόπαια, το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1991 και το Κύπελλο Κόρατς το 1994, δύο Πρωταθλήματα Ελλάδος, το 1959 και το 1992 καθώς και τρία Κύπελλα, το 1984, το 1995 και το 1999.

Αλλά ο μεγαλύτερος τίτλος του είναι ότι, μαζί με τον Άρη, έφερε το μπάσκετ στα σπίτια όλων των Ελλήνων. Και τους έκανε να το αγαπήσουν.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΟΚ!