Δώστε τη… μπάλα στους Κύπριους

0

Ο Δημήτρης Κοντός γράφει στο Cyprusbasket για τον πρώτο… έλεγχο της χρονιάς και στέκεται στους Κύπριους παίκτες

Έχοντας ένα πρώτο δείγμα θα θέλαμε να σταθούμε στο Κυπριακό στοιχείο διότι αυτή είναι η μοναδική πηγή που μπορεί ν’ αλλάξει τα δεδομένα του μπάσκετ και να ξαναφέρει τον κόσμο στα γήπεδα. Ναι μεν οι ξένοι σου δίνουν το κάτι παραπάνω, ωστόσο, οι περισσότεροι έρχονται και παρέρχονται και δεν επιτρέπουν στον Κύπριο φίλαθλο να δεθεί και να ταυτιστεί μαζί τους. Βλέποντας, λοιπόν, τα πρώτα παιχνίδια των ομάδων σε Basket League και Ευρώπη θα επιχειρήσουμε τον πρώτο …απολογισμό ρίχνοντας το βλέμμα σε συγκεκριμένα πρόσωπα που ξεχώρισαν. Σαφώς και υπάρχουν και άλλοι πρωταγωνιστές αλλά στην παρούσα φάση θα αναφερθούμε σε συγκεκριμένα παραδείγματα.

Σε ομαδικό επίπεδο δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να μας προκαλέσουν την έκπληξη καθώς λίγο πολύ τα πράγματα ήταν αναμενόμενα. Δηλαδή, ο Κεραυνός είχε μια δύσκολη κλήρωση στην Ευρώπη και δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του αλλά στο Πρωτάθλημα πιστώνεται την αντίδραση μετά το κακό ξεκίνημα παρουσιάζοντας ένα επιβλητικό πρόσωπο όπως στον αγώνα με τον Απόλλωνα, μια ομάδα που έχει δείξει ένα πολύ καλό αγωνιστικό προφίλ.
Χειρότερο ξεκίνημα έκανε και η Πετρολίνα ΑΕΚ που ψάχτηκε αρκετά με τους ξένους της αλλά στη συνέχεια βρήκε τα πατήματα της και πραγματικά βελτιώνεται παιχνίδι με το παιχνίδι (ειδικά στον αγώνα με τη Μπαλκάν το πιστοποίησε). Ο ΑΠΟΕΛ από τη μεριά του έχασε δύο ματς στην κόψη του ξυραφιού που θα μπορούσε να έχει διαχειριστεί καλύτερα όμως βγάζει μια σταθερότητα και μόλις βρει καλύτερο ρυθμό θα είναι ικανός για όλα. Η ΑΕΛ είναι μια ομάδα που άργησε να κλείσει το ρόστερ της ενώ στην πρεμιέρα δέχτηκε ένα δυνατό χαστούκι από το Παραλίμνι. Από εκεί και πέρα, όμως, τη βλέπουμε να πατάει καλύτερα στο γήπεδο (βοήθησε η επιστροφή του Πιττάκα). Στα υπόλοιπα δεν νομίζω πως υπάρχει κάποια έκπληξη αναφορικά με την πορεία των ομάδων της Ομόνοιας ή της ΕΘΑ με την πρώτη να έχει ως μελανό σημείο το 77-40 από τον Κεραυνό και τη δεύτερη να είναι ανταγωνιστική αλλά να μην μπορεί να «χτυπήσει» τα ματς σε διάρκεια μέχρι τέλους αν εξαιρέσουμε τη μοναδική νίκη με τον ΑΠΟΕΛ.

Σε ατομικό επίπεδο βλέπουμε με μεγάλη ικανοποίηση Κύπριους παίκτες να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Από τον Παντελή που αποτελεί την ήρεμη δύναμη της ΑΕΚ μέχρι τον Μιχαήλ που μετά την ανάδειξη ως καλύτερου Κύπριου παίκτη πριν από δύο χρόνια επιστρέφει σε μια εξίσου καλή σεζόν. Από τον ΑΠΟΕΛ παρατηρούμε πως ο Λοϊζίδης βελτιώνεται αισθητά και παίρνει χρόνο και ρόλο ενώ προσωπικά έχω σταθεί αρκετά στον Μάρκου του Παραλιμνίου για τον οποίο θεωρώ πως είναι η αποκάλυψη του Πρωταθλήματος και αναρωτιέμαι αν ο Κεραυνός έχει πράξει καλά που τον έχει δώσει δανεικό. Στην Ομόνοια ο Νοεφύτου επιβεβαιώνει την αμυντική του κλάση και την σκληράδα του όπως και ο Κωνσταντίνου της ΕΘΑ που αποτελεί μια σταθερά για την ομάδα του. Κλείνοντας, θα πρέπει να σταθούμε στην επιστροφή του Πιττάκα που βοηθά τα μέγιστα την ΑΕΛ και φυσικά στον Ηλιάδη του Απόλλωνα που με 18,2 πόντους ανά παιχνίδι αποδεικνύει πως δεν αργεί το επόμενο βήμα στην καριέρα του!

ΥΓ: Δεν θέλω να επεκταθώ στην παρούσα φάση σε αυτά που συμβαίνουν μεταξύ Ολυμπιακό και Παναθηναϊκού απλά να επιβεβαιώσω αυτό που ζούμε εδώ και χρόνια με τους «ερυθρόλευκους» να ζουν και ν’ αναπνέουν για να καταγγέλλουν.