Έχει την δυνατότητα να παίξει ο ΑΠΟΕΛ στην Basket League; Ιδού οι απαντήσεις

0

Η είδηση κυκλοφόρησε από κυπριακή ιστοσελίδα, διαψεύστηκε με τρόπο κομψό αλλά είναι δεδομένο πως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

Το basketblog εντόπισε αποκλειστικα τον άνθρωπο που χειρίζεται αυτή την υπόθεση και συγκεκριμένα τον Γιώργο Ζαμπέλλη, ιδιοκτήτη της Omnia Sports με εδρα την Ιταλια , που συν τοις άλλοις εκπροσωπει τον ΑΠΟΕΛ στο να «τρέξει» τη διαδικασία για το θέμα αυτό.

Οπότε οι ερωτήσεις που του κάναμε είναι συγκεκριμένες και μας εδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις.

-Πρώτη ερώτηση κι αναμενόμενη: Υπάρχει τέτοιο ζήτημα και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία;

«Αυτή τη στιγμή έχουμε προχωρήσει προφορικά σε ενημέρωση προθέσεων στον ΕΣΑΚΕ και στην ΕΟΚ ,και τιποτα παραπανω, αλλά δεν έχει κατατεθεί επίσημη πρόταση και σε αυτό θέλω να δοθεί μεγαλη προσοχή . Στόχος είναι όλα να γίνουν στο φως του ήλιου και νόμιμα σεβόμενοι τις προτεραιότητες που έχουν ο ΕΣΑΚΕ και η ΕΟΚ την περίοδο αυτη , ευελπιστούμε οτι θα λύσουν τα προβληματα αυτα , για το κοινό καλό της ελληνικής λίγκας .

Έχουν διαρρεύσει κάποια πράγματα. Ποια είναι η αλήθεια;

«Ο ΑΠΟΕΛ αυτή τη στιγμή, θέλει και μπορεί κάλλιστα να παρουσιάσει κάτι καινούργιο , πρωτοποριακό και πρωτότυπο οχι μονο στο εμπορικό κομμάτι αλλα και στο επικοινωνιακο ώστε το ελληνικό πρωτάθλημα να αποκτήσει μια άλλη οπτική εικόνα , αλλά και το κυπριακό μπάσκετ να κάνει και μια ποιοτική αναβάθμιση σε συνδυασμό με την διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ το 2025 στην Κύπρο . Χρονικά ειναι ώριμη στιγμή να μπουν γερές βάσεις για αυτό το σχέδιο . Είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία».

Ποια είναι η απάντηση που πήρατε;

«Μου είπαν το εξής: «Μεχρι να λύσουμε το θέμα με την αδειοδότηση των τεσσάρων ομάδων, που προεκυψε, δεν μπορουμε να προχωρησουμε σε συζητησεις . Και βέβαια επειδή είναι Κυπριακή ομάδα, είναι ξεχωριστό ζήτημα με οτι συνεπαγεται σε αυτο». Ειμαστε σε αναμονη , θα παρει χρονο και αυτο καθυστερει και τον προγραμματισμό της ομαδας , αλλα εχουμε υπολογίσει και αυτο».

-Και όχι μόνο αθλητικό, φαντάζομαι

«Αθλητικό και επίσης πολιτικό. Αλλά θα ήθελα να εστιάσουμε στο αθλητικό κομμάτι . Έχω πολιτική γνώμη αλλά δεν ειναι της ώρας , δεν πιστεύω οτι θα ενδιέφερε κάποιον στην προκειμένη , και το βασικότερο δεν ειναι δουλειά μου. Ο σύλλογος έχει ανθρώπους που γνωρίζουν πως να τρέξουν αυτο το κομμάτι καθότι πιο προετοιμασμένοι και καταλληλότεροι απο μένα . Εγώ από την μεριά μου σεβόμενος και τους αθλητικούς νομους των εκάστοτε ομοσπονδιών , αλλα και το όραμα του ΑΠΟΕΛ , έχω χρέος να βρω το κατάλληλο παράθυρο ώστε να μικρύνει μια γέφυρα , μια γέφυρα που όμως όλες οι πλευρές θέλουν να ρίξουν και αυτό με κάνει αισιόδοξο. Δύσκολο επιχείρημα , αλλά εφικτό άμα είμαστε θετικοί . Εκείνο που «τρομάζει» είναι το γραφειοκρατικό το οποίο έχουμε και εκει επιχειρήματα για να δώσουμε λύσεις . Η ΓΓΑ ενημέρωσε ότι πρέπει να γίνει η διαδικασία με τις Ομοσπονδίες και μετά να ενημερωθεί η ιδια. Πλην του αθλητικού υπάρχει το ζήτημα και μάλιστα σοβαρό αφού θα ανακατευτούν και τα υπουργεία Εσωτερικών των δύο χωρών . Έπειτα όλοι οι έλεγχοι θα πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα , κατά συνέπεια ΕΣΑΚΕ , ΕΟΚ , ΓΓΑ και έπειτα η ΕΕΑ είναι οι αρμόδιες αρχές που θα πρέπει να εξετάσουν τον ενδεχομένο φάκελο του ΑΠΟΕΛ . Λογικό το βρίσκω , και αυτή είναι η νόμιμη πορεία των πραγμάτων».

-Πως θα γίνει κάτι τέτοιο; Είναι εύκολο;

«Μας ρώτησαν κάποια στιγμή αν ο ΑΠΟΕΛ πρέπει να εγγραφεί στην Ελλάδα ή στην Κύπρο. Η απάντησή μου ηταν κατηγορηματική , φυσικά στην Κύπρο, και ειμαι κάθετος . Ο σύλλογος ανηκει στην λαοθάλασσα του ΑΠΟΕΛ που περιμένει ανυπόμονα μια εξέλιξη που θα έχει αθλητικές , εμπορικές και κοινωνικές συνέπειες . Η εδαφική ταυτότητα σε συνδυασμό με την ελληνικότητα που αντιπροσωπεύει και ιστορικά ο σύλλογος, ειναι αδιαπραγμάτευτα. Άρα όταν ολοι αναλογιστούμε το εύρος μια επιτυχημένης εξέλιξης , όλοι θα βγουν κερδισμένοι και θα είμαστε μέτοχοι μιας μεγάλης αλλαγής στα δεδομένα του ελληνικού και του κυπριακού μπάσκετ που πεινάει για ενα ηλεκτροσόκ , ιδίως αυτή την εποχή. Είναι ιστορική ευκαιρία . Το όραμα είναι φιλόδοξο , το σχέδιο ειναι ξεκάθαρο , οι λύσεις συγκεκριμένες».

-Κάποιοι φοβούνται την πολιτική προέκταση

Τι μπορεί να αλλάξει;

-Για παράδειγμα να βάλουν οι Τούρκοι μια ομάδα από το κατεχόμενο κομμάτι στο πρωτάθλημα τους

«Δε μπορεί να γινει αυτο αφού αυτές οι ομάδες δεν είναι αναγνωρισμένες από την FIBA, εφόσον μη αναγνωρισμένο κράτος, άρα ως νόμιμη και εδαφική έδρα δεν μπορούν να έχουν κάποιο μέρος από τα κατεχόμενα. Και σε αυτό ακόμα και η FIBA ειναι ξεκαθαρη , έπειτα απο κουβέντες που είχαμε . Φανταστείτε οτι πριν κάποια χρόνια ποδοσφαιρικές ομάδες από τα κατεχόμενα , για να έχουν μια ανταγωνιστικότητα και μια εμπορικότητα , ζήτησαν από την κυπριακή ομοσπονδία άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα Κύπρου . Φυσικά αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το σχέδιο αυτό να κοπεί από την ρίζα αφού θα έπρεπε να αναγνωρίσουν την κυπριακή ομοσπονδία σαν επίσημη αρχή….ίσως θα μπορούσε να ήταν η αρχή για κάτι πιο αισιόδοξο . Αλλά επαναλαμβάνω , δεν θέλω να επεκταθώ σε πολιτική συζήτηση , η οποία αναμφιβολα υπαρχει, αλλα ευτυχώς το τρέχουν άνθρωποι πιο έμπειροι από μένα σε αυτό το κομμάτι , και τους ευχαριστώ για την συνεργασία».

-Ποια είναι τα κέρδη που θα επιφέρει πιθανή συμμετοχή του ΑΠΟΕΛ στο πρωτάθλημα της Ελλάδας

«Κατ’ αρχήν οι ΚΑΕ θα πρέπει να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να δώσουν μια γερή στροφή σε αυτό το πρωτάθλημα υποστηρίζοντας την είσοδο του ΑΠΟΕΛ που θα επιφέρει αναβάθμιση του προϊόντος σε πολλούς τομείς , που είμαστε έτοιμοι να τεκμηριώσουμε, να αποδείξουμε και να παρουσιάσουμε με επιχειρήματα στις ελληνικές αρχές με αναλυτική έρευνα σε σχετικό φάκελο , όταν αυτό μας ζητηθεί . Επαναλαμβάνω, σέβομαι τις προτεραιότητες που έχουν τώρα στην Ελλάδα και θα περιμένουμε την σειρά μας , για να παρουσιάσουμε και επίσημα την θέση του συλλόγου .

Απ’ εκεί και πέρα; Είναι κάτι «φρέσκο» με τεράστιο αριθμό φιλάθλων , που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο και πιο εμπορικό αθλητικό brand name στην Κύπρο. Αυτό συν τοις άλλοις θα βάλει στο τραπεζι ο ΑΠΟΕΛ. Φανταστείτε το , όταν όλες οι ελληνικές ομάδες θα κατέβουν στην Κύπρο θα υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και μεγάλη ανταπόκριση του κοινού όχι μόνο στο γηπεδο αλλα και τηλεοπτικά αλλά και στο διαδίκτυο . Αυτή η κίνηση θα αποφέρει και εμπορικές συνέπειες μεταξύ εταιρειών Ελλάδας και Κύπρου που ήδη έχουν μια αναπτυγμένη επικοινωνία και συνεργασία εδώ και χρόνια , πόσο μάλλον και με αυτό . Όσοι έχουν ζήσει την Κύπρο μπορούν να το καταλάβουν. Θέλετε να προσθέσω την κινητοποίηση κυπρίων φιλάθλων που ήδη μένουν Ελλάδα και που θα θέλουν να δουν ενα τέτοιο επίτευγμα επί ελληνικού εδάφους , γεμίζοντας τα γήπεδα ? Η θέλετε να σας εξηγήσω τον παλμό που υπάρχει τώρα στην Κύπρο μόνο με την ιδέα ότι ο ΑΠΟΕΛ μπορεί να συμμετάσχει στην ελληνικη Basket League? Δεν τολμώ να φανταστώ όταν αυτή η ιδέα γίνει πραγματικότητα . Εύχομαι να το ζήσουμε σύντομα .Αυτά είναι μόνο μία γεύση από τι θέλουμε να παρουσιάσουμε .Ο ΑΠΟΕΛ θέλει να είναι έτοιμος από τώρα, να έχει την επιθυμία για συνεργασία στα χέρια και από αυτό η ΕΟΚ , ο ΕΣΑΚΕ αλλά και γενικότερα το φίλαθλο κοινο , θα βγουν άμεσα κερδισμένοι. Το έχουμε δει παντού, στο Βέλγιο με την Ολλανδία, στην Αδριατική Λίγκα, στην Εσθονία και την Λετονία,ή να πούμε για τους Τορόντο στο ΝΒΑ, να προσθέσω την βαλκανική λίγκα ανάμεσα σε χώρες που πριν 20 χρονια είχαν εμφύλιο, ξαναλεω εμφύλιο ! …. πόσο λοιπόν όταν ο ΑΠΟΕΛ εκπροσωπεί την ελληνικότητα του νησιού, ποσο λοιπόν όταν η Κύπρος είναι ελληνική και καλό θα ήταν να το θυμόμαστε πάντα . Είμαστε εδώ να παρουσιάσουμε μια πρόταση, μοναδική στο είδος της , και είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και ιδέες ώστε το όραμα να γίνει εφικτή πραγματικότητα , οι καιροί είναι ώριμοι».

basketblog.gr