Γιατί πέτυχε το Χειμερινό Τουρνουά Καλαθόσφαιρας;

0

Το Χειμερινό Τουρνουά Καλαθόσφαιρας, η 1η δηλαδή απόπειρα διοργάνωσης ενός μίνι πρωταθλήματος ερασιτεχνικού μπάσκετ που να «τρέχει» κατά τους χειμερινούς μήνες, ολοκληρώθηκε αισίως την περασμένη εβδομάδες. 5 μήνες περίπου μετά την έναρξή του, κάνοντας μια γενική αποτίμηση του αποτελέσματος, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το πρόσημο αυτής της 1ηςαπόπειρας είναι όχι απλά θετικό, αλλά και ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για το μέλλον.

Μέσα σε αυτούς τους 5 μήνες, με την πανδημία μάλιστα να καλπάζει ακατάπαυστα,   διοργανώθηκαν πάνω από 45 αγώνες ερασιτεχνικού μπάσκετ, στους οποίους έλαβαν μέρος 8 ομάδες και πάνω από 110 καλαθοσφαιριστές. Όταν σε μια περίοδο που η είσοδος σε διάφορους χώρους γινόταν με αυστηρές προϋποθέσεις, όταν γενικότερα το κλίμα παγκοσμίως είχε οδηγήσει στην αυστηροποίησηπρωτοκόλλων και κανονισμών λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον», όταν βρίσκονταν εν εξελίξει όλα αυτά, το Χειμερινό Τουρνουά Καλαθόσφαιρας συνεχιζόταν κανονικά!

Όλοι οι αγώνες άρχισαν και ολοκληρώθηκαν κανονικά, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, με μόνη εξαίρεση τις όποιεςαπουσίες προέκυπταν κατά καιρούς στις ομάδες λόγω κρουσμάτων. Αν ληφθεί όμως υπόψη ότι το (μοναδικό μέχρι πρότινος και γνωστό σε όλους) Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας Λευκωσίας έχει 3 χρόνια που παραμένει στο «ψυγείο» ελέω πανδημίας, τότε η επιτυχία της διοργάνωσης του Χειμερινού Τουρνουά είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Ο Μεγάλος Τελικός του Τουρνουά, ο οποίος διοργανώθηκε στις 16 του μήνα στο Κώστας Παπαέλληνας, ήταν κατά γενική ομολογία ένα παιγνίδι πραγματική διαφήμιση του ερασιτεχνικού μπάσκετ που κράτησε σε αγωνία όλους τους θεατές μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα. Επάξια η ομάδα των Warriors του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου κατέκτησε το τρόπαιο, άξια όμως δευτεραθλήτρια και η ομάδα του Δήμου Έγκωμης, η οποία τα έδωσε όλα στον τελικό και έχασε το παιγνίδι απλά στις λεπτομέρειες.

Ακολούθως, μια βδομάδα μετά, το Τουρνουά έκλεισε την 1ητου σεζόν, με ακόμη πιο πανηγυρικό χαρακτήρα, με τη διοργάνωση του 1ου ερασιτεχνικού AllStar Game, στο οποίο έλαβαν μέρος 24 από τους καλύτερους παίκτες όλων των ομάδων και μέσα από τέσσερα 12λεπτα (a la ΝΒΑ) πρόσφεραν στο κοινό πλούσιο θέαμα και πολλά καλάθια, ακόμη και διαγωνισμό τριπόντων με νικητή τον Γιώργο Τσαγγαρίδη των Warriors.

Το Χειμερινό Τουρνουά περιλάμβανε ορισμένες καινοτομίες, οι οποίες όχι απλώς συνέβαλαν στο να έχει μια γενικά πολύ καλή εικόνα ως διοργάνωση, αλλά έδωσαν και το κάτι παραπάνω που εκτίμησαν τόσο οι ομάδες και οι παίκτες, αλλά και το κοινό που το παρακολούθησε. Πιο συγκεκριμένα:

1. Για πρώτη φορά έπαιξαν ερασιτέχνες μπάσκετ μέσα στη χειμερινή περίοδο επί σχεδόν 4-5 μήνες.
2. Υπήρχε τήρηση στατιστικών στοιχείων για όλους τους παίκτες σε όλους τους αγώνες.
3. Την επόμενη μέρα κάθε αγώνα υπήρχε «ρεπορτάζ» με όλες τις λεπτομέρειες στη σελίδα του Τουρνουά στο Facebook και στο Instagram.
4. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά AllStar Game”.
5. Υπήρξε ζωντανή μετάδοση του Μεγάλου Τελικού και του AllStar Game από το AlfaSports ΤV, αλλά και του Μικρού Τελικού από τη σελίδα στο Facebook (όπως και μικρότερα αποσπάσματα από άλλους αγώνες).
6. Όλοι οι αγώνες είχαν ηλεκτρονικούς πίνακες καταγραφής του σκορ, αλλά και του χρόνου των 24δευτερολέπτων.

Γενικότερα, οι διοργανωτές προσπάθησαν να δώσουν στο Τουρνουά ένα όσο πιο επαγγελματικό χαρακτήρα γίνεται, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες και να απολαμβάνουν πραγματικά τη συμμετοχή τους, αλλά και να έχουν την αίσθηση ότι λαμβάνουν μέρος σε μία σοβαρή διοργάνωση και όχι απλώς σε ένα φιλικό αγώνα της γειτονιάς. Από την προσωπική μου εμπειρία, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η όλη επιτυχία της διοργάνωσης βασίστηκε σε 3 βασικές παραμέτρους:

1. Στην εθελοντική συνεισφορά πολλών ατόμων και την ανιδιοτελή αγάπη τους για το άθλημα,
2. Στην αγάπη και το μεράκι ορισμένων βασικών πρωταγωνιστών και
3. Στην πολύτιμη στήριξη των χορηγών και υποστηρικτών.

Πολύ σημαντική επίσης ήταν η βοήθεια της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, η οποία πέραν της οικονομικής στήριξης, παρείχε και και της παροχής πολύτιμων συμβουλών, τίμησε το Τουρνουά με την παρουσία του Προέδρου της στον Μεγάλο Τελικό ο οποίος έκανε και την απονομή, μαζί με τον θρύλο του κυπριακού μπάσκετ, Τάκη Μιραλλάη.

Σημαντική ήταν και η άψογη συνεργασία με τους διαιτητές και τους κριτές που έλαβαν μέρος στο Τουρνουά και ιδιαίτεραπολύτιμη ήταν η βοήθεια και η συμβουλευτική καθοδήγηση από τον κ. Γιάννη Πλακωτά. Καθοριστικής σημασίας ήτανκαι η συμβολή του κ. Θεόδωρου Κρίγκου από την InfoCredit, ο οποίος ήταν ο μεγάλος χορηγός του Τουρνουά με τις εταιρείες B2B hosting & CallCenterCyprus.Com. Χωρίς την πολύτιμη συνεισφορά τους, όπως και των υπόλοιπων χορηγών φυσικά, το Τουρνουά δεν θα είχε στο τέλος αυτή την εικόνα και δυναμική αίγλη που απέκτησε.

Και τέλος, Το 1ο αυτό Χειμερινό Τουρνουά δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν δεν έδιναν το άπαν των δυνάμεων τους κάποια άτομα-κλειδιά σε όλες τις ομάδες, όπως ο Δημήτρης Βαρζακάκος, ο Λούης Μιχαηλίδης, ο Αντρέας Κόκκινος, ο Σοφρώνης Ππέσιης, ο Βόρις Καραγιάννης, ο Χάρης Παπαηρακλέους, ο Παναγιώτης Νικολαΐδης, ο Χρήστος Πιτζιολής, ο Παναγιώτης Μπακόπουλος και πολλοί άλλοι που θα χρειάζονταν πολλές γραμμές να τους αναφέρουμε όλους.

Όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι: είναι γεγονός ότι όταν ξεκινούσε το Τουρνουά τον περασμένο Οκτώβριο, κανείς δεν ανέμενε ότι θα αποκτούσε τη δυναμική που πήρε. Ο στόχος ήταν και παραμένει το Τουρνουά αυτό να καταστεί θεσμός και αυτό είναι κάτι που πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένο. Είναι γεγονός επίσης ότι έχει προκύψει έντονο ενδιαφέρον και από άλλες ομάδες, οι οποίες θα ήθελαν να λάβουν μέρος στην επόμενη διοργάνωση, ακόμη και από εκτός Λευκωσίαςπεριοχές. Η Γενική Συνέλευση του Τουρνουά θα πραγματοποιήσει διάφορες συναντήσεις και επαφές τις επόμενες μέρες και θα ληφθούν οι δέουσες αποφάσειςσύντομα. Το σίγουρο είναι ότι η επόμενη διοργάνωση θα είναι αναμφισβήτητα και καλύτερη και μεγαλύτερη!

Βίκτωρας Κουντούρης

Υπεύθυνος Επικοινωνίας

Χειμερινού Τουρνουά Καλαθόσφαιρας