Η ευεργετική… μετάγγιση φρέσκου αίματος στην Εθνική Ομάδα

0

Η καταστροφική δεκαετία του κυπριακού μπάσκετ έχει μπει για τα καλά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας για την κυπριακή καλαθόσφαιρα, καθώς το αναπτυξιακό λειτουργεί πλέον σε αξιόλογα επίπεδα και η Εθνική Ομάδα αποτελεί αρωγό στην προσπάθεια, δίνοντας πολλές ευκαιρίες σε νέα παιδιά που διαπρέπουν.

Η… μόδα με τις κλήσεις εφήβων σε επίσημα παιχνίδια ξεκίνησε με τον Γιώργο Τρετιακόβ πριν καν κάνει την έκρηξή του με την Ομόνοια και πλέον με τον Αχιλλέα, ακολουθώντας το ταξίδι στη Μεγάλη Βρετανία το 2019, εκεί όπου είχε πάρει χρόνο συμμετοχής και ο Γιάννης Γιανναράς που δεν είχε γίνει ακόμα τότε καλά-καλά 20 ετών.

Ο Λίνος Γαβριήλ, ο οποίος παρακολουθεί σε συνεργασία με τους συνεργάτες του τα ταλαντούχα παιδιά, εξέπληξε πέρυσι τους πάντες δίνοντας ρόλο βασικού στον… αμούστακο Φίλιππο Τίγκα, ο οποίος στη συνέχεια εντυπωσίασε με τη φανέλα του Απόλλωνα και στη συνέχεια υπέγραψε για τέσσερα χρόνια στον Κεραυνό.

Οι τρεις προαναφερθέντες αποτελούν μόνιμους θαμώνες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, όπως και ο επίσης νεαρός και πολλά υποσχόμενος Ιωάννης Πασιαλής (σ.σ. γενιά του ’99 βλ. Γιανναράς), ενώ πλέον η… μετάγγιση φρέσκου αίματος συνεχίζεται και κορυφώνεται. Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός δεν δίστασε να προσθέσει στις επιλογές του την «αποκάλυψη» της ΑΕΚ, Νικόλα Λουκά. Ένα παιδί 18 ετών, με ύψος 2.05μ και εντυπωσιακά σωματικά προσόντα, που δούλεψε σκληρά με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και το τιμ του παίρνοντας φέτος κατά μέσο όρο 13.2 λεπτά με απολογισμό 6.2 πόντους και 2.7 ριμπάουντ ανά αγώνα! Σταδιακά καλύπτει κάποιες ελλείψεις στην τεχνική του και με το work ethic που διαθέτει έχει τα φόντα να αφήσει εποχή.

Την πεντάδα κλείνει το τρομερό πρότζεκτ του Ολυμπιακού, Ζέιτ Μουόσα, ο οποίος έκλεψε την παράσταση στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της Ελλάδας και πλέον αποτελεί μέλος της ανδρικής ομάδας του Ολυμπιακού, που τον έχει δηλώσει κανονικά στην Ευρωλίγκα και ακολουθεί κανονικά το προπονητικό πρόγραμμα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ Λάρνακας είναι ένας δίμετρος γκαρντ, ο οποίος μπορεί να καλύψει όλες τις θέσεις της περιφέρειας και εντυπωσιάζει με την αθλητικότητα, τη δύναμη και την εκρηκτικότητα στο παιχνίδι του, όντας μόλις 19 ετών.

Σε αυτούς φυσικά πρέπει να προσθέσουμε τον γίγαντα Παύλο Σταυρινίδη, ο οποίος πήρε ευκαιρίες στα 19 και στα 20 του χρόνια, υπολογίζεται για σοβαρό ρόλο, αλλά επειδή σπουδάζει στις ΗΠΑ και δεν μπορεί να βρίσκεται τώρα εδώ, ενώ τον… προθάλαμο βρίσκονται κι άλλοι, γι’ αυτό εξάλλου και έγινε το πρωτοποριακό training camp το περασμένο καλοκαίρι όπου το προπονητικό τιμ της Εθνικής πέρασε από ακτίνες… X όσους νεαρούς παίκτες στην Κύπρο έχουν προοπτική να παίξουν μπάσκετ.

Όπως γίνεται αντιληπτό δόθηκε έμφαση στο size που αποτελεί μεγάλη διαχρονική «πληγή» για το κυπριακό μπάσκετ, με το μέσο όρο ύψους να είναι αυτή τη φορά 1.98μ, τη στιγμή που ο μέσος όρος ηλικίας διαρκώς και μειώνεται (24.9 ετών στην κλήση). Η παρουσία των ταλαντούχων παιδιών στην κλήση για τους αγώνες με Ιρλανδία και Ελβετία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς στο προσκήνιο υπάρχει η προοπτική του Ευρωμπάσκετ του 2025, το οποίο αν έρθει στην Κύπρο, τότε η Εθνική θα έχει έτοιμη τη νέα γενιά. Μια Εθνική Ομάδα που αυτή τη στιγμή δεν έχει κανέναν Αμερικανό όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια και αντίβαρο σε αυτό είναι να ετοιμαστεί η νέα γενιά με ψηλά και αθλητικά παιδιά, γεμάτα φρεσκάρα και όρεξη για μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο.

Coffee House