Η ιστορική μετακίνηση του “Δράκου” στον Άρη

0

Η απώλεια του κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ και του πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό τον Απρίλιο του 1984, είχαν ως αποτέλεσμα να πεισμώσουν πολύ τους ανθρώπους του Άρη. Για να εγκαθιδρυθεί η αυτοκρατορία του Άρη δεν αρκούσε μόνο ο Νίκος Γκάλης, αλλά χρειαζόταν και έτερος ημίθεος, ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης ήταν ο διακαής πόθος του Γιάννη Ιωαννίδη. Ο 25χρονος τότε πλέι μέικερ του Ιωνικού (στον οποίο βρισκόταν από τα 13 του χρόνια) ήταν το πιο περιζήτητο όνομα στην μπασκετική Ελλάδα.  Επρόκειτο για μία μεταγραφή θρίλερ, καθώς ο “δράκος” ο οποίος είχε βολιδοσκοπηθεί νωρίτερα από τον Παναθηναϊκό αλλά και από τον Ολυμπιακό το 1982, ετοιμαζόταν να πάρει μεταγραφή στην ΑΕΚ με αντάλλαγμα μάλιστα από τους κιτρινόμαυρους της Αθήνας τον βετεράνο Βασίλη Γκούμα.


Την αρχή για την μεταγραφή του Γιαννάκη στον Άρη είχε κάνει ο πατριάρχης Ανέστης Πεταλίδης. Σύμφωνα με τα όσα έχει διηγηθεί ο ίδιος, είχε κάνει κρούση στον Ιωνικό στον οποίο προσέφερε αρχικά 12 εκατομμύρια δραχμές. Οι άνθρωποι του Ιωνικού αρνήθηκαν την προσφορά αυτή και θέλησαν να κρατήσουν τον Γιαννάκη για άλλη μια χρονιά στην ομάδα της Νίκαιας.

Τελικά ο Θεόφιλος Μητρούδης (που τότε ήταν μέλος της διοίκησης του Χρήστου Μιχαηλίδη) τίναξε την μπάνκα στον αέρα, και με την οικονομική βοήθεια του Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος ήταν ένα από τα θεμέλια του Άρη εκείνη την εποχή, προσέφερε στον Ιωνικό το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 42 εκατομμυρίων δραχμών. Τελικά η μεταγραφή πραγματοποιείται και ο Παναγιώτης Γιαννάκης υπογράφει στον Άρη στις 3 Αυγούστου.


Αυτή η κίνηση ήταν η επιβεβαίωση ότι ο Άρης για τα επόμενα χρόνια επρόκειτο να είναι η κυρίαρχη δύναμη της Ελλάδας. Με το δίδυμο Γκάλη-Γιαννάκη ο Άρης κατέκτησε 7 συνεχόμενα πρωταθλήματα Ελλάδας αλλά και 6 κύπελλα Ελλάδας. Ταυτόχρονα άγγιξε την κορυφή της Ευρώπης σε 3 περιπτώσεις, στα Final-4 των ετών 1988 στην Γάνδη, 1989 στο Μόναχο και το 1990 στην Σαραγόσα. Ο Γιαννάκης πρόλαβε να γευτεί την κατάκτηση ενός Ευρωπαϊκού τροπαίου το 1993, το κύπελλο κυπελλούχων και αποχώρησε προς τον Πανιώνιο το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Η σχέση του Άρη και του Παναγιώτη Γιαννάκη κατά το παρελθόν είχε περάσει από 40 κύματα, όμως η ιστορία έχει γραφεί: Άρης και Παναγιώτης Γιαννάκης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες οντότητες. Μία σύνδεση που ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου του 1984.

Πηγή: arisbcretro.blogspot.gr