Η Κάλια έγινε η πρώτη γυναίκα προπονήτρια σε αντρικό σύλλογο στην Ευρώπη!

0

Η ΑΕΛ ανάρτησε δημοσίευμα ξένου μέσου για την πρωτιά της Κάλιας Παπαδοπούλου!

Αναλυτικά το δημοσίευμα του m.basketnews.com:

«”Η Κάλια Παπαδοπούλου έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα προπονήτρια που ανέλαβε ανδρική ομάδα μπάσκετ στην Ευρώπη.”

Ξεκινώντας από τη Nancy Lieberman, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα που προπονούσε επαγγελματική ανδρική ομάδα όταν διορίστηκε επικεφαλής των Texas Legends στο NBA Developmental League το 2009, οι γυναίκες φαίνεται να καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στον πάγκο των ανδρικών ομάδων.

Πέρυσι, η Liz Mills προσλήφθηκε από την AS Sale, η οποία αγωνίζεται στην κορυφαία κατηγορία του Μαρόκου, και έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής προπονητής στην Basketball Africa League.

Και τώρα, η Κύπρος μετατρέπεται στο επίκεντρο μιας παρόμοιας εξέλιξης.

Το περασμένο καλοκαίρι η κορυφαία Κύπρια μπασκετμπολίστρια όλων των εποχών Κάλια Παπαδοπούλου επέστρεψε στην ΑΕ Λεμεσού (ΑΕΛ) αναλαμβάνοντας τη θέση της τιμ μάνατζερ της ανδρικής ομάδας.

Με συνολική υπηρεσία σχεδόν δεκαπέντε χρόνια στις τάξεις του συλλόγου και αξιόλογη διεθνή και εγχώρια καριέρα, η 43χρονη Παπαδοπούλου εντάχθηκε στο προπονητικό επιτελείο της ομάδας ως βοηθός του προπονητή Μάρκου Ασωνίτη.

Ωστόσο, μετά την κοινή συμφωνία λύσης του συμβολαίου του Ασωνίτη, ο κυπριακός σύλλογος αποφάσισε να προχωρήσει στον διορισμό της Κάλιας Παπαδοπούλου ως προσωρινή προπονήτρια μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν. Αυτό κάνει την πρώην παίκτρια την πρώτη γυναίκα προπονητή στη Γηραιά Ήπειρο που κάθεται σε πάγκο ανδρικής ομάδας.

Η Κάλια Παπαδοπούλου διετέλεσε προπονήτρια της Εθνικής Γυναικών από το 2016 έως το 2019 και είναι μακροχρόνια πρέσβειρα του «Fair Play» για τον αθλητισμό στην Κύπρο, καθώς συμβάλλει πολύ με τις ενέργειές της στην ανάπτυξη του κυπριακού μπάσκετ».