Η σημασία της ΕΞΤΡΑ ΠΑΣΑΣ από την Euroleague στις Αναπτυξιακές ηλικίες

0

Ακούμε συχνά ότι μια έξυπνη πάσα κάνει δύο ανθρώπους ευτυχισμένους.Στην ποιο πάνω τοποθέτηση θα πρόσθετα ένα τρίτο πρόσωπο , τον προπονητή , κυρίως σε αναπτυξιακό επίπεδο.

Του Κώστα Εγγλέζου

Ας δούμε αρχικά την ΠΑΣΑ ως ένα επιθετικό στοιχείο στο μοντέρνο σύγχρονο μπάσκετ και πως εξελίσσεται ως υπερόπλο αν αξιοποιηθεί σωστά!

Ο έλεγχος για παράδειγμα μιας skip πάσας τόσο στην προσωπική , όσο και στην άμυνα χώρου,απαιτεί μεγάλες αμυντικές μετατοπίσεις.Αυτό δίνει αυτόματα τη δυνατότητα στην επίθεση να αξιοποιήσει την αμυντική ανισορροπία προς όφελος της.Συνήθως σε τέτοια συνθήκη και με προϋπόθεση ότι υπάρχει το σωστό spacing , η επόμενη πάσα είναι assist.

Οι αμυντικές προσαρμογές και μετατοπίσεις επηρεάζονται όμως από αρκετούς παράγοντες ,ακόμα και αστάθμητους και για τον λόγο αυτό η αποτελεσματικότητα της ΕΞΤΡΑ ΠΑΣΑΣ απαιτεί και μια δεύτερη προϋπόθεση,κυρίως όσο ανεβαίνει το αγωνιστικό επίπεδο.Απαιτεί το σωστό και άμεσο διάβασμα και αντίδραση .Παράγοντες όπως ο γενικότερος αμυντικός σχηματισμός , ο ρυθμός,το σκορ,ο χρόνος,οι εναλλασσόμενες συνθέσεις,η φθορά,οι τραυματισμοί κτλ. είναι κάποιοι παράγοντες στη διαδικασία αποφάσεων.

Ας δεχτούμε ότι η ποιο πάνω αγωνιστική ανάλυση καλύπτει το κεφάλαιο ΠΑΣΑ ως ένα ελάχιστο βαθμό.Είναι κανείς όμως που διαφωνεί ότι το προαπαιτούμενο είναι τα στοιχεία εκείνα που ο κάθε  ένας καλαθοσφαιριστής κουβαλά ως άνθρωπος όπως ,η ανιδιοτέλεια ,η πειθαρχία,η ωριμότητα,το ομαδικό πνεύμα και η υπομονή. 

Σκεφτείτε τώρα σε μια τέτοια φιλοσοφία και νοοτροπία να προπονούνται τα παιδιά , δηλαδή με προσπάθεια εκ μέρους μας να καλλιεργηθούν πρότιστα οι ποιο πάνω αρχές και αξίες. 

Μόνο έτσι ως προπονητής νιώθω περήφανος και δεν ανταλλάζω με τίποτα κάθε στιγμή που ένας καλαθοσφαιριστής μου δείχνει τα ποιο πάνω χαρακτηριστικά στο παιγνίδι του! Αυτόματα σκέφτομαι και τις ευεργετικές συνέπειες που θα προκύψουν γενικότερα στον στίβο της ζωής!

Περιμένω σχόλια αλλά και εισηγήσεις για το επόμενο μας θέμα της Κυριακής.