Ιτούδης: “Τεχνητή κρίση στα σερί”

1

Ο Δημήτρης Ιτούδης φιλοξενήθηκε στην στήλη «coaches corner» της ιστοσελίδας της Euroleague, με τον προπονητή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας να αναλύει την σημασία της προπόνησης αλλά και του ρεπό, ενώ αποκάλυψε πως χρησιμοποιεί φυσικό ήχο εξέδρας στις προπονήσεις της ομάδας του, όταν οι Μοσχοβίτες έχουν να επισκεφτούν το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας:

Η ποιότητα της προπόνησης είναι πολύ σημαντική, καθώς με την προπόνηση μπορείς να διορθώσεις λάθη που γίνονται, μπορείς να τελειοποιήσεις τους αυτοματισμούς της ομάδας. Στην προπόνηση «δένεσαι» με τους παίκτες και όλο το προσωπικό. Η προπόνηση είναι ένα… ιερό κομμάτι της δουλειάς μας.

Δυστυχώς, με το τις εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και τα παιχνίδια των Εθνικών ομάδων, οι παίκτες δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό προπονήσεων για να «χτίσουν» σωστά το σώμα τους, ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μίας δύσκολης σεζόν. Ακριβώς γι αυτό τον λόγο οι παίκτες ακολουθούν ατομικές προπονήσεις το καλοκαίρι, έτσι ώστε να έρθουν σχεδόν έτοιμοι στην πρώτη προπόνηση της σεζόν.

Κατά την διάρκεια της σεζόν δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μεγάλες προπονήσεις. Μέσα στην σεζόν οι προπονήσεις διαρκούν 75-90 λεπτά. Φυσικά αναφέρομαι για το διάστημα στο οποίο είμαστε όλη η ομάδα στο παρκέ. Από εκεί και πέρα και οι υπόλοιπες ασχολίες είναι μέρος της προπόνησης. Εννοώ τα περίπου 30 λεπτά βίντεο, τα 45 λεπτά αποθεραπεία, όπως και τα περίπου 30-45 λεπτά που οι παίκτες προπονούνται με τους βοηθούς προπονητές, σε συγκεκριμένους τομείς.

Ένας προπονητής πρέπει να φτιάχνει το πρόγραμμα της προπόνησης ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας. Όσο προχωρά η σεζόν, αντιλαμβάνεσαι πως πρέπει να διορθώσεις την pick n roll άμυνα ή την άμυνα στα σκριν, την post defense και την άμυνα στο transition. Επίσης την κάλυψη των κενών ή την ταχύτητα. Μερικές φορές προσθέτεις νέες ιδέες.

Από εκεί και πέρα, όταν η ομάδα έχει σχεδόν ολοκληρώσει τον «χαρακτήρα» της και την αγωνιστική της ταυτότητα, ακολουθεί η μελέτη των scouting reports και η προετοιμασία ενόψει των επερχόμενων αγώνων. Κάτι τέτοιο μας αναγκάζει να μεταβάλλουμε την προπόνηση μας, καθώς ο χρόνος μειώνεται δραματικά.

Αν, υποθετικά, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μία… ιδεατή ημέρα προπόνησης, θα έβαζα τους παίκτες μου να έρθουν 60-90 λεπτά πριν την ώρα έναρξης. Θα έκαναν αποθεραπεία, ενώ στην συνέχεια θα δούλευαν με τους assistant coaches σε συγκεκριμένους τομείς που θα χρειάζονται βελτίωση, όπως το spot shooting, ή post moves. Στην συνέχεια θα ακολουθούσε η μελέτη βίντεο για 20-30 λεπτά, ώστε να δούμε πάνω σε τι θα πρέπει να δουλέψουμε, πράγματα τα οποία κάνουμε καλά και άλλα που χρειαζόμαστε βελτίωση. Μετά θα μπαίναμε στο παρκέ, θα κάναμε ένα καλό ζέσταμα, ενώ θα δουλεύαμε σε γκρουπ και στην συνέχεια, ανάλογα με το κομμάτι της σεζόν, θα δουλεύαμε σε διάφορα άλλα συστήματα. Από εκεί και μετά θα ακολουθούσε το κυρίως μέρος της προπόνησης, όπου θα παίζαμε 5-5, προπόνηση με έντονο ανταγωνισμό. Θα χρησιμοποιούσαμε διάφορα «σενάρια», όπως η μία ομάδα να βρίσκεται πίσω με 5 πόντους, 2,30 πριν το φινάλε ή οι δύο ομάδες να ήταν ισόπαλες στα 6’’ πριν το τέλος κλπ. Τέτοιες καταστάσεις απαιτούν απόλυτη συγκέντρωση και κίνητρο. Όσον αφορά το φινάλε, θα περιλάμβανε μερικά σουτ, ελεύθερες βολές, ώστε να έπεφταν οι παλμοί των παικτών.

Συνήθως, κατά την διάρκεια της σεζόν, οι παίκτες έρχονται περίπου 30 λεπτά νωρίτερα, ενώ αμέσως μετά, αρκετοί μένουν στο παρκέ για έξτρα σουτάκια. Άλλοι που δεν παίζουν στα παιχνίδια αρκετά, έρχονται το πρωί και κάνουν έξτρα προπόνηση για να μένουν σε φόρμα. Έτσι, ουσιαστικά η προπόνηση διαρκεί 5-6 ώρες.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ομάδα, κατά την διάρκεια της σεζόν, καθορίζει τι θα πρέπει να συμβεί σε συγκεκριμένες στιγμές. Όταν «τρέχουμε» ένα νικηφόρο σερί, μερικές φορές χρειάζεται να φτιάξουμε μία… τεχνητή κρίση, ή χρειάζεται να δώσω κίνητρο ή να… προβοκάρω την ομάδα μου. Και η αλήθεια είναι πως το κάνω αρκετές φορές, για να δω αν οι παίκτες μπορούν να αντέξουν την πίεση με εμένα… πάνω από το κεφάλι τους. Κάτι ιδιαίτερα απαραίτητο, καθώς τέτοιες καταστάσεις ισχύουν στο Final 4, με όλη την πίεση των media κλπ.

Ακριβώς για λόγους πίεσης, αρκετές φορές κάνουμε προπόνηση με… ήχο! Όταν έχουμε να παίξουμε στο Κάουνας, στην Βιτόρια ή απέναντι στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, που έχουν… φασαριόζικο κοινό, ζητάμε από τους τεχνικούς να βάλουν στα ηχεία τον ήχο της εκάστοτε έδρας. Προπόνηση υπό πραγματικές συνθήκες, έτσι δουλεύουμε.

Και για το τέλος, θα ήθελα να σταθώ στην σημασία του ρεπό, που είναι και αυτό μέρος της προπόνησης. Πολύ σημαντικό μέρος της προπόνησης. Μερικές φορές το να μην κάνεις τίποτα, είναι καλύτερο από το να κάνεις 100 πράγματα ταυτόχρονα. Είμαι υποστηρικτής του ρεπό, καθώς είναι πολύ σημαντικό το να.. καθαρίζεις το μυαλό σου, ώστε να επιστρέψεις έτοιμος και μεγαλύτερο κίνητρο.

Superbasket.gr

Coffee House