Ίβο Ντανέου: Μια ιστορία μπασκετικής… τρέλας!

0

«Μια καλή χρησιμότητα των λέξεων είναι να κρύβουν τις σκέψεις μας» έχει αποφανθεί ο Βολτέρος τα λόγια του οποίου πρέπει να εισακούστηκαν το μακρινό 1965 και μάλιστα με το παραπάνω!

Στο ρόλο του Γάλλου φιλόσοφου ο «προφέσορας» του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ Αλεξάντερ Νίκολιτς, ενώ αυτός που γλίτωσε το κράξιμο μολονότι κόντεψε να «στείλει» τους συμπατριώτες του από βέβαιο έμφραγμα, ήταν ο αρχηγός των «πλάβι» στο Ευρωμπάσκετ της Μόσχας Ίβο Ντανέου. Ο λόγος;

Στον ημιτελικό ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία και την Ιταλία (83-82), ο Ντανέου λίγο έλειψε να «κρεμάσει» την ομάδα του, τη στιγμή που αυτή προηγείτο με 81-80. Ξαφνικά κι ενώ κατέβαζε την μπάλα σταμάτησε μπροστά στον γιουγκοσλαβικό πάγκο για να… ρωτήσει τον Νίκολιτς πόσος χρόνος απέμεινε, επειδή το χρονόμετρο ήταν… στην πλάτη του και δεν το έβλεπε!

Τη στιγμή που ο «προφέσορας» έσκιζε τα πτυχία του και παρά τρίχα έμενε φαλακρός από την απίστευτη ερώτηση του παίκτη του, ο Βούλγαρος διαιτητής Χάτζοφ χρέωνε τον Ντανέου με τεχνική ποινή για αντιαθλητική συμπεριφορά! Ακολούθησε πανικός και εκατέρωθεν τάσεις αυτοχειρίας, οι Ιταλοί προηγήθηκαν 82-81, αλλά ο αείμνηστος Ραντιβόι Κόρατς με καλάθι στα 17’’ ανακούφισε τους συμπατριώτες του, στέλνοντάς τους στον μεγάλο τελικό.

Η ιστορία έγραψε ότι ο Βιανέλο ήταν ο μοιραίος για τους «ατζούρι», καθώς αστόχησε στη λήξη, ωστόσο η γκάφα του Ντανέου απέκτησε δικαιωματικά μία από τις κορυφαίες θέσεις στα ευτράπελα που κατά καιρούς έχουν συμβεί στο παγκόσμιο μπάσκετ. Όσο για το τι ακριβώς απάντησε ο Νίκολιτς στον Ντανέου; Το ερώτημα παραμένει ακόμα αναπάντητο!