Καλή αρχή κόντρα σε κακή ομάδα

0

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει στο Cyprusbasket για όσα είδε στην αναμέτρηση της Ελλάδας με το Μαυροβούνιο κι όσα θα ακολουθήσουν.

Η πρώτη αγωνιστική ολοκληρώθηκε στο Παγκόσμιο της Κίνας και ήδη τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές έχει ξεκινήσει η δεύτερη. Το μπάσκετ είναι μπάσκετ και το λατρεύουμε όσο τίποτα. Η αλήθεια είναι όμως πως η πρώτη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μου θυμίζει έντονα την πρώτη φάση της Euroleague με τον παλιό τρόπο διεξαγωγής.

Τότε που υπήρχαν δέκα αχρείαστες αγωνιστικές με αρκετές κακές ομάδες. Μεγάλη διαφορά δυναμικότητας διακρίνω και με εξαίρεση τον όμιλο με Αυστραλία, Καναδά και Λιθουανία… δε νομίζω πως θα αλλάξει κάτι. Για παράδειγμα η Ελλάδα νίκησε το Μαυροβούνιο με 25 πόντους διαφορά. Αν ήθελε θα μπορούσε και με 40, απλά προτίμησε στο τέλος να… σβήσει.

Για να εστιάσω στο δικό μας παιχνίδι θα πω όσα είπαν όλοι. Με τέτοια άμυνα δε γίνεται να αντιμετωπίσεις προβλήματα. Βέβαια καλό είναι να αναλογιστούμε και ποιον είχαμε απέναντί μας γιατί καλοί, «χρυσοί» οι Βούτσεβιτς και Ντούμπλιεβιτς όμως οι υπόλοιποι δεν διαθέτουν ποιότητα. Αν δεν έχεις γκαρντ να τους δώσουν την μπάλα, τι να τον κάνεις τον ψηλό. Από την άλλη… με αυτούς κληρώθηκε η Ελλάδα, με αυτούς θα παίξει και με αυτούς θα την κρίνουμε. Δεν είναι δικό της το φταίξιμο. Όταν ξεκινήσει η δεύτερη φάση τα ματς με Τουρκία και Team USA θα είναι εντελώς διαφορετικά και σίγουρα θα βοηθήσουν περισσότερο τον Σκουρτόπουλο και τους παίκτες του να τεστάρουν τις δυνατότητές τους.

Για να επιστρέψουμε στο χθεσινό παιχνίδι, μου άρεσε εκτός από την άμυνα και ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης. Με τέτοια διαφορά δυναμικότητας θα είχαν το δικαίωμα να χαλαρώσουν για κάποιο μικρό διάστημα, ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνέβη. Ο coach έδωσε χρόνο σε όλους. Ο Σλούκας ειδικά τον είχε ανάγκη για να βρει ρυθμό λόγω της απουσίας του από το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας. Πάντως δεν χρειάζεται να ενθουσιαζόμαστε, το ταμείο θα γίνει στο τέλος.

Η ομάδα έχει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Λογικό είναι όσο κυλά η διοργάνωση να βρίσκει απέναντί της σπουδαιότερους αντιπάλους όμως για να φτάσεις στον στόχο… θα πρέπει αν νικήσεις και δύο ντέρμπι.