Κορωνοϊός-Έρευνα: Αυτά είναι τα «hot spots» υπερμετάδοσης

0

Τα μεγαλύτερα «συμβάντα» υπερμετάδοσης του κορωνοϊού δείχνουν, όπως φαίνεται σε έρευνα της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, τις δομές εκείνες που ο ιός μπορεί να πλήξει σε μικρό χρονικό διάστημα μεγάλους πληθυσμούς.

Ανάμεσα σε αυτές τις δομές περιλαμβάνονται τα καταστήματα κράτησης (φυλακές), τα γηροκομεία, τα νοσοκομεία, οι μονάδες επεξεργασίας κρέατος.

Παγκόσμια βάση δεδομένων για την υπερμετάδοση του κορωνοϊού
Η Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου δημιούργησε μια βάση δεδομένων συμβάντων υπερμετάδοσης της COVID-19 από ολόκληρο τον πλανήτη.
Το συγκεκριμένο πρότζεκτ διερευνά τις συνθήκες κατά τις οποίες ευνοείται η μετάδοση σε πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν παραδείγματα συμβάντων που κυμαίνονται από δεκάδες έως χιλιάδες κρούσματα και τα ενέταξαν σε λίστα όπου καταγράφονται τα χαρακτηριστικά των συνθηκών στις οποίες συνέβησαν.Ο κατάλογος αυτός είναι δημόσια προσβάσιμος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επιστήμονες και ερευνητές, υγειονομικούς και οργανισμούς «για τη χάραξη καλύτερα στοχευμένων στρατηγικών προστασίας από τον ιό», σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας.

Τι δείχνουν τα ευρήματα της Σχολή Υγιεινής του Λονδίνου για την μετάδοση του κορωνοϊού

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών της Σχολή Υγιεινής του Λονδίνου, το πλέον έντονο συμβάν υπερμετάδοσης του κορωνοϊού ήταν στις 19 Φεβρουαρίου του 2020 ποδοσφαιρικός αγώνας στο Μιλάνο, με συνολικό τίμημα 7.000 κρούσματα. Μόλις μία εβδομάδα πριν, καταγράφεται άλλο τέτοιο συμβάν σε θρησκευτική συγκέντρωση στην επαρχία Daegu της Νότιας Κορέας με 5.016 κρούσματα. Τον Μάρτιο του 2020 άλλη θρησκευτική συγκέντρωση λειτούργησε ως «υπερμεταδότης» του ιού, στο Δελχί στην Ινδία όπου φέρεται να μολύνθηκαν τουλάχιστον 4.000 άτομα – στην ίδια χώρα τον Απρίλιο σε υπαίθρια αγορά της επαρχίας του Τσενάι στις 22 Απριλίου 2020 υπήρξε συμβάν υπερμετάδοσης με 2.760 κρούσματα.

Θρησκευτικές συγκεντρώσεις, φυλακές, μονάδες παραγωγής τροφίμων
Η Ευρώπη δεν αποτέλεσε εξαίρεση στην υπερμετάδοση του ιού κατά τη διάρκεια θρησκευτικών συγκεντρώσεων – στη γαλλική Μυλούζη τον Φεβρουάριο υπήρξε συμβάν που φέρεται να είναι υπεύθυνο για 2.500 κρούσματα συνολικά.
Κι έπειτα οι εστίες των σωφρονιστικών ιδρυμάτων: Στο Οχάιο των ΗΠΑ τον Μάρτιο υπήρξε στην φυλακή του Μάριον συμβάν με 2439 μολύνσεις και στη φυλακή Pickaway με 1791 κρούσματα. Στην πολιτεία του Τενεσί, στην φυλακή Trousdale τον ίδιο μήνα συμβάν με 1315 μολύνσεις. Στην Καλιφόρνια τον Μάρτιο στις φυλακές Lompoc περιστατικό υπερμετάδοσης με 1114 κρούσματα και σε αυτές του Σαν Κουέντιν με 1105 κρούσματα.

Και, φυσικά, στην κορυφή της λίστας των ερευνητών βρίσκονται και συμβάντα που έλαβαν χώρα σε μονάδες παραγωγής τροφίμων, με πρώτο το εργοστάσιο κρεάτων στο Γκούτερσλοχ της Γερμανίας όπου καταγράφηκαν 1.400 μολύνσεις. Ακολουθεί άλλη μονάδα επεξεργασίας κρέατος στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ με 1098 κρούσματα τον Μάρτιο και στην Αϊόβα, και πάλι σε εργοστάσιο κρεάτων τον ίδιο μήνα, με 1031 μολύνσεις.

Κλειστοί χώροι με πολύ κόσμο, τα «hot spots» μετάδοσης του κορωνοϊού
Τα περισσότερα από αυτά τα συμβάντα υπερμετάδοσης έλαβαν χώρα σε «hot spots» κορωνοϊού, κάτω από συνθήκες οι οποίες είναι γνωστές πλέον για την επικινδυνότητά τους σήμερα: κλειστούς χώρους όπου οι άνθρωποι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, όπως φυλακές, εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων, ναοί αλλά και συναθροίσεις σε ανοικτούς χώρους, όπως σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή σε μία συναυλία.

Από την ανάλυση περισσότερων από 1.500 συμβάντων οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής του Λονδίνου βρήκαν ότι μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020, τα σωφρονιστικά ιδρύματα ως εστίες υπερμετάδοσης κατέγραφαν τις περισσότερες μολύνσεις – 196 τέτοια συμβάντα, κυρίως στις ΗΠΑ, σχετίζονταν με πάνω από 48.000 κρούσματα. Ως εστία υπερμετάδοσης Νο2 αναφέρονται οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, με 340 περιπτώσεις και σχεδόν 30.000 μολύνσεις, και ακολουθούσαν υγειονομικές δομές και εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος.

iefimerida.gr