ΚΥΠΡΟΣ – ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Στη μέγγενη της Κυβέρνησης οι ανεμβολίαστοι – Μέτρα και μπόνους για το τέταρτο κύμα

0

Η στρατηγική Κυβέρνησης, Υπουργείου Υγείας και επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας φαίνεται να είναι πλέον ξεκάθαρη αφού τα πάντα περιστρέφονται γύρω από Safepass και εμβολιασμό.

Ολόκληρη η δέσμη μέτρων και αποφάσεων μοιάζει να έχει μια μοναδική αλληλουχία και προσπαθεί να καταστήσει ξεκάθαρο πως η μοναδική διέξοδος από το επιδημιολογικό τέλμα -στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα μας- είναι η στροφή στην ένταξη της εμβολιαστικής κάλυψης.

Μετά την αγορά μεγάλων δόσεων των εμβολίων η κατεύθυνση των μέτρων φαίνεται να έχει κάνει στροφή 180 μοιρών, με τους αρμόδιους να αποφεύγουν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων και περιορισμών και επικεντρώνονται στην προσπάθεια γύρω από την καμπάνια εμβολιασμού.

Μία απλή ανάγνωση της αυστηροποίησης των μέτρων, ελέγχων αλλά και της παροχής κινήτρων και μπόνους σε όσους έχουν ενταχθεί (ή σκοπεύουν να ενταχθούν) στο εμβολιαστικό πλάνο αρκεί για να αντιληφθεί κανείς το τι μέλλει γενέσθαι. Σημαντικότερος ίσως πυλώνας της στρατηγικής φέρεται να είναι η παύση του προγράμματος δωρεάν τεστ αντιγόνου του Υπουργείου Υγείας που αφαιρεί άμεσα μία -δίχως κόστος- εναλλακτική σε όσους επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.

Και αν αυτό από μόνο του δεν ήταν αρκετό για να ‘πιέσει’ αυτή τη μερίδα κόσμου, η -σχεδόν- καθολική και οριζόντια χρήση και προσκόμιση του Safepass στη συντριπτική πλειοψηφία των χώρων και υποστατικών (όχι μόνο εσωτερικών αλλά και εξωτερικών) δημιουργεί αυτομάτως μία ‘θηλιά’ στο λαιμό της συγκεκριμένης ομάδας. Αρκεί να αναφέρουμε με πολύ απλά λόγια πως πλέον άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί χρειάζεται να προβαίνει σε εξέταση με τεστ αντιγόνου τουλάχιστον 10(!) φορές το μήνα ακόμη και για να μεταβαίνει στην εργασία του.

Πέραν του οικονομικού πλήγματος που αυτό επιφέρει (αφού πρόκειται για ένα κονδύλι που θα κινείται μεταξύ 50-100€ μηνιαίως ανά άτομο) στην εξίσωση θα πρέπει να προστεθεί και η ταλαιπωρία την οποία υφίστανται αφού όπως έχουμε παρατηρήσει κατά την πρώτη εβδομάδα -ιδιαίτερα στους χώρους όπου τα τεστ είναι φθηνότερα των 10€ του πλαφόν- δημιουργούνται ατελείωτες ουρές.

Υπάρχει επίσης η λίστα κινήτρων που μπορούν να ‘απολαύσουν’ μόνο όσοι εμβολιάστηκαν ενώ την ίδια ώρα αρχίζουν να δημιουργούνται όλο και περισσότεροι χώροι που υποδέχονται στις τάξεις τους ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ εμβολιασμένους δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο πολίτες δύο ταχυτήτων. Με τον σωστό ή όχι τρόπο οι αρμόδιοι φορείς έχουν καταστήσει σαφές πως μοναδικό μας όπλο απέναντι στην πανδημία είναι πλέον ο εμβολιασμός αφού μετά την απόφαση για χορήγηση του σε παιδιά άνω των 12 ετών κοντοζυγώνει και η έναρξη διαδικασίας της 3ης δόσης προτού ασθενήσουν τα αντισώματα.

Ο αγώνας δρόμου συνεχίζεται με σκοπό η κάλυψη να φτάσει το όριο ασφαλείας που έχει τεθεί (82%) πριν την κάθοδο του φθινοπώρου αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξει νέα έξαρση καθώς και διαφορετικές επιθετικότερες μεταλλάξεις.