Μάντζαρης: «Έχουμε μία από τις πληρέστερες ομάδες φέτος»

0

Στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΚ μίλησε ο Βαγγέλης Μάντζαρης ενόψει Ευρωμπάσκετ και, μεταξύ άλλων, επισήμανε την ποιότητα του ρόστερ της Εθνικής.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης έζησε τις περσινές… αγωνίες με τις αρκετές αναγκαστικές απουσίες στην Εθνική Ανδρών, ζει και τη φετινή τελείως διαφορετική κατάσταση με διαθέσιμη τη συντριπτική πλειοψηφία των παικτών που ήθελε κοντά του ο κόουτς Κώστας Μίσσας.

«Ετσι είναι, όσα χρόνια παίζω εγώ στην Ανδρών νομίζω ότι φέτος είναι από τις πληρέστερες ομάδες, από τις πιο γεμάτες. Πιστεύω ότι είναι πλήρης σε όλες τις θέσεις, με 2-3 παίκτες ικανούς να καλύψουν κάθε μία από αυτές, ενώ είναι σημαντικό ότι υπάρχει πολύ καλή χημεία. Υπάρχουν τρεις γενιές, εμείς οι 89-90, οι 94άρηδες και φυσικά τα δύο πιο έμπειρα παιδιά, ο αρχηγός Γιάννης και ο Γιώργος που προσθέτουν πολύτιμα στοιχεία ώστε να υπάρχει ένα πολύ καλό δέσιμο».

– Η δική σου γενιά, με πέντε εκπροσώπους στην Ανδρών, όχι μόνο έχει μεγαλώσει μπασκετικά μαζί, αλλά το έχει κάνει πετυχαίνοντας και πράγματα.

«Συμφωνώ και είναι πολύ σημαντικά στοιχεία αυτά. Είναι ωραίο πέρα από το να παίζουμε σε κλαμπ του επιπέδου Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και Φενέρ που είναι ο Κώστας, να είμαστε μαζί και στην Εθνική Ανδρών. Είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη που δείχνει ότι το ελληνικό μπάσκετ δουλεύει σε όλα τα επίπεδα και εύχομαι και στις επόμενες γενιές, που βλέπουμε ότι έχουν τώρα τις δικές τους μεγάλες επιτυχίες, να συνεχίσουν ανάλογα και να βρεθούν μαζί και στην ομάδα των Ανδρών».

– Πέντε ημέρες προετοιμασίας δεν είναι πολλές, αλλά δείχνουν κάποια πράγματα. Ποια ξεχωρίζεις;

«Οπως είπα και πριν, το ένα είναι η χημεία, το δέσιμο. Από ‘κει και πέρα, σε αυτή την ομάδα υπάρχει ένα παιδί… τέρας της φύσης, ο Γιάννης, με τρομερό ταλέντο και δυνατότητες που κάνει πράματα και θάματα στο παρκέ, ειδικά στο ανοιχτό γήπεδο. Σε συνδυασμό και με αυτό που ανέφερα ότι υπάρχουν δυνατότητες παικτών να καλύπτουν διαφορετικές θέσεις και σχήματα, μπορούμε να δουλέψουμε πολλά πράγματα, και να εκμεταλλευτούμε τον Γιάννη, να του ανοίγουμε χώρους, να παίρνουν έτσι και πλεoνέκτημα τα πολλά δυνατά και ψηλά κορμιά που έχουμε, γενικά να έχουμε πλήθος λύσεων και επιλογών».

– Όλα αυτά τα δουλεύετε με έναν κόουτς τον οποίο οι περισσότεροι ξέρετε και μέσα από τα γήπεδα.

«Ναι, ναι, άλλος ένας θετικός παράγοντας. Πολλοί τον είχαμε τον κόουτς Μίσσα στις μικρές Εθνικές, γνωρίζουμε τι θέλει και τι χρειάζεται στο γήπεδο, αλλά και αυτός γνωρίζει εμάς. Είναι πολύ της ψυχολογίας και αυτό χρειάζεται πολύ, ξέρει πώς να πάρει το καλύτερο από κάθε παίκτη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για μια ομάδα που θα βρεθεί μαζί για ένα μήνα, δεν θα είναι όλη τη χρονιά ώστε να υπάρχουν χρονικά περιθώρια για καλύτερες γνωριμίες».

– Αυτή η ικανότητα του κόουτς, μπορεί να αφαιρέσει και άγχη συγκεκριμένων στόχων, μεταλλίου; Εξυπακούεται ότι έρχεστε για να φτάσετε ψηλά, αλλά καμιά φορά η διαρκής συζήτηση… μπερδεύει.

«Ετσι είναι. Εννοείtαι ότι οι απαιτήσεις είναι μεγάλες κάθε χρόνο από την Εθνικής Ελλάδας, αλλά όσο δεν έχει έρθει αυτό το πολυσυζητημένο μετάλλιο νιώθαμε και να μεγαλώνει η πίεση. Φέτος όμως δε νιώθουμε άγχος, είναι πολύ καλό, πολύ ευχάριστο το κλίμα και ίσως αυτός είναι ένας ιδιαίτερος λόγος, πέραν των αγωνιστικών που μπορεί να πετύχει αυτή η ομάδα. Είναι μικρότερη η… δόση του άγχους, το απολαμβάνουμε περισσότερο και αυτό μετράει, γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι το οποίο πρέπει να απολαμβάνουμε».