Μαρίλια: “Εγκληματική ενέργεια κάθε μορφή σεξουαλικής βίας”

0

Γραπτή επιστολή της Μαρίλιας Γρηγορίου, πρωταθλήτριας στίβου για την σεξουαλική βία η οποία ΔΕΝ έχει θέση στον αθλητισμό.

Αναλυτικά…

Η σεξουαλική βία δεν έχει θέση στον αθλητισμό.

Όσοι υπήρξαμε αθλητές, όσοι δώσαμε τη μάχη μας στον αθλητικό στίβο θυμόμαστε την ιδιαίτερη σχέση με τον προπονητή μας. Είναι μία σχέση ζωής. Ο προπονητής είναι ο άνθρωπος με τον οποίο περνάμε πολύ χρόνο μαζί του, μοιραζόμαστε τις δυσκολίες, τις χαρές, τις επιτυχίες. Είναι δίπλα μας στα εύκολα και στα δύσκολα, στη νίκη ή στην αποτυχία. Έχουμε κλάψει στον ώμο του, έχουμε πανηγυρίζει μαζί του.

Μας συνόδεψαν στις αποστολές στο εξωτερικό. Περνάμε πολύ χρόνο μαζί. Όλα αυτά είναι συνθήκες που δημιουργούν έντονες διαπροσωπικές σχέσεις. Δυστυχώς, όπως και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής έτσι και στον αθλητισμό οι καταδικαστέες συμπεριφορές σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης βρίσκουν έδαφος να εκδηλωθούν.

Το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο του αθλητισμού – και δη του πρωταθλητισμού – επανήλθε στο προσκήνιο με τις πρόσφατες καταγγελίες αθλητών. Δεδομένης της αναγνωσιμότητας των αθλητών οι αποκαλύψεις έστρεψαν την προσοχή της κοινωνίας στο τεράστιο ζήτημα της σεξουαλικής βίας. Οι καταγγελίες ενισχύουν ένα ρεύμα ενάντια σε κάθε μορφή σεξουαλικής κακοποίησης και η στήριξη της κοινωνίας προς τα πρόσωπα που βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν απαλλάσσουν τα θύματα από τον φόβο του κοινωνικού στιγματισμού. Σήμερα είναι η ώρα που πρυτανεύει η λογική και επικρατεί η αλήθεια. Η σιωπή και η συγκάλυψη γεγονότων διαιωνίζουν ένα πρόβλημα που αφορά όλες τις γυναίκες καιολόκληρη την κοινωνία. Ο αντίκτυπος της βίας κατά των γυναικών δεν  αφορά μόνο τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα, αλλά επηρεάζει την οικογένεια, τους φίλους και την κοινωνία στο σύνολό της.

Είναι αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο ότι οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής βίας αποτελεί εγκληματική ενέργεια. Ενδεικτικά, πάνω από το 20% των ερωτηθέντων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο της εργασίας (Di Martino, Hoel and Cooper, 2003). Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  1 στις 3 γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχει υποστεί σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία.

Τα ίδια ποσοστά καταγράφονται και στις χώρες της Ευρώπης. Ο αριθμός κρουσμάτων σεξουαλικής βίας ή παρενόχλησης στον αθλητισμό σε σχέση με τους υπόλοιπους χώρους κοινωνικής δραστηριοποίησης είναι μικρότερος και βρίσκεται στην κατώτερη θέση της σχετικής κλίμακας, με 5% των κρουσμάτων (Ιωαννίδης, 2020). Όμως αυτό δημιουργεί ερωτήματα. Πού πραγματικά οφείλεται ο μικρότερος αριθμός συμβάντων στον αθλητισμό; Μήπως το άτομο εγκαταλείπει πιο εύκολα την άθληση εν συγκρίσει με την εργασία; Μήπως οι αθλητές δεν μιλούν υπό τον φόβο των επιπτώσεων στην αθλητική  καριέρα τους; Ή μήπως η
ιδιαίτερες σχέσεις που έχουν ήδη δημιουργηθεί μεταξύ αθλητών και προπονητών καθιστούν τα θύματα πιο ευάλωτα ως προς την αντίδρασή τους και την αποκάλυψη του γεγονότος.

Μαρίλια Γρηγορίου Καλοπαίδη

Πρωταθλήτρια στίβου

Coffee House