Μελάγιες: Το μικρό rotation, η άμυνα του Παπανικολαου στον Λεκαβίτσιους και η πάσα από μέσα προς τα έξω

0
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναλύει τους μπασκετικούς τρόπους χάρη στους οποίους ο Ολυμπιακός επικράτησε της Ζαλγκίρις και ανυπομονεί για τα playoffs.

‘Οταν η αγαπημένη μας ομάδα νικάει συνέχεια έναν αντίπαλο αναφέρουμε τη σχέση τους ως «πελατειακή». Οταν συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή η αγαπημένη ομάδα χάνει συνέχεια από έναν αντίπαλο αυτός γίνεται «κακός δαίμονας». Όποια ταμπέλα κι αν βάλαμε στη σχέση Ολυμπιακού και Ζαλγκίρις, χθες μπήκε μία τελεία.

Οι «ερυθρόλευκοι» είναι πολύ καλοί για να μην νικούσαν χθες, για να μην έβρισκαν τις απαραίτητες λύσεις που θα τους οδηγούσαν στα playoffs. Βασικά ο Ολυμπιακός είναι τόσο καλή ομάδα που πέτυχε τον βασικό του ευρωπαϊκό στόχο και ουδείς ασχολείται γιατί πολύ απλά οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες. Τόσο μεγάλες που η μαθηματική παρουσία στα playoffs απασχολεί ελάχιστα μιας και άπαντες ασχολούνται με το πλεονέκτημα έδρας και το πλασάρισμα στην κατάταξη.

Κακά τα ψέματα, δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος πέρυσι τον Οκτώβριο να πίστευε πως από τον Φεβρουάριο ο Ολυμπιακός θα είχε «κατσικωθεί» στην πρώτη «τετράδα» και δεν θα το κουνούσε ρούπι. Να θυμίσω πως και πριν σταματήσουν να αγωνίζονται οι ρώσικες ομάδες ο Ολυμπιακός στην «τετράδα» βρισκόταν.

Η ήττα στο Βερολίνο αποδείχτηκε μικρό διάλειμμα και πλέον η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα μετρά πέντε νίκες στα τελευταία της έξι παιχνίδια. Τις 45 μέρες που μεσολάβησαν Φεβρουάριο και Μάρτιο έχει δύο χαμένα παιχνίδια.

Ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλή ομάδα γιατί διαθέτει αρκετούς τρόπους να κερδίσει ένα παιχνίδι. Αν δεν του πάει κάτι καλά στο αρχικό πλάνο, υπάρχει εναλλακτικό. Αν ούτε αυτό λειτουργήσει, θα ανακαλύψει τρίτο και τέταρτο αν χρειαστεί. Για την επίθεση μιλάω γιατί αν δεν παίξει άμυνα, δεν κερδίζει και πολλές από τις 17 ομάδες της Euroleague. Στην επίθεση θα έχει και μπόλικο pick ‘n’ roll, θα έχει και plays για παιχνίδι μακριά από την μπάλα, θα έχει και low post, θα έχει και το αγαπημένο του «spain pick ‘n’ roll». Προσαρμόζεται στις απαιτήσεις θυμίζοντας χαμαιλέοντα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του ΕΔΩ