Μελάγιες: Το όνειρο του ενός, εφιάλτης του άλλου

0

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναλύει τους μπασκετικούς λόγους για τους οποίους ο Ολυμπιακός έπιασε «αιχμάλωτο» τον Παναθηναϊκό. διότι ακόμη και σε ένα τόσο επιβλητικό παιχνίδι, το ίδιο το μπάσκετ είναι αυτό κάνει τη διαφορά.

Τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό είναι πάντα ιδιαίτερα και θα είναι και τα επόμενα παρά το χθεσινό που το κοντέρ δεν σταμάτησε να γράφει. Εξέλιξη σαν και του χθεσινού αγώνα αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα και όχι τον κανόνα. Εννοείται και υπάρχει διαφορά ποιότητας, διαφορά λύσεων στο ρόστερ, διαφορά στόχων, αλλά χθες είδαμε μία καταιγίδα.

Κάποια στιγμή αισθάνθηκα πως ξεπεράστηκαν τα όρια, πως παρακολουθούσα μία μπασκετική «αιχμαλωσία».

Το όνειρο του ενός κάθε λεπτό που κυλούσε εξελισσόταν σε εφιάλτη για τον άλλο. Το απόλυτο μπάσκετ απέναντι στο σχεδόν… απόλυτο τίποτα. Το βαθμολογικό κίνητρο παίζει πολύ μικρό ρόλο στα ντέρμπι «αιωνίων». Ο Ολυμπιακός ήταν όγδοος και είχε πάει στα Πατήσια σε ματς πρώτης φάσης playoffs και του είχε βγάλει την ψυχή του Παναθηναϊκού. Τα ντέρμπι είναι ένα κίνητρο από μόνα τους.

Οι Πειραιώτες κατατρόπωσαν τον αντίπαλό τους, αλλά στο τέλος της βραδιάς πρόσθεσαν απλά μία νίκη που τους φέρνει πιο κοντά στο πλεονέκτημα έδρας. Δεν τους χάρισε κάποιον τίτλο. Σίγουρα φόρτωσε τους «πράσινους» με αμφισβήτηση, έντονη (και δίκαιη κακά τα ψέμματα) κριτική και πρόσθεσε ένα τσουνάμι εσωστρέφειας.

Στο χθεσινό παιχνίδι η μία ομάδα έπαιζε μπάσκετ σεμιναριακού επιπέδου κι η άλλη ψαχνόταν μέσα στο παρκέ. Οι παίκτες της μίας ομάδας ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι στο αγωνιστικό πλάνο και οι αντίπαλοι τους έψαχναν «μανούρες» προκειμένου να αλλάξουν κάπως τον ρυθμό.

Ακόμη και από βαθμολογική άποψη να το δει κανείς, σπάνια ένα παιχνίδι μεταξύ του 4ου της κατάταξης με τον τελευταίο, παρουσιάζει μία τόσο επιβλητική εικόνα και στα 40 (σχεδόν) λεπτά της αναμέτρησης. Πόσω δε μάλλον, όταν αναφερόμαστε σε αγώνα μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

Το εύκολο είναι να πεις πως ένα παιχνίδι 30 πόντων από το τζάμπολ μέχρι την κόρνα της λήξης με εξαίρεση τέσσερα λεπτά, δε χωρά αγωνιστική ανάλυση. Λάθος για μένα. Κάτι έκανε πολύ καλά η μία ομάδα για να προηγηθεί με 35 πόντους στο 36′ και κάτι έκανε πολύ άσχημα η άλλη ομάδα για να βρεθεί πίσω με 35 πόντους.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ