Μνημόνιο Συναντίληψης ΚΟΚ – ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΩΝ

0

Μνημόνιο Συναντίληψης υπέγραψαν η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων

Μνημόνιο συναντίληψης υπέγραψαν το πρωί της Παρασκευής 5 Μαΐου 2023, στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία, η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΚΟΚ) και το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων. Ο πρόεδρος της ΚΟΚ κ. Ανδρέας Μουζουρίδης και η Επίτροπος Ισότητας Φύλων κα. Τζόζη Χριστοδούλου υπέγραψαν το Μνημόνιο, στην παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου, του μέλους του Δ.Σ. του ΚΟΑ κα. Κάλλη Χατζηιωσήφ, βουλευτών, μελών του Δ.Σ. της ΚΟΚ, εκπροσώπων φορέων και οργανισμών, των διεθνών καλαθοσφαιριστριών της Εθνικής μπάσκετ και δημοσιογράφων.

Στόχος του μνημονίου η ανάπτυξη της συμμετοχής γυναικών στο άθλημα του μπάσκετ, μέσα από καινοτόμα προγράμματα και δράσεις. Μεταξύ άλλων, το Μνημόνιο θα εκπαιδεύσει στα θέματα Ισότητας, τα επαγγελματικά στελέχη και το Δ.Σ. της ΚΟΚ, τους αθλητές και αθλήτριες και φιλάθλους, θα προωθήσει εκστρατείες για την ισότητα μέσω των διοργανώσεων 3×3 και τουρνουά U8 της ΚΟΚ, θα διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες μεταξύ καλαθοσφαιριστών και καλαθοσφαιριστριών και θα ωθήσει την ΚΟΚ στην υποβολή αιτήσεων συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ και άλλες δράσεις.

Για την εκπλήρωση των σκοπών και δράσεων του Μνημονίου θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, ενώ θα συσταθεί επιτροπή παρακολούθησης και συντονισμού των δύο μερών.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, κ. Ανδρέας Μουζουρίδης, στην εισαγωγική του ομιλία, ανάφερε αρχικά πως «ο Αθλητισμός είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό φαινόμενο της σύγχρονης εποχής. Περιλαμβάνει την παγκόσμια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, καλλιεργεί το αίσθημα της αλληλοαναγνωρισης και δεν επιτρέπει διακρίσεις μεταξύ εθνών, φυλών, πολιτικών συστημάτων και πεποιθήσεων. Η ισότητα των φύλων και οι ίσες ευκαιρίες στον αθλητισμό, είναι για την Ομοσπονδία μας βασική προτεραιότητα τόσο αθλητική, αλλά και άλλο τόσο κοινωνική αναγκαιότητα».

Ακολούθως αναφέρθηκε στη σημασία της «δίκαιης αντιμετώπισης των δύο φύλων, τόσο στην εκπροσώπηση σε διεθνείς διοργανώσεις μέσω των Εθνικών Ομάδων, όσο και στα Εθνικά πρωταθλήματα. Η ΚΟΚ έδωσε τη δέουσα σημασία από τα προηγούμενα χρόνια στην ανάπτυξη της Γυναικείας καλαθόσφαιρας στη χώρα μας και ανάμεσα στις ενέργειες που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση, ήταν η διοργάνωση δύο Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Γυναικών της FIBA, ενώ παράλληλα με την FIBA τρέχουμε το πρόγραμμα ‘Her World Her Rules’, το οποίο αποσκοπεί στην αύξηση του αριθμού των κοριτσιών που ασχολούνται με το άθλημα μας».

Καταλήγοντας, ο κ. Μουζουρίδης τόνισε ότι «προγραμματίζουμε διάφορες ενέργειες και δράσεις ενημερωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα και γι΄ άλλη μια φορά καινοτομούμε, γιατί θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι όσον αφορά θέματα σεβασμού προς το συνάνθρωπο μας. Το σημερινό μνημόνιο θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή για την καλαθόσφαιρα. Ως πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, ξεκάθαρα δηλώνω ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε ψηλά στη λίστα προτεραιότητας μας τα θέματα που αφορούν την ισότητα στα δύο φύλα και θα εργαστούμε σκληρά στον συγκεκριμένο τομέα για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Η Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου, Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, χαιρέτισε την υπογραφή του Μνημονίου: «Το Υπουργείο χαιρετίζει όλες τις ενέργειες για ισότητα των φύλων και αποκατάσταση των διακρίσεων που προκύπτουν. Η ισότητα των φύλων είναι σημαντική παράμετρος της πολιτικής μας. Παρά την πρόοδο, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στον αθλητισμό, φαίνεται έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ και εκφράζω τις ευχαριστίες μου, τόσο προς το Γραφείο της Επίτροπου Ισότητας όσο και στην Ομοσπονδία του Μπάσκετ για τις δράσεις τους για ισότιμη συμμετοχή αγοριών και κοριτσιών. Το Υπουργείο θα είναι δίπλα σας».

Από την πλευρά της, η κα. Κάλλη Χατζηιωσήφ, μέλος του Δ.Σ. του ΚΟΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του ΚΟΑ, μίλησε για τα σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν, για να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες των φύλων στον αθλητισμό. «Η φιλοσοφία της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΚΟΑ είναι η εισαγωγή μιας νέας αθλητικής κουλτούρας στην κυπριακή κοινωνία, όπου η γυναίκα να αντιμετωπίζεται με βάση τις ατομικές της αξίες. Παρότι οι γυναίκες αποτελούν το μισό πληθυσμό της υφηλίου, πενιχρή είναι η παρουσία τους στα κέντρα λήψεως αποφάσεων του αθλητισμού και παραμένει έτσι αναξιοποίητος ο μισός πληθυσμός! Ενθαρρυντικό, όμως, είναι πως στον ανταγωνιστικό αθλητισμό, η παρουσία των αθλητριών είναι μεγαλύτερη των αθλητών, και στην Κύπρο είναι σε ανοδική πορεία ο πρωταθλητισμός γυναικών. Μέσα στο ανδροκρατούμενο περιβάλλον του κυπριακού αθλητισμού, ο ΚΟΑ και η επιτροπή μας προχώρησε σε ουσιαστικές πρακτικές. Όπως την τροποποίηση του περί νόμου ΚΟΑ για προώθηση της αντιμετώπισης των πιο πάνω προβλημάτων, την έκδοση οδηγού εφαρμογή μέτρων ισότητας στον αθλητισμό και άλλα. Συγχαρητήρια στην Επίτροπο και στην ΚΟΚ και τον πρόεδρο της για τις καινοτόμες πρωτοβουλίες».

Κλείνοντας, την παρουσίαση του Μνημονίου έκανε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κα. Τζόζη Χριστοδούλου: «Τα στερεότυπα είναι μέρος της καθημερινότητας μας και υπάρχει μια τάση να μειώνεται η γυναίκα. Ο γυναικείος αθλητισμός δεν θεωρείται ισότιμος του ανδρικού. Προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτή την αντίληψη και έχουμε τη σοβαρή ευθύνη μέσω των δράσεων που κάνουμε. Είναι καθοριστική η καλή συνεργασία που έχουμε ως Γραφείο Ισότητας με όλα τα Υπουργεία, ανάμεσα τους και της Παιδείας. Είναι άλλωστε, υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύει τα αγόρια και τα κορίτσια από κάθε διάκριση και να παρεμβαίνει σε κάθε περίπτωση που προκύπτει. Πρέπει να τονίσω ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο η ανισότητα των φύλων και στον αθλητισμό. Η πρώτη μας δράση στην καλαθόσφαιρα, είναι να σταματήσουμε τη σύγκριση του ανδρικού και του γυναικείου πρωταθλήματος, αφού είναι δύο ξεχωριστές οντότητες με άλλες ιδιαιτερότητες. Ξεκινάμε δράσεις σε θέματα εκπαίδευσης και μέσω αυτών, θα τονίσουμε ότι η ισότητα είναι προς το συμφέρον όλων».

Τη δημοσιογραφική διάσκεψη παρουσίασε η δημοσιογράφος και μέλος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου κα. Άντρεα Καφά.

*** Πατήστε εδώ για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την υπογραφή του Μνημονίου ***

Coffee House