Νικόλας Κωνσταντίνου στο CB: «Γι’ αυτό βγάλαμε την ανακοίνωση»

0

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΠΑ.Σ.Κ, Νικόλας Κωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στο CyprusBasket και τον Νεοκλή Θεοχαρίδη και εξηγεί τους λόγους που ο Σύνδεσμος Καλαθοσφαιριστών εξέδωσε τη χθεσινή ανακοίνωση.

 

Το CB ανοίγει την κουβέντα για το θέμα των ξένων και των Κυπριων .

Οι αναγνώστες έχουν τον λόγο να αποδεχθούν τις απόψεις Αλλά και να καταθέσουν τις δικές τους. Το CB ήταν αυτό που έφερε τα συμφέροντα των Κυπριων σε πρωτο πλάνο.

Οφείλει όμως να αναγνωρίσει και τα παρακάτω

1. Την εκμετάλλευση από μικρή μερίδα αθλητών να ζητούν υπέρογκα ποσά αμοιβών.

2. Την φετινή εικόνα ομάδων να δηλώνουν μονο 6 ή και 7 παικτών στο φύλο αγώνα.

3. Την εικόνα που μας έδωσαν προπονητες που για ενα χρονο δεν συμπλήρωναν 10 αθλητές ολο τον χρόνο και να κάνουν διπλο στην προπόνηση με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι ίδιοι και οι βοηθοί τους να συμμετέχουν σε αυτα.

Ας δούμε όμως τι μας είπε ο Νικόλας Κωνσταντίνου:

-Ποιος είναι ο λόγος που βγήκε τώρα η ανακοίνωση;

Δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην έβγαινε τώρα η ανακοίνωση. Έφτασε ο καιρός που οι Αρμόδιοι θα κάτσουν να αποφασίσουν για το τι θα ισχύει την επόμενη σεζόν και εμείς σαν ΠΑ.ΣΚ θέλαμε να τοποθετηθούμε για κάποια θέματα που μας αφορούν άμεσα. Εξεδώσαμε δύο ανακοινώσεις με το που τελείωσε το Πρωτάθλημα και βάλαμε κάτω τις θέσεις μας αναφορικά με κάποια καίρια σημεία σχετικά με τον ρόλο που θα διαδραματίζουν οι Κύπριοι καλαθοσφαιριστές την επόμενη σεζόν».

-Γνωρίζετε ότι ένας που έχει το κυπριακό διαβατήριο έχει το δικαίωμα να ψηφίζει για πρόεδρο της Δημοκρατίας ακόμα και να εκλεγεί ο ίδιος κάπου. Πως γίνεται εσείς να του απαγορεύσετε να αγωνίζεται σε μιαν ομάδα;

«Το αν έχει το δικαίωμα να ψηφίζει η όχι είναι ένα εντελώς άσχετο θέμα και δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που ζητούμε εμείς. Εγώ θα σας αναφέρω ότι υπάρχει σωρεία αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αναφέρουν ότι «ένας κανονισμός που φαίνεται να είναι αρχικά κατά παράβαση της Ελεύθερης μετακίνησης εργοδοτούμενων, αν ο στόχος είναι η εξυπηρέτηση του Δημοσίου Συμφέροντος και η απαγόρευση δεν είναι δυσανάλογη του συμφέροντος, τότε οι εν λόγω περιορισμοί μπορούν να γίνουν αποδεκτοί». Το κεφάλαιο αυτό είναι τεράστιο και σίγουρα δεν μπορώ να τοποθετηθώ πλήρως επ’ αυτού. Χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες λέξεις για να επεξηγηθεί το κεφάλαιο «ελεύθερη μετακίνηση εργοδοτούμενων» και σίγουρα δεν μπορώ να το κάνω μέσω αυτής της συνέντευξης. Εν πάση περιπτώσει όπως βάζουν τον περιορισμό για τους Ξένους και/ή Ευρωπαίους Καλαθοσφαιριστές, μπορούν να τον εφαρμόσουν και σε αυτή την περίπτωση. Με τον Κινγκ πως μπήκε ο περιορισμός; Όπως έγινε με τον Κινγκ να γίνει και τώρα. Πρέπει να προλάβουμε τα χειρότερα. Στο τέλος θα καταντήσουμε να έχει η κάθε ομάδα από ένα-δύο Κυπροποιημένους και θα παραγκωνιστούν και πάλι οι Κύπριοι/γηγενείς. Υπάρχει πρόνοια στην προκήρυξη του Πρωταθλήματος ότι η κάθε ομάδα δικαιούται να έχει μόνο ένα Κυπροποιημένο παίκτη, αλλά από την στιγμή που ακόμα και αυτός ο κανονισμός έγκειται σε τροποποίηση ανά πάσα στιγμή, οφείλουμε να είμαστε προνοητικοί προς αποφυγή των χειροτέρων».

-Υπάρχει νομικό θέμα γνωρίζοντας ότι ο παίκτης μπορεί να προσφύγει για το δικαίωμα ενός Κύπριου στην εργασία;

«Σας απάντησα πιο πάνω αλλά θα προσθέσω ακόμα κάτι. Η αρχή της ισότητας προνοεί και επιβάλει την ύπαρξη ισότητας για τα ίδια και/ή όμοια πράγματα και όχι για διαφορετικά. Είναι απλά τα πράγματα. Ο Ξένος και/ή ο Ευρωπαίος είναι διαφορετικός από τον Κυπροποιημένο, ο Κυπροποιημένος είναι διαφορετικός από τον Κύπριο.

-Κάθε Ευρωπαίος πολίτης έχει το δικαίωμα να αγωνίζεται και να εργάζεται στην Κύπρο άρα μια απόφαση τέτοια είναι συμφωνία των ομάδων και όχι τπυ Συνδέσμου. Τι θα γίνει αν κάποια ομάδα φέρει 12 Ευρωπαίους; Ποιος μπορεί να τους απαγορεύσει να αγωνίζονται;

Έχω ήδη αναφερθεί παραπάνω σε αυτό το θέμα. Η Ομοσπονδία διαθέτει διάφορους έγκριτους και καταξιωμένους νομικούς συμβούλους που μπορούν να γνωματεύσουν επί των πιο πάνω θεμάτων. Είμαστε και εμείς έτοιμοι να λάβουμε μέρος σε αυτές τις συζητήσεις ανά πάσα στιγμή και όποτε μας ζητηθεί».

-Πως γίνεται κάποια από τα μέλη του Συνδέσμου να αγωνίζονται μαζί με τους Κυπροποιημένους στην Εθνική αλλά ταυτόχρονα οι ίδιοι να τους απαγορεύουν να αγωνίζονται στις ομάδες τους;

«Με μια προσεκτική ανάγνωση της ανακοίνωσής μας θα διαπιστώνατε ότι μέσω της πρότασης που καταθέσαμε στην Ομοσπονδία δεν απαγορεύουμε στους Κυπροποιημένους παίκτες να αγωνιστούν στο Πρωτάθλημα μας. Πως είναι δυνατόν να ζητούσαμε κάτι τέτοιο; Οι Κυπροποιημένοι παίκτες που είναι και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Κυπριακής Καλαθόσφαιρας, θα έχουν την δυνατότητα να υπογράψουν συμβόλαια, να εργαστούν, να πληρωθούν και να αγωνιστούν στα Πρωταθλήματά μας. Εσείς θα αφήνατε τον φίλο σας να μπει σπίτι σας και να κάνει ό,τι θέλει; Όχι βέβαια. Θα τον καλούσατε, θα τον φιλοξενούσατε και θα απολάμβανε όλες τις ανέσεις του σπιτιού σας αλλά πάντα με μέτρο. Έτσι και εμείς στην παρούσα περίπτωση».