Ο Γιάννης που κατέκτησε την Ασία και οι Κινέζοι… Έλληνες υπήκοοι!

0

Ο Ανδρέας Κόκκινος του Cyprusbasket προσπαθεί να παραμείνει προσγειωμένος εστιάζοντας στο -χωρίς σύνορα- μεγαλείο του Γιάννη Αντετοκούνμπο που κατέκτησε ΚΑΙ την Ασία καθώς και την τύχη όλων εμάς που το ζούμε!

Ο τίτλος μπορεί να μοιάζει… ακαταλαβίστικος όμως πιστέψτε μας υπάρχει απόλυτα λογική εξήγηση.

Το μεγαλείο του Γιάννη Αντετοκούνμπο -και των επιτευγμάτων του- δεν περιορίζεται στα καλαθοσφαιρικά του προτερήματα και κατακτήσεις δεν έχουν ως ταβάνι ούτε καν το βραβείο του MVP στην regular season του ΝΒΑ.

Για όλους εμάς ίσως το πρωτόγνωρο αυτό συναίσθημα να κάνει αυτό το μεγαλείο να μοιάζει ακόμη μεγαλύτερο όμως δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο ακόμη και για τους πλέον… προσγειωμένους. Κινέζοι με μπλούζες του Γιάννη, κόσμος όλων των εθνικοτήτων με εμφανίσεις των Bucks, Κινέζοι με ελληνικές σημαίες, πως να συγκρατηθείς; Πως να συλλάβει ο ανθρώπινος νους πως πλέον αυτός, ο καλύτερος στον κόσμο είναι δικός μας; Ναι ντε, Έλληνας.

Δεν έχουμε φυσικά στερηθεί επιτυχιών, μεγάλων στιγμών, ανατροπών, μεταλλίων, έχουμε γίνει μάρτυρες αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων που θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στις μνήμες ακόμη και των -όχι τόσο- μυημένων στην καλαθόσφαιρα. Αλλά διάολε, Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν είχαμε ΠΟΤΕ στο παρελθόν και πιθανότατα δεν θα έχουμε ούτε στο μέλλον. Και να πεις ότι δεν έχουμε βγάλει σπουδαίους καλαθοσφαιριστές; Αμέτρητους…

Αυτό το star quality, δεν έχει όμως σύνορα. Ούτε καν ευρωπαικά. Μπορεί ν’ακούγεται “άδικο” αλλά είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Ο “Greek Freak” είναι ο κυριότερος λόγος που γέμισαν τα “Δύο Αοράκια”, που 15Αύγουστο σ’ένα τριήμερο βρέθηκαν στο “Νίκος Γκάλης” πέραν των 40.000 φιλάθλων, που οι Milwaukee Bucks από ένα “μικρό” brand και απομακρυσμένος προορισμός για κάθε αστέρα του ΝΒΑ και μικρή αγορά έχει γίνει trend, αυτός είναι ο λόγος που η Επίσημη Αγαπημένη έχει 10 χρόνια μετά αναπτερώσει τις ελπίδες της για κάτι καλό -ακόμα και το καλύτερο- σ’ένα μεγάλο τουρνουά.

Γι’αυτό και πρέπει να διαφυλάξουμε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σαν κόρη οφθαλμού, αλλά και να τον… “χρησιμοποιήσουμε” (με την καλύτερη έννοια και εκδοχή της λέξης) σαν τον ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό. Το φωτεινό άλλωστε παράδειγμα, η ζωή του που μοιάζει με ταινία, το φτωχόπαιδο από τα Σεπόλια και τον Φιλαθλητικό που κατέκτησε τον ΠΛΑΝΗΤΗ ν’αποτελέσει φάρο και οδηγό -όχι μόνο στον αθλητισμό- για κάθε άνθρωπο, νέο ή γέρο, δυνατό ή αδύνατο, μαύρο ή άσπρο, μετανάστη ή ντόπιο να κυνηγήσει τ’όνειρο του.

Το μετάλλιο στο Παγκόσμιο είναι φυσικά στόχος και… όνειρο. Όχι όμως αυτοσκοπός. Η Εθνική βγαζει υγεία κσι ομοψυχία, και με δαύτηνε οι Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων έχουμε κάνει θαύματα. Όμως αυτό που ζούμε με το Γιάνναρο, την προβολή, το κυνήγι των media, την τρέλλα του κόσμου ανεξαρτήτως εθνικότητας, τα γήπεδα που γεμίζουν με οικογένειες και μικρά παιδιά, αγνούς μπασκετόφιλους δεν έχει την ευκαιρία να το ζήσει ο καθένας γι’αυτό ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ!

ΥΓ Μυρίζει τιρινίνι…

ΥΓ2 Γιάννης και πάσης Κίνας!