Ο Πεδουλάκης μίλησε για όλους και για όλα

0

Ο Αργύρης Πεδουλάκης φιλοξενείται στο στούντιο του ΣΠΟΡ FM 94,6 όπου μιλά για όλους και για όλα.

Αναλυτικά τι είπε ο Πεδουλάκης στον ΣΠΟΡ FM:

Για το αν είναι άνθρωπος ειδικών αποστολών: «Είναι υπερβολικό. Το 2012 ήταν μια ειδική κατάσταση, η χώρα ήταν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και οι ομάδες είναι μέρος της κοινωνίας. Ο κόσμος δεν μπορούσε τότε να το καταλάβει ότι θα πάμε με διαφορετικά δεδομένα να αντιμετωπίσουμε τις υπόλοιπες ομάδες. Τότε δεν είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε παιδιά από το πάνω ράφι και είχαμε μια έλλειψη από Έλληνες παίκτες. Παρ’ όλα αυτά φτιάξαμε μια σφυρηλατημένη ομάδα, που πήρε τίτλους και έφτασε δύο φορές στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας παραμένοντας σε υψηλό επίπεδο παρά τις πολλές αλλαγές»

Για όσα του χρέωσαν στην πρώτη του θητεία: «Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος κριτής των πάντων. Στην Κρήτη μού είπαν πως αν θες, μπορείς να φωτίσεις μια αδύναμη πλευρά των πάντων. Σαν την ιστορία του ζευγαριού με το γαϊδούρι. Ό,τι κι αν συμβεί, θα έχουν κάτι να πουν. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποφάσισε να κρατήσει την ομάδα βάζοντας χρήματα και ειδικά την τελευταία διετία βάζει μόνο ο ίδιος χρήματα. Ήταν μια δύσκολη εποχή, όλοι πηδάγανε από το καράβι, αλλά εκείνος την κράτησε. Αποφασίσαμε να κάνουμε μια στρατηγική, ώστε ο Παναθηναϊκός να είναι ανταγωνιστικός».

Για τον Παππά: «Όταν επέστρεψα βρήκα ένα παιδί πεταμένο, με λιγότερο χρόνο από ό,τι όταν ήμουν στην πρώτη μου θητεία, αλλά και τον Χαραλαμπόπουλο, που ήταν απογοητευμένος».

Για την έλλειψη υπομονής: «Στην Ελλάδα κανείς δεν έχει υπομονή. Όταν ακούνε τη λέξη πρόγραμμα νομίζουν ότι είναι υπερβατικό στοιχείο. Υπάρχουν δύο ειδών προπονητές, αυτοί που έχουν απολυθεί και αυτοί που έπρεπε να απολυθούν».

Γιατί επέστρεψε: «Με πήρε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και με επιστράτευσε. Ο Παναθηναϊκός μού έμαθε να βλέπω τη ζωή διαφορετικά. Ένιωσα πως χρωστούσα. Είδα την ομάδα να έχει εκτροχιαστεί. Αναφέρατε τους λόγους (σ.σ. αναφερόμενος στα ρεπορτάζ για ξενύχτια παικτών). Είπαμε πως η ομάδα θα ξαναγίνει ομάδα με οποιοδήποτε κόστος και με όλες τις προεκτάσεις».

Για το αν είναι πιο ώριμος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος: «Έχει ωριμάσει, όπως κάθε άνθρωπος μεγαλώνοντας. Δείχνει πρώτα απ’ όλα πως είναι φίλαθλος της ομάδας και μετά πρόεδρος. Θέλει η ομάδα να διακριθεί και πολλές φορές κάνει κακό στον εαυτό του. Τον τελευταίο χρόνο αυτό έχει αλλάξει τελείως. Παλαιότερα ήταν όλη η οικογένεια, τώρα είναι μόνος του και αυτό δείχνει μεγαλύτερη επιβάρυνση».

Για την ομάδα που παρέλαβε όταν επέστρεψε: «Η ομάδα κλυδωνιζόταν. Είχε στοιχεία που έδειχνε πως ξέφευγαν από το DNA του. Έχανε με 30 πόντους στο ημίχρονο στο ΣΕΦ, δυσκολευόταν να κερδίσει εκτός έδρας».

Για τους στόχους της ομάδας: «Οι στόχοι του Παναθηναϊκού είναι δεδομένοι: να πάρουμε τους εγχώριους τίτλους και να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται στην Ευρωλίγκα. Θα έρθουν ήττες, αλλά το θέμα είναι πώς θα τις διαχειριστείς. Χρειάζεται χρόνος. Όλες οι ομάδες στην Ευρωλίγκα είναι κατά 33% καλύτερες, γιατί οι ομάδες από 24 έγιναν 16 και συμπυκνώθηκαν όλοι οι καλοί παίκτες σε αυτές. Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα φέρουμε θάλασσα στην Ομόνοια. Το πιο σημαντικό είναι να γίνουμε ομάδα και τότε θα διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Θέλω ο Παππάς να πάρει το τελευταίο σουτ, ο Χαραλαμπόπουλος να παίξει στα 19 του, που ούτε ο Διαμαντίδης δεν έπαιζε στον Ηρακλή».

Για τη ζωή χωρίς τον Διαμαντίδη: «Ήταν πιστός στην ομάδα, αλτρουιστής. Το πιο ωραίο για τον Διαμαντίδη το έχει πει κάποιος ξένος, ότι είναι περίεργο που είναι Έλληνας. Για τον Δημήτρη ο εγωισμός έχει πεθάνει, αυτό το έβλεπε ο άλλος και βοηθούσε. Δεν θα είναι όμως φέτος στα αποδυτήρια φέτος. Διαμαντίδης δεν θα υπάρξει. Αν κάνουμε το λάθος και συγκρίνουμε τον Παππά ή τον Καλάθη με τον Διαμαντίδη θα είναι άδικο για τα παιδιά και καταστροφικό για μας. Ο Μπουρούσης και ο Φώτσης ως παλαιότεροι μπορούν να παίξουν το ρόλο του ηγέτη στην ομάδα».

Για το ποιος θα πάρει την ευθύνη στο τελευταίο σουτ όταν χρειαστεί: «Υπάρχουν παιδιά, όπως ο Μπουρούσης και ο Καλάθης. Θέλω να πάρει την ευθύνη και ο Παππάς, κι ας αποτύχει. Περιμένω να αποτύχει για να φτάσει στο υψηλό επίπεδο. Ο Τζόρνταν έχει πει ότι μέσα από τις αποτυχίες έγινε αυτός που έγινε. Το ίδιο και για τον Χαραλαμπόπουλο».

Για τον ελληνικό κορμό: Ο Παναθηναϊκός έχει τεράστιο πρόβλημα στον ελληνικό κορμό, γιατί από το 2007/08 δεν ασχολήθηκε σοβαρά, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό. Στις επιτυχίες του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια συνετέλεσε ο ελληνικός του κορμός. Σε μας φέτος υπάρχει ο Παππάς, ο Χαραλαμπόπουλος στον οποίο ανοίξαμε χώρο και ετοιμάζεται ο Λευτέρης Μποχωρίδης, ενώ υπάρχουν και τα νεαρά παιδιά από πίσω. Χωρίς κόστος δεν γίνεται, χρειάζεται κάποια θυσία για κάποιο χρονικό διάστημα».

Για τη θέση του Χαραλαμπόπουλου: «Στο σύγχρονο μπάσκετ υπάρχουν δύο θέσεις, πλάτη και πρόσωπο. Το ύψος του είναι για 3, αν φτιάξει το κορμί του μπορεί να πάει και στο 4. Είναι 19 ετών κα χρειάζεται εμπειρίες. Κανείς δεν έχει γίνει παίκτης χωρίς να πάρει παιχνίδια. Δεν υπάρχουν πλέον και οι ομάδες από τις οποίες θα κάνουν το επόμενο βήμα προς το υψηλότερο επίπεδο τα παιδιά, όπως έγινε π.χ. με τον Διαμαντίδη και τον Ηρακλή».

Για την εξέλιξη του Χαραλαμπόπουλου: «Σε ένα μπάσκετ που πάει σε μεγάλες ταχύτητες σκέφτεται γρήγορα και αυτό ανακουφίζει την ομάδα».

Για το μπάσκετ που θα παίξει ο Παναθηναϊκός: «Εξαρτάται τι υλικό έχεις. Ο Διαμαντίδης ήταν ο καλύτερος στην Ευρώπη στο 5-5. Τώρα φεύγοντας έχουμε τον Καλάθη και τον Παππά. Τα παιδιά αυτά έχουν ταχύτητα, επομένως οι άλλοι πρέπει να τους ακολουθούν. Έχεις μια βάση και γύρω της χτίζεις μια ομάδα».

Για την εξέλιξη του μπάσκετ: «Το μπάσκετ εξελίσσεται. Το γκαρντ πρέπει να παίζει ένας με έναν, να σουτάρει υπό πίεση κλπ. Γι’ αυτό η Εθνική θα έχει πρόβλημα τα επόμενα χρόνια. Οι παιδικές χαρές είναι άδειες. Για να παίξεις ένας με έναν χρειάζεσαι ώρες στην παιδική χαρά».

Για το αν το δόγμα του είναι άμυνα: «Το δόγμα μου είναι το γνώθι σ’ αυτόν και το παν μέτρον άριστον. Το θέμα είναι τι έχεις. Είναι σαν να είσαι κοντός και βάλεις κοστούμι με ρίγες. Δουλεύεις με ό,τι έχεις. Τώρα η ομάδα μας έχει ταχύτητα. Πρώτα πρέπει να γίνουμε ομάδα και μετά τα τεχνικά στοιχεία να γίνουν κυρίαρχα. Δεν θα δείτε ιστορικά ομάδα που πετυχαίνει να μην παίζει άμυνα. Με το που έχασαν οι Γουόριορς τον Γκριν έχασαν και το πρωτάθλημα».

Για τον Σίνγκλετον και αν δείχνει σημάδια κούρασης: «Δεν δείχνει σημάδια κόπωσης. Οι επιστήμονές μας είναι κορυφαίοι και μας ενημερώνουν. Μπορεί να έχεις κάνει διακοπές τέσσερις μήνες και να έχεις ενδείξεις κόπωσης. Μιλάμε για νέα παιδιά. Κουρασμένος είναι αυτός που πάει στην οικοδομή και μετά κάνει και δεύτερη δουλειά το απόγευμα για να ζήσει την οικογένειά του. Κουρασμένος είναι αυτός που έχει γραμμάτιο και δεν έχει δουλειά».

Για τον Μπουρούση: «Ο Παναθηναϊκός είχε πάντα έναν τέτοιο παίκτη. Ήταν ο Μποντίρογκα, μετά ήταν ο Διαμαντίδης και τώρα είναι ο Μπουρούσης. Παίζει στο λόου ποστ, αλλά μπορεί να βγει και να σουτάρει κι έχει εξαιρετική πάσα. Μπορεί να βελτιώσει τους συμπαίκτες του».

Για τις αντιδράσεις μερίδας του κόσμου: «Έπρεπε να πάρουμε έναν καλό Έλληνα παίκτη. Δεν είναι εύκολο να βρεις. Δεν υπάρχουν. Εμείς είμαστε εκεί για να παίρνουμε αποφάσεις ώστε να είναι ο Παναθηναϊκός. Σεβόμαστε οποιαδήποτε γνώμη, αλλά πάνω από όλους-όπως γράφει και στα αποδυτήριά μας-είναι ο Παναθηναϊκός».

Για τον Κλαβέρ και τον Νίκολς: «Θα μπορούσαμε να πάμε να πάρουμε έναν κοινοτικό, αλλά δεν θέλαμε να το κάνουμε. Θέλαμε να είμαστε καλύτεροι στην Ευρωλίγκα, γι’ αυτό και πήγαμε σε Αμερικανούς. Ο Νίκολς ήταν από τις επιλογές μας εξ αρχής, αλλά αρχικά δεν ήταν στα χρήματα που θέλαμε. Οι μεταγραφές είναι σαν την αγορά. Τον Ιούνιο είναι ακριβότερα και μετά πέφτουν οι τιμές. Πάντα πρέπει να έχεις δεύτερο πλάνο. Αν παίρναμε τον Κλαβέρ, δεν θα είχαμε δυνατότητα να πάρουμε έναν πολύ καλό παίκτη δίπλα του. Με τον Νίκολς μπορέσαμε να πάρουμε τον Ρίβερς».

Για τον Έλιοτ Ουίλιαμς: «Είναι ένα εξαιρετικό παιδί. Δεν ταίριαζε με τον Καλάθη. Ο Καλάθης θέλει σουτέρ για να του ανοίγουν τους χώρους. Το ίδιο λάθος είχε κάνει ο Ολυμπιακός με τον Παπαλουκά. Η ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ ήταν εναντίον του Καλάθη, επειδή δεν ταίριαζε με τον Γουίλιαμς. Τώρα έχουμε καλύτερους σουτέρ. Πέρσι στους τελικούς ο Νικ ήταν συγκινητικός, όχι απλώς καλός. Ήταν ο πρώτος μας ριμπάουντερ, ενώ ο Ολυμπιακός αναγκάστηκε να τον παίζει over. Πλέον έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Είναι υψηλού επιπέδου παίκτης».

Για τους Φελντέιν και Νίκολς που θα «κοπούν» στην Ελλάδα: «Έχουμε 20 παιχνίδια σε δύο μήνες, συν τα ταξίδια. Φελντέιν και ο Νίκολς ίσως να κάνουν και το σταυρό τους που δεν θα είναι στην ομάδα για την Ελλάδα (γέλια). Πάντως όταν κόβεις ένα παιδί, είναι σαν να κόβεις ένα σου δάχτυλο. Χωρίς τον Φελντέιν θα μπορεί να παίξει στην Ελλάδα ο Μποχωρίδης και ο Παναθηναϊκός θέλει να χτίσει ελληνικό κορμό. Επιβάλλεται κάτι τέτοιο».

Coffee House