Ο Στρατηγός Χαράλαμπος Λόττας, Πρόεδρος της ΕΝΑΔ, μιλά στο CB

0

Συναντηθήκαμε με τον Στρατηγό Χαράλαμπο Λόττα, τον Πρόεδρο της ΕΝΑΔ και κάναμε μια επικοδομητική συζήτηση κυρίως για τους Τελικούς Κυπέλλου Γυναικών και Β’1 Κατηγορίας Ανδρών, ενώ αναφερθήκαμε και στους καλαθοσφαιριστές της ΕΝΑΔ οι οποίοι ξεχωρίζουν. Επίσης μιλήσαμε για τις ακαδημίες του σωματείου και το τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα.

Στέφανος Αβρααμίδης: Στρατηγέ Χαράλαμπε Λόττα, ως Πρόεδρος της ΕΝΑΔ πως είδατε τον Τελικό Κυπέλλου Γυναικών κόντρα στην Αναγέννηση Γερμασόγειας; (στον οποίο ηττήθηκε η ΕΝΑΔ με σκορ 72-41);

Στρατηγός Χαράλαμπος Λόττας: Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι διεξήχθηκε ένα πολύ καλό παιχνίδι μέσα στα πλαίσια του «ευ αγωνίζεσθαι». Η ομάδα μας ηττήθηκε με ένα πολύ βαρύ σκορ, όμως αυτό το περιμέναμε γιατί, όπως ξέρετε, η ομάδα της Γερμασόγειας είναι μία από τις καλύτερες ομάδες των τελευταίων χρόνων όσον αφορά τη Γυναικεία Καλαθοσφαίριση. Επίσης, αγωνιζόταν και με μία ξένη ενώ στην ΕΝΑΔ δεν είχαμε ξένη και πιστεύω ότι η μεγάλη διαφορά στο σκορ οφείλεται και στη συμμετοχή της ξένης παίκτριας της Γερμασόγειας ενώ η ΕΝΑΔ προωθεί την Κύπρια παίκτρια.

Σ.Α.: Κάπου εδώ να σημειώσουμε ότι η ΕΝΑΔ γενικά προωθεί τους Κύπριους αθλητές.

Χ.Λ.: Ακριβώς, προωθώ την Κύπρια Καλαθοσφαιρίστρια. Φυσικά, υπάρχει και ένα κόστος αν θα φέρεις καλή ξένη παίκτρια που να κάνει τη διαφορά. Και μπορώ να πω ότι τα οικονομικά προβλήματα δεν είναι και τόσο καλά όσον αφορά την οικονομική μας κατάσταση. Δεν έχουμε αρκετούς σπόνσορες. Είναι λίγοι οι σπόνσορες, ιδίως στην Καλαθοσφαίριση.

Σ.Α.: Έτσι είναι δυστυχώς. Μόνο μερικές ομάδες της Πρώτης Κατηγορίας αισθάνονται πιο άνετα με τα οικονομικά τους.

Χ.Λ.: Έτσι είναι. Δεν έχουμε ξένη. Παρά να δώσουμε μεγάλο ποσό στην ξένη, προτιμήσαμε να υποστηρίξουμε τις Κύπριες Καλαθοσφαιρίστριες.

Σ.Α.: Ως Πρόεδρος της ΕΝΑΔ, πως είδατε τον Τελικό Κυπέλλουν Ανδρών Β’1 Κατηγορίας (όπου η ΕΝΑΔ ηττήθηκε με σκορ 64-36);

Χ.Λ.: Παίξαμε εναντίον της ΠΑΕΕΚ και έτσι μιλάμε για δύο πατροπαράδωτα σωματεία, από τα πρώτα ιστορικά σωματεία από τον καιρό που ιδρύθηκε η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Και εδώ διεξήχθηκε ένας πολύ καλός αγώνας μέσα στα πλαίσια του «ευ αγωνίζεσθαι». Περιμέναμε από την ομάδα καλύτερα αποτελέσματα. Μερικοί παίχτες μας δεν ήταν στη μέρα τους. Επίσης, είχαμε ένα από τους καλύτερους ψηλούς μας εκτός, τον Καραγιάννη, ο οποίος ήταν με σπασμένο χέρι. Φάνηκε η απουσία του.

Σ.Α.: Η κούραση πιστεύετε έπαιξε κάποιο ρόλο στην ήττα;

Χ.Λ.: Ναι, είναι γεγονός ότι επηρέασε και η κούραση, διότι όπως ξέρετε οι παίκτες μας δεν είναι επαγγελματίες. Είναι εθελοντές στην ομάδα. Δεν πληρώνονται. Τους δίνουμε ένα συμβολικό ποσό για τα οδοιπορικά τους κλπ. Και όταν κάνεις συνεχή προπόνηση, έχεις και τον αγώνα και πιστεύω η ώρα 2:30 που παίξαμε, δεν βολεύει το πρόγραμμα. Δεν είναι κατάλληλη ώρα για αγώνες η ώρα 2:30.

Σ.Α.: Η Πόπη Φραγκέσκου, η αρχηγός της Γυναικείας ομάδας της ΕΝΑΔ, μας είπε σε συνέντευξη στο CB ότι δεν ξέρει τι θα κάνει μελλοντικά, αν θα σταματήσει ή αν θα συνεχίσει. Εγώ είδα μια Πόπη Φραγκέσκου, η οποία είναι μια πολύ καλή Καλαθοσφαιρίστρια. Εσείς φυσικά θα θέλατε να συνεχίσει έτσι;

Χ.Λ.: Η Πόπη Φραγκέσκου είναι η σημαία της Γυναικείας Καλαθόσφαιρας του Αγίου Δομετίου. Θα την πιέσω για να παραμείνει και να συνεχίσει παρότι είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να την κρατήσω τουλάχιστον και στην επόμενη Καλαθοσφαιρική περίοδο. Και ο αδερφός της ο Γιώργος ήτανε όμως δυστυχώς πήγε σε άλλη ομάδα. Τον θεωρούσα και αυτόν σαν σημαία της ομάδας, αλλά για εμένα έφυγε. Εντάξει, δεν μπορούσα να τον κρατήσω. Για εμένα δεν έκανε καλά που έφυγε, γιατί για πολλά χρόνια έλεγες ότι ήσουν η σημαία της ομάδας. Όμως, εντάξει, δεν ξέρω τους λόγους αν είναι οικονομικοί κλπ.

Σ.Α.: Ποια είναι η επόμενη μέρα για την ΕΝΑΔ;

Χ.Λ.: Θα αρχίσουμε από τώρα τον προγραμματισμό για τη νέα αθλητική περίοδο, και ένας από τους στόχους μας είναι η εξεύρεση χορηγών όσον αφορά τις ομάδες μας. Διότι, είναι γεγονός ότι με τα σημερινά δεδομένα αν δεν έχεις οικονομική ευχέρεια, δεν κάνεις αθλητισμό.

Σ.Α.: Η οικονομική υποστήριξη σε κρατάει ζωντανό, έτσι;

Βέβαια! Χωρίς οικονομική υποστήριξη δεν μπορεί ένα σωματείο  όπως την ΕΝΑΔ που έχει και άλλα τμήματα, ποδοσφαίρου και πάλης, δεν μπορείς να κάνεις πρωταθλητισμό. Πρέπει να ξοδέψεις λεφτά. Πέρασε ο καιρός, ο δικός μου που ήταν για τη φανέλα και τίποτε άλλο.

Σ.Α.: Πιστεύετε το Μπάσκετ άλλαξε κατά πολύ;

Χ.Λ.: Σίγουρα ναι! Έκανε τεράστια άλματα η Καλαθοσφαίριση τα τελευταία 30 χρόνια. Πρώτα-πρώτα αγωνιζόμασταν σε γήπεδα που είναι από τσιμέντα και από πουρί. Που είσαι σήμερα που αγωνίζόμαστε σε παρκέ. Για αυτό είχαμε και πολλούς άσχημους τραυματισμούς. Αλλά, μπορώ να πω ότι δεν είχε την αίγλη τότε που θυμάμαι εγώ, αγώνες με την ΑΕΛ, αγώνες με τον Πεζοπορικό, αγώνες με την ΠΑΕΕΚ, με τον Διγενή Μόρφου να φέρνεις χιλιάδες φιλάθλους στο γήπεδο.

Σ.Α.: Αλλάζουμε θέμα. Πόσο στιγματίστηκε η ομάδα από τις κατηγορίες για στημένους αγώνες την περσινή καλαθοσφαιρική περίοδο;

Χ.Λ.: Εντάξει, μπορώ να πω ότι επηρέασε, διότι είναι  ένα σωματείο το οποίο πάντα αγωνιζόταν καθαρά και ξάστερα. Μας έχει επηρεάσει ψυχολογικά. Το όνομα τους σωματείου ποτέ δεν είχε αναμειχθεί σε έτσι είδους συζητήσεις. Παίζουμε πάντα στα πλαίσια του «ευ αγωνίζεσθαι». Καθαρά παιχνίδια. Φαίνεται ότι αυτός ο χορηγός που μας ήρθε από την Ελλάδα… (δεν ξέρω εκκρεμεί ακόμη η δικαστική). Εξ όσων ξέρω το σωματείο είναι καθαρό. Εμείς περιμένουμε το πόρισμα της Επιτροπής Δεοντολογίας που ανέλαβε την εξέταση. Όμως, δηλώνουμε ότι το σωματείο, και τα μέλη του δοιηκητικού συμβουλίου και ο Προεδρος του συμβουλίου είναι όλα καθαρά, ξάστερα. Αυτό θα το δείξει ο φάκελος ο οποίος σχηματίστηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας και θα προωθηθεί στα αρμόδια όργανα.

Σ.Α.: Τώρα θα σας ρωτήσω για τον ψηλό της ΕΝΑΔ με το nickname Big. Μιλάω φυσικά για τον Δημήτρη Ιωάννου έναν από τους καλύτερους ψηλούς της Δεύτερης Κατηγορίας. Τι μπορείτε να μας πείτε για τον Δημήτρη;

Χ.Λ.: Είναι φοβερός, δυνατός παίχτης. Είναι ένας από τους πιο παλιούς μας Καλαθοσφαιριστές και όταν ήμασταν Πρώτη Κατηγορία ήταν μέσα στη 12αδα. Ο Δημήτρης είναι ηγέτης και σημαία, είναι και Αγιοδεμετίτης και μπράβο του. Ελπίζω ότι θα συνεχίσει να είναι εκεί. Είναι ένα μικρό παιδί ο χαρακτήρας του. Τόσο καλός είναι.

Σ.Α.: Μιλάμε για την ΕΝΑΔ, ένα ιστορικό σωματείο. Πως μπορούμε να τη φέρουμε πίσω στα επίπεδα που είχε κάποτε, όπου κατακτούσε Πρωταθλήματα Πρώτης Κατηγορίας;

Χ.Λ.: Το σωματείο της ΕΝΑΔ είναι ένα ιστορικό σωματείο. Ιδρύθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1937 με τη συνένωση τριών σωματείων της κοινότητας τα οποία ήταν η Νέα Γεναιά και η Ομόνοια, τα οποία ήταν αναγνωστήρια και είχαν σωματείο και χώρο μέσα στα καφενεία του Αγίου Δομετίου, και ένα άλλο σωματείο, ο Απόλλων, το οποίο ήταν ένα καθαρά αθλητικό σωματείο. Στις 28 Οκτωβρίου 1937 ενώθηκαν τα τρία σωματεία και  έκαναν  την Ένωση Νέων Αγίου Δομετίου. Τώρα, για να έρθει ξανά η ΕΝΑΔ πίσω στις δόξες της, πρέπει να αυξήσει την οικονομική της κατάσταση, πρώτον. Δεύτερον, πρέπει να έρθουν κι άλλοι οι οποίοι ενδιαφέρονται για το σωματείο, διότι δυστυχώς σήμερα έλειψε ο εθελοντισμός μέσα στα σωματεία για τον Α ή Β λόγο. Αυτή είναι η προσπάθεια μας. Η εξέυρεση οικονομικών πόρων για να επιστρέψει το σωματείο στην παλιά του αίγλη. Παρόλο που για εμένα δεν χάθηκε η αίγλη του σωματείου, αλλά για να αγωνίζεται στα μεγάλα σαλόνια της Πρώτης Κατηγορίας θέλει λεφτά, και χωρίς λεφτά σήμερα δεν μπορείς να κάνεις πρωταθλητισμό. Απλώς τα υπόλοιπα σωματεία συμμετέχουν.

Σ.Α.: Από συζητήσεις που έκανα με άλλους δημοσιογράφους έμαθα ότι η Δοιήκηση της ΕΝΑΔ βρίσκεται κοντά στους παίχτες, συγκριτικά με άλλες ομάδες όπου οι Διοικήσεις δεν βρίσκονται πλάι στους παίχτες.

Χ.Λ.: Εγώ θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα τον Άγγελο Πελαγία ο οποίος ανέλαβε όλο το βάρος ως μάνατζερ της ομάδας. Ο Άγγελος ανέλαβε τα καθήκοντα του και μπράβο του. Ξέρει να χειριστεί, είναι κοντά στην ομάδα. Δεν είναι από αυτούς τους Μάναντζερ που είναι μακριά. Θα πάει στις προπονήσεις, θα βγει και μαζί τους για κανένα καφέ. Θα πάει σε όλους τους αγώνες. Και μπορώ να πω ότι με βοήθησε ταμάλα όσον αφορά το οικονομικό και για αυτό τον συγχαίρω και ελπίζω να τον έχω και φέτος.

Το σωματείο μας διαθέτει και μια Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης η οποία αριθμεί ένα μεγάλο αριθμό καλαθοσφαιριστών, την οποία διευθύνουν ο Χρήστος Στυλιανίδης με τον Δολόρο Καπαρτή. Μετά από αρκετά χρόνια, τα τελευταία 3 χρόνια καταφέραμε και έχουμε ένα μεγάλο αριθμό παιδιών. Ελπίζω να βγουν και ταλέντα από την ακαδημία διότι είναι γεγονός πως η ΕΝΑΔ βγάζει ταλέντα στην Καλαθοσφαίριση. Και όλα αυτά τα ταλέντα βγήκαν από αλάνες. Δεν βγήκαν από σαλόνια, από παρκέ. Βγήκαν από γήπεδα με τσιμέντα και πουρί. Ήδη έχουμε εντοπίσει 3-4 ταλέντα και στα αγόρια και στα κορίτσια

Σ.Α.: Πως θυμάστε το πρώτο Πρωτάθλημα που κατέκτησε η ΕΝΑΔ;

Χ.Λ.: Ήταν ένα πολύ μεγάλο κατόρθωμα τότε για τα δεδομένα της ΕΝΑΔ. Έγινε μια γιορτή, ένα πανηγύρι. Ο Αηδεμετίτης διψά στην Καλαθόσφαιρα. Γέμισε το σωματείο, γέμισαν οι δρόμοι. Ανοίξαν σιντριβάνια στον Άγιο Δομέτιο. Και όπως κάνουν στις εκλογές, γυρνούσαν με τα αυτοκίνητα και πανιγυρίζαν. Το θυμάμαι με νοσταλγία. Χωρίς να δίνεις γρόσι στους παίχτες σου. Ούτε σεντ! Παίζανε πράγματι για τη φανέλα.

Σ.Α.: Και τέλος, πως είναι ο ρόλος ενός Προέδρου Καλαθοσφαιρικού σωματείου;

Χ.Λ.: Ο ρόλος του Προέδρου είναι δύσκολος διότι το κέντρο βάρους όσον αφορά όλα τα θέματα είναι ο Πρόεδρος. Εγώ νιώθω ότι προσφέρω. Να σου πω και το άλλο, υπάρχουν δύο ειδών παράγοντες. Για τον ένα παράγοντα η προσφορά του δίδει, και έχει και παράγοντες που παίρνουν και εκμεταλλεύονται τη θέση τους για δικούς τους σκοπούς. Εγώ νιώθω ότι προσφέρω στο σωματείο. Στην ΕΝΑΔ εγώ δεν μεγάλωσα, αλλά γεννήθηκα. Διότι είχα τους δύο αδερφούς μου που ήταν εκεί στην ΕΝΑΔ. Ήταν και οι δύο στο σωματείο και αγωνείζοντο. Είχαν μια ποδοσφαιρική ομάδα τον Αετό (που ήταν η ίδια η ΕΝΑΔ) και νίκησαν μια φορά τον ΑΠΟΕΛ του Κιούσλερ και μετά ο Κιούσλερ πήρε 3 παίχτες του Αετού στον ΑΠΟΕΛ. Ανάμεσα σε αυτούς τους 3 ήταν και τα αδέρφια μου.

Coffee House