ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τα φιλικά αποτελούν «χρυσή» ευκαιρία για λάθη

0
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει πληροφορίες από το δεύτερο φιλικό του Ολυμπιακού με τον Ηρακλή.

Τα παιχνίδια προετοιμασίας γίνονται περισσότερο για την ανάδειξη λαθών. Οι προπονητές έχουν ευκαιρία να διορθώσουν πράγματα μέσα από αυτή την διαδικασία.

Δεν υπάρχει προπονητής στον κόσμο που θα ήθελε σε όλα τα φιλικά προετοιμασίας να νικάει η ομάδα του με 30 πόντους παίζοντας το τέλειο μπάσκετ.

Οι στόχοι των δύο φιλικών αναμετρήσεων του Ολυμπιακού με τον Ηρακλή δεν άλλαξαν το παραμικρό παρά τις μέρες που μεσολάβησαν. Οι Πειραιώτες δεν ασχολήθηκαν με το τελικό αποτέλεσμα και εστίασαν περισσότερο στα θετικά και τα αρνητικά στον τρόπο που αγωνίστηκαν.

Χωρίς δεύτερη σκέψη υπάρχουν ορισμένα δεδομένα τα οποία οφείλω να αναφέρω πριν μπούμε σε κάποιες λίγες λεπτομέρειες που έφτασαν στα αυτιά μου.

Οι προπονήσεις μετά το Μέτσοβο ήταν αρκετά δυνατές με αποτέλεσμα οι παίκτες του Ολυμπιακού στο σημερινό φιλικό να εμφανίσουν μία μεγαλύτερη κούραση σε σχέση με το προηγούμενο ματς στο Μέτσοβο. Τα πόδια ήταν πιο βαριά κάτι το οποίο επηρέασε την απόδοσή τους και την ενέργεια που έβγαλαν.

Δεδομένο δεύτερο. Η απουσία του Μάρτιν υποχρέωσε τον Ζαν Σαρλ να αγωνιστεί κατά κύριο λόγο μόνο ως σέντερ. Ο Γάλλος είναι «τεσσάρι» οπότε ίσως και να λειτούργησε θετικά που έπαιξε για ώρα σε διαφορετική θέση μιας και θα χρειαστεί να… πατήσει και στο «5».

Τρίτο δεδομένο. Ο Ηρακλής ήταν πιο γεμάτος και περισσότερο… υποψιασμένος μετά την «τριαντάρα» του πρώτου ματς.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Η αμυντική φιλοσοφία του Γιώργου Μπαρτζώκα μπορεί να έχει δεκάδες κανόνες κι Αρχές, αλλά υπάρχει μία «αξία» η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη και ονομάζεται… επιθετικότητα.

Ο Ολυμπιακός θέλει να είναι πολύ aggressive και αυτό θα το πετύχει με πίεση πάνω στην μπάλα μέχρι σκασμού, με σωστή λειτουργία των χεριών ώστε να κρύβουν τους διαδρόμους πάσας και με σκληράδα.

Στο συγκεκριμένο ματς δεν το πέτυχαν οι Πειραιώτες στον βαθμό που επιθυμεί ο coach, αλλά ακόμη βρισκόμαστε στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΣΚΑΜΠΑΝΕΒΑΣΜΑΤΑ

Ο Ολυμπιακός έβαλε 88 πόντους, δεν είναι λίγοι σε καμία περίπτωση. Κόντρα στον Ηρακλή σε γενικές γραμμές έγιναν πράξη σε μεγάλο βαθμό οι επιθυμίες του Μπαρτζώκα.

Υπήρχαν όμως και ορισμένα διαστήματα που απαιτούν διόρθωση.

Ας ξεκινήσουμε με τα καλά…

Η ομάδα ψάχνει το ανοικτό γήπεδο σε κάθε ευκαιρία. Πολύ περισσότερο από πέρυσι. Κι αν δεν βρει lay up θα ψάξει να σκοράρει σε early offense, δηλαδή στα πρώτα 8-9 δευτερόλεπτα μετά από κάποιο σκριν.

Στο σετ παιχνίδι ο Μπαρτζώκας αναζητά τις γρήγορες πάσες ώστε μαζί με την μπάλα να μετακινηθεί κι η άμυνα. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί πιο εύκολα ρήγμα το οποίο θα θέλει να εκμεταλλευτεί.

Στο καλό διάστημα κόντρα στον Ηρακλήυπήρχε υπομονή, κίνηση μακριά από την μπάλα από όλους τους παίκτες και στο τέλος η μπάλα κατέληγε εκεί που έπρεπε. Στον παίκτη που στόχευε το συγκεκριμένο σύστημα.

Στο κακό διάστημα κόντρα στον Ηρακλή, δημιουργήθηκε μία νευρικότητα. Μερικές φορές φάνηκαν να παρασύρονται από τον ρυθμό του αντιπάλου με αποτέλεσμα να παίρνουν ορισμένα βιαστικά σουτ.

Για αυτό γίνονται τα φιλικά όμως, για να διορθώνονται τα κακώς κείμενα και να βλέπουν οι προπονητές τι πηγαίνει καλά και τι όχι.

ΠΡΟΧΕΙΡΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Το παιχνίδι δεν το είδαμε, αναλυτική στατιστική κάλυψη δεν υπήρχε, όμως με όσα γνωστοποίησαν οι ομάδες όλο και κάτι ενδιαφέρον προκύπτει.

Ας δούμε ορισμένα πρόχειρα στατιστικά που δε σημαίνουν και πολλά βέβαια, αλλά ας τα αναφέρουμε.

  1. Δεύτερο σερί ματς στο οποίο ο Τζένκινς ευστοχεί πίσω από τα 6.75. Σημαντικό αν θυμηθούμε το περσινό 8% που είχε με τον Ερυθρό Αστέρα στην Euroleague
  2. Οι «ερυθρόλευκοι» μοίρασαν συνολικά 14 ασίστ. Δεν είναι πολλές.
  3. Ο Ζαν Σαρλ σε δύο ματς έχει συνολικά 13 ριμπάουντ. Σημαντικό πράγμα η αθλητικότητα αν κι ο Γάλλος έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη. Λογικό.
  4. Ο Σλούκας έχει 11 ασίστ σε δύο παιχνίδια.
  5. Ο Σπανούλης έχει 5 εύστοχα τρίποντα.

Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ

Τα καλύτερα μαθαίνω για την ομάδα του Βαγγέλη Ζιάγκου. Ο Ηρακλής έχει αρχή, μέση, τέλος και παίζει με αρχές.

Πολύ καλός ελληνικός κορμός και μπασκετικά και σε χαρακτήρα.

Το μοναδικό που με προβληματίζει είναι τα δύο ματς την εβδομάδα. Νομίζω πως επειδή δεν ξέρουν τι σημαίνει ταξίδι, αγώνας, επιστροφή, προπόνηση, αγώνας και πάλι το ίδιο, θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην αρχή.

ΥΓ: Ξεχωριστές αναφορές για παίκτες σε επόμενο σχόλιο.

ΥΓ 2: Οι ομάδες κάνουν τεστ για να παίξουν φιλικά. Οι διαιτητές;

ΥΓ 3: Δύσκολο να υπάρχει κόσμος στα γήπεδα του μπάσκετ μέχρι να φύγει το 2020. Αυτό φυσικά ισχύει και για το Final 8 του BCL παρά τις προσπάθειες που γίνονται.