Πότε αναμένονται τα εμβόλια στην Κύπρο/Έρχονται ειδικά ψυγεία

0

Πώς προετοιμάζεται η Κύπρος για τα εμβόλια…

Ρεπορτάζ του Γιώργου Μιχαηλίδη στην offsite.com.cy…
Όλη η προσοχή της υφηλίου στράφηκε στην κυκλοφορία του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Ήδη οι μεγάλες εταιρείες Pfizer και Moderna υπέβαλαν αιτήσεις στις διάφορες ρυθμιστικές Αρχές για άδεια έκτακτης ανάγκης αφού οι πρώτες δοκιμές δείχνουν υψηλή αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 95%. Σε καλό δρόμο είναι και η AstraZeneca.

Με «κομμένη την ανάσα» παρακολουθεί τις εξελίξεις και η Κύπρος. Σήμερα Τρίτη τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό κ. Κωνσταντίνος Τσιούτης, κ. Γιώργος Νικολόπουλος και κα Ζωή-Δωροθέα Πανά θα παραθέσουν συνέντευξη Τύπου, στις 10:30 και θα γίνει παρουσίαση για τις εξελίξεις στο θέμα των εμβολίων.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές του Υπουργείου Υγείας μας ενημέρωσαν ότι «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τα χρονοδιαγράμματα. Οι συμβάσεις που υπέγραψε η Ε.Ε. αφορούν και εμάς. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι πρώτες παρτίδες των εμβολίων  Pfizer, AstraZeneca, Moderna θα κυκλοφορήσουν τέλος Δεκεμβρίου αρχές Ιανουαρίου στην Ευρώπη, άρα αναμένουμε να βρεθούν και στην Κύπρο».

«Κάθε εμβόλιο συμπεριφέρεται διαφορετικά»

Οι αρμόδιες Αρχές αναμένουν την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών, αφού όπως  οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην Offsite, «κανένα εμβόλιο δεν είναι το ίδιο και το καθένα συμπεριφέρεται διαφορετικά. Για παράδειγμα, υπάρχουν εμβόλια που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα παιδιά».

«Παραγγείλαμε τα ψυγεία»

Η Κύπρος σύμφωνα με την ίδια αρμόδια πηγή παράγγειλε ήδη τα απαραίτητα ψυγεία που θα φυλαχθούν τα εμβόλια που θα παραλάβουμε. Ήδη, αναμένουμε στις επόμενες μέρες τα δυο ψυγεία έως -80 βαθμούς κελσίου για τη φύλαξη των εμβολίων. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Υγείας, η εταιρεία Pfizer παρέχει στις χώρες όπου θέλουν να εξασφαλίσουν το εμβόλιό της τα ψυγεία βαθέως ψύξεως. Τα συγκεκριμένα ψυγεία διατηρούν τα εμβόλια στους -80 βαθμούς κελσίου και χωρούν μέχρι και 100.000 εμβόλια.

enter " "

Όσον αφορά τους χώρους εμβολιασμού, θα χρησιμοποιηθούν τα κέντρα εμβολιασμού, ενώ σε περίπτωση μαζικού ενδιαφέροντος υπάρχουν σχεδιασμοί για να χρησιμοποιηθούν και άλλα Κέντρα Υγείας.

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο αναλογούν 1.2 εκ. εμβόλια. Σε περίπτωση που παραληφθεί ολόκληρη η παρτίδα θα υπάρχει δυνατότητα για να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός. Σε αντίθετη περίπτωση θα εμβολιαστούν αρχικά μόνο οι ευάλωτες ομάδες και οι επαγγελματίες υγείας.