Προπόνηση Δύναμης για παιδιά, μόδα της εποχής ή βασικό μέρος της προπονητικής διαδικασίας

0

Παρατηρείται ευρέως στις μέρες μας η αυξητική τάση συμμετοχής σε προγράμματα Δύναμης,κυρίως από παιδιά της προεφηβικής ηλικιακής κατηγορίας.

Διαχρονικά παρατηρήθηκαν αμέτρητες συζητήσεις αναφορικά με την προπόνηση Δύναμης σε παιδιά και δικαιολογημένα αναπτύχθηκε προβληματισμός,συντηρητισμός και φόβος.

Η συντριπτική όμως πλειοψηφία των σύγχρονων ερευνών σχετικά,αλλά και οι ιατρικές αρχές και κατευθύνσεις ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ στο ότι η προπόνηση Δύναμης είναι βασικότατο στοιχείο στην προσπάθεια του παιδιού για μεγιστοποίηση της απόδοσης του.Αποτελεί δηλαδή τεκμηριωμένα αναπόσπαστο μέρος της προπονητικής διαδικασίας.

Φυσικά συστήνεται έντονα ότι ο καταρτισμός προγραμμάτων Δύναμης προϋποθέτει επιστημονική κατάρτιση,εμπειρία,εξατομικευμένη προσέγγιση,ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ,αφού κατά κανόνα τα παιδιά θέλουν να μεγαλώσουν γρηγορότερα και δοκιμάζουν συχνά το κάτι παραπάνω.

Κλείνοντας θα αναφερθώ σε πέντε τομείς όπου η ανάπτυξη της Δύναμης έχει άμεσα υποστηρικτική επίδραση προς τα παιδιά,μέσα από την δική μου ματιά και αντίληψη ως αναπτυξιακός προπονητής.

Παρατηρώ ότι αναπτύσσεται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση .Διευκολύνεται η διαδικασία εκμάθησης των τεχνικών δεξιοτήτων.Αυξάνεται η δυνατότητα εξωτερίκευσης του ταλέντου.Παρατηρώ επίσης θετική επίδραση όσον αφορά την ανθεκτικότητα σε τραυματισμούς ενώ παράλληλα διασφαλίζεται και η ασφαλής μετάβαση σε μεγαλύτερες εντάσεις.

Αυτά φίλοι για σήμερα,περιμένω εισηγήσεις για το επόμενο θέμα, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!

Του Κώστα Εγγλέζου