Πρόβα χρήσιμης… στραβής στην Πάτρα

0

Ο Δημήτρης Κοντός γράφει για έναν αγώνα κανονικότατων συνθηκών με τον Προμηθέα που αποτέλεσε μια πρόβα χρήσιμης… στραβής για τη συνέχεια.

Στο φιλικό με τον Προμηθέα ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε μια δύσκολη συνθήκη με άμυνα που θέλησε να χαλάσει όλη τη λειτουργία της ομάδας λόγω και της έλλειψης του Νικ και φυσικά με μεγάλη πίεση πάνω στον Φριντέτ και στον Ράις ή τον Παππά (π.χ. με τον εξαιρετικό Λίποβι που είναι ψηλότερος). Αυτό ήταν ένα καλό τεστ και παράλληλα καλό δείγμα για αυτά που θα αντιμετωπίσουν οι «πράσινοι» καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς (σημαντικό πως νίκησαν με έναν άλλο τρόπο και σε ένα ματς που δεν του βγήκε η επίθεση). Οι παίκτες πάνω στον Τζίμερ θα έχουν τεράστιο κίνητρο να τον κλειδώσουν και ο αντίπαλος προπονητής θα επιχειρεί την απομόνωση του και παράλληλα να του πειράξει το μυαλό. Με τους Πατρινούς το έκαναν καλά ο Λόουρι, ο Λίποβι και ο Κατσίβελης αλλά ήταν και προϊόν ομαδικής λειτουργίας. Βέβαια, όλο αυτό το μπλοκάρισμα θα είναι πάνω σε μια τελείως διαφορετική βάση από τη στιγμή που ο Καλάθης επιστρέφει και παίρνει το πηδάλιο. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως η λεπτή ισορροπία για την εύρυθμη λειτουργία μιας ομάδας με παίκτες τέτοιου βεληνεκούς όπως ο Φριντέτ είναι να βρίσκεται η χρυσή τομή στην κακή τους ημέρα. Αυτό είναι ίσως και το πιο δύσκολο κομμάτι εκμάθησης του συνόλου και του ιδίου..

Στο δεύτερο μέρος ο Παναθηναϊκός ήταν σαφώς πιο συγκεντρωμένος και μέσα στο πνεύμα του αγώνα που μόνο φιλικό δεν ήταν και αυτό ήταν το μεγαλύτερο κέρδος που αποκόμισε στην Πάτρα. Οι «πράσινοι» αγωνίστηκαν κάτω από κανονικότατες συνθήκες και ήταν μια εξαιρετική πρόβα ενόψει της συνέχειας. Παρά την αστοχία του ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη έχοντας σε εξαιρετική ημέρα των Τόμας ενώ οι Παπαγιάννης και Ράις μπορούμε να πούμε πως ήταν καταλυτικοί αν και το αποτέλεσμα έχει μικρή σημασία σε αυτά τα ματς.

Όλο το θέμα είναι να βελτιώσει η ομάδα τα θέματα της το προσεχές διάστημα και να προοδεύσει σε συγκεκριμένους τομείς που θέλει σκληρή δουλειά. Πάντως, το «τριφύλλι» είναι στον σωστό δρόμο βάζοντας τις βάσεις του μέσα από τη σκληρή και μονότονη διαδικασία της προετοιμασίας. Επαναλαμβάνουμε, ωστόσο, πως αγώνες όπως αυτός με τον Προμηθέα σπάνε αυτή τη μονοτονία καθώς παραπέμπουν σε κανονικές συνθήκες αγώνων.  Ειδικά, το φινάλε των ειδικών καταστάσεων με πέντε ψηλούς στην άμυνα και αλλαγές χάντμπολ μας ταξίδεψαν στο μέλλον όσο και αν οι παίκτες φάνηκαν ανέτοιμοι ακόμη να το υπηρετήσουν στον απόλυτο βαθμό.

ΥΓ: Κατά την ταπεινή μου άποψη ο Μάρκ Γκασόλ ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης του Παγκόσμιου Κυπέλλου της Κίνας. Είναι ο άνθρωπος που έπαιξε τον πιο καταλυτικό ρόλο στο να φτάσει η Ισπανία στον τελικό και εκεί διέλυσε όλη την αμυντική λειτουργία της Αργεντινής. Αυτός ήταν ο βασικός πόλος δημιουργίας από τη θέση «5» δημιουργώντας τρομερή ανισορροπία στους «γκαούτσος».

ΥΓ2: Αυτό που έχει φτιάξει ο Προμηθέας και ο Βαγγέλης Λιόλιος στην Πάτρα είναι πραγματικό υποδειγματικό. Ο ισχυρός άνδρας των Πατρινών επενδύει στον αθλητισμό και το μπάσκετ. Αν δείτε τις εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί δεν θα πιστεύετε πως ανήκουν σε ομάδα της χώρας μας και δη της περιφέρειας. Μπράβο και καλή δύναμη για τη συνέχεια γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε δει ποτέ ανάλογη προσπάθεια.

ΥΓ3: Κάποια στιγμή έχω την αίσθηση πως ο Μπόγρης πρέπει να σβήσει τη κόντρα με τους οπαδούς και όλο αυτό το διάλογο ειδικά σε μια μικρότερη κοινωνία όπως αυτή της Πάτρας.

ΥΓ4: Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός έβγαλε την πρώτη του κανονική φάση με τον Βουγιούκα δημιουργό (μόλις μπήκε). Στο τρίτο δεκάλεπτο από τη στιγμή που ο Παπαγιάννης τσαντίστηκε (από μια φάση με τον Κασελάκη) άρχισε να «δέρνει» και να κυριαρχεί πως υποχρεούται με βάση τα κυβικά του μέσα στη ρακέτα.

ΥΓ5: Τρίποντο στον αιφνιδιασμό ο Φριντέτ στο πρώτο ματς, τρίποντο ο Ράις από το ίδιο σημείο στο δεύτερο. Σαφώς και έχει λογική λόγω ενστίκτου (ειδικά του πρώτου) αλλά ποιος θα δει τον Άρτζι και δεν θα το φοβηθεί κάποια στιγμή.

ΥΓ6: Εμείς Ολυμπιακό ξέρουμε τον παραδοσιακό αντίπαλο και Ολυμπιακό θα συνεχίσουμε να τον λέμε. Τώρα βέβαια εκείνοι για να γλιτώσουν την καζούρα, μπορεί του χρόνου έτσι όπως το πάνε να τον λένε και Ολυμπιακό Γ´…