Ρετρό: Το ασημένιο μετάλλιο της Εθνικής Γυναικών στους ΑΜΚΕ 2003

0

Με αφορμή το υστερόγραφο της παίκτριας του Κεραυνού, Σοφίας Θεολόγου, θέλω να ξυπνήσω μνήμες επιτυχίας της Εθνικής Κύπρου των γυναικών και πιο συγκεκριμένα, να υπενθυμίσω την επιτυχία της με την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στους Αγώνες Μικρών Κρατών της Ευρώπης που έγινε στη Μάλτα το 2003.

Σε έναν όμιλο τεσσάρων ομάδων η Κύπρος αντιμετώπισε διαδοχικά το Λουξεμβούργο, την Ισλανδία και τη διοργανώτρια Μάλτα, που όπως εξελίχθηκε ο όμιλος, έτυχε να είναι και ο τελικός για το χρυσό.

Στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στο Λουξεμβούργο, οι παίκτριες της Εθνικής μας πήραν τη νίκη με 70-63 κάνοντας μάλιστα ανατροπή στην εξέλιξη του αγώνα. Η Κύπρος δεν ξεκίνησε καλά το παιχνίδι και βρέθηκε να χάνει με 25-9 στο τέλος τους πρώτου δεκαλέπτου. Σταδιακά όμως πλησίαζε το σκορ και στο τελευταίο δεκάλεπτο ξέσπασε κατακτώντας την πρώτη νίκη στη διοργάνωση με τελικό σκορ 70-63. Κορυφαία παίκτρια η Κάλια Παπαδοπούλου με 23 πόντους (9/10 βολές, 5/12 σουτ εντός παιδιάς), με άξιες συμπαραστάτριες την Αντωνία Μακρή (9π και 5ρ) τη Μιχαέλα Βεζένκοφ και την Χρυστάλλα Φαίδωνος (από 8 πόντους).

Στο δεύτερο παιχνίδι με την Ισλανδία, η Εθνική Κύπρου είχε ξεπεράσει το αρχικό άγχος της συμμετοχής στη διοργάνωση και επικράτησε εύκολα της Ισλανδίας με 66-49. Οι παίκτριες του Μάριου Θρασυβουλίδη ήταν συνεχώς μπροστά στο σκορ, όμως αυτό που καθόρισε τον αγώνα ήταν το ξέσπασμα του τρίτου δεκαλέπτου όπου με ένα επιμέρους σκορ 19-8 καθάρισαν την υπόθεση νίκη. Η Αντωνία Μακρή σταμάτησε στους 25 πόντους (και 5 ασίστ), με τις Νικολίνα Κουζή (13 πόντοι με 3 τρίποντα) και Παυλίνα Χαραλάμπους (12 πόντοι και 4 ριμπάουντ) να την ακολουθούν.

Με την νίκη επί της Ισλανδίας, η Κύπρος είχε εξασφαλίσει το μετάλλιο και πλέον πήγαινε για το χρυσό απέναντι στην διοργανώτρια χώρα, τη Μάλτα σε έναν άτυπο τελικό. Σε αυτόν όμως η Εθνική Γυναικών μας, χάρη στην αστοχία της (13/56 εύστοχα σουτ, ποσοστό 23% και 10/21 βολές, ποσοστό 48%), δεν κατόρθωσαν να μείνουν κοντά στο σκορ με τη Μάλτα να επικρατεί με 64-42 χάρη και στο εκπληκτικό της τρίτο δεκάλεπτο (επιμέρους σκορ 25-6).

Η Κύπρος όμως έφυγε με το ασημένιο μετάλλιο από τη διοργάνωση, σκορπίζοντας χαρά και ικανοποίηση για το μπάσκετ στη Κύπρο. Εμείς ευχόμαστε σε επαναδραστηριοποίηση της Εθνικής Γυναικών και σταδιακά να ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές. Η κίνηση της ΚΟΚ να μειώσει τις ξένες παίκτριες σε μόλις μία ανά ομάδα, φανερώνει πρόθεση να δώσει χρόνο συμμετοχής στις δικές μας παίκτριες ώστε να χτίσουμε στο ταλέντο και την δυναμική τους.

(Η φωτογραφία του άρθρου δεν είναι από τους συγκεκριμένους αγώνες, όμως δυστυχώς δεν κατόρθωσα να βρω μια από εκείνη την εποχή).