ΡΕΤΡΟ: Όταν ο διαιτητής κος Καλαποδάς αποφάσισε να “κρεμάσει” τη σφυρίχτρα του

0

Ήταν 23 Ιανουαρίου του 1990 όταν ο τότε διεθνής διαιτητής κος Νίκος Καλαποδάς απέστειλε επιστολή στην ΚΟΚ και στην ΤΕΔ με την οποία ζητούσε να μην τοποθετείται σε αγώνες μπάσκετ. Οι λόγοι που είχαν οδηγήσει τον κο Καλαποδά στην απόφαση εκείνη, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ήταν η αυξανόμενη βία που είχε παρατηρηθεί στους αγώνες μπάσκετ, εναντίων των διαιτητών.

Βέβαια, ήταν γεγονός πως τον καιρό εκείνο υπήρχε πρόβλημα στις διαιτησίες των αγώνων που οφείλονταν στην έλλειψη εμπειρίας και ικανών διαιτητών, αλλά και στην αύξηση των ομάδων στην Α’ κατηγορία. Υπήρχε έντονος συναγωνισμός σε όλα τα παιχνίδια και εξελίσσονταν σε ντέρμπι με αποτέλεσμα οι έμπειροι διαιτητές της εποχής να μην επαρκούν για τους αγώνες. Μάλιστα κάποια σωματεία εκείνη τη σεζόν είχαν ζητήσει από την ΤΕΔ και την ΚΟΚ να διερευνήσει το ενδεχόμενο καθόδου ελλαδιτών διαιτητών για τους αγώνες.

Ο κος Νίκος Καλαποδάς τελικά “κρέμασε” την σφυρίχτρα του σε ηλικία 50 ετών όπως προβλέπουν οι κανονισμοί. Κατάγγελλε ταυτόχρονα στην επιστολή παραίτησής του το γεγονός της αυξανόμενης βίας στα γήπεδα, όμως δεν σταμάτησε να ασχολείται με τη διαιτησία από άλλα πόστα (παρατηρητής διαιτησίας – Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας – Εθνικός Εκπαιδευτής Διαιτησίας FIBA – Διευθυντής της Σχολής Καλαθοσφαίρισης της KOK, θέση στην οποία υπηρετεί μέχρι σήμερα), προσφέροντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες του στους νεότερους διαιτητές. Είναι βλέπετε και από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Κύπρου.