Σαν Σήμερα: Η Εθνική Ενόπλων Ελλάδος του Γιαννάκη στη Κύπρο!

0

Σαν σήμερα, πριν από 31 χρόνια και συγκεκριμένα στις 20 Σεπτεμβρίου του 1985, προσγειωνόταν στη Κύπρο η αποστολή της Εθνικής Ενόπλων της Ελλάδος. Σκοπός της, η συμμετοχή στο Μακάρειο τουρνουά που θα διεξαγόταν από τις 22 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου στο Λευκόθεο.

Στην αποστολή της Εθνικής Ενόπλων της Ελλάδος βρισκόταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης! Ο Γιαννάκης εκείνη την εποχή αγωνιζόταν στον Άρη και ήταν η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Μαζί με τον Γιαννάκη, ήταν ο Μηνάς Γκέκος, ο Κώστας Πιλαφίδης, ο Νίκος Σερέτης και ο Θόδωρος Καραμανώλης.

Στο τουρνουά εκείνο, πέραν της Εθνικής Ενόπλων της Ελλάδος και την Εθνικής Κύπρου, συμμετείχαν η πανίσχυρες ομάδες της Σοβιετικής Ένωσης και της Τσεχοσλοβακίας.

Μάλιστα η Εθνική Κύπρου, για να εξασφαλίσει μια όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπή παρουσία σε εκείνο το τουρνουά (το οποίο ήταν το 9ο συνεχόμενο που διεξήχθη), ύστερα από εισήγηση του τότε Ομοσπονδιακού προπονητή κου Λύρα, έγινε υπέρτατη προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσει την συμμετοχή των διεθνών Κοζάκη (αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό Πειραιώς), του Μιραλλάη (αγωνιζόταν στον Ηλυσιακό) και του Στυλιανού (αγωνιζόταν στον Πανελλήνιο).

Για την ιστορία η ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης κατέκτησε το τουρνουά επικρατώντας στον τελικό των Τσεχοσλοβάκων με 85-82, ενώ η Εθνική Ενόπλων της Ελλάδας πήρε τη τρίτη θέση, επικρατώντας της Κύπρου με 95-62.