Στέφανος Δέδας: “Θέλουμε θεαματικό μπάσκετ…”

0
Ο Στέφανος Δέδας παρουσιάστηκε επίσημα ως ο νέος προπονητής της ΚΑΕ ΑΕΚ και από το στόμα του βγήκε πολλές φορές η λέξη «ομάδα». Ο στόχος για τη φετινή ΑΕΚ, την ομάδα που θα γουστάρει ο κόσμος.

Η εικόνα του νέου σπιτιού της ΑΕΚ, στα Άνω Λιόσια, μοιάζει εξαιρετικά με εκείνη της ομάδας του Στέφανου Δέδα. Υπό κατασκευή.

Τα έργα στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ είναι ασταμάτητα, προκειμένου η «Βασίλισσα» να μπορεί να αγωνιστεί από την αρχή της σεζόν. Το ίδιο και το σύνολο του Στέφανου Δέδα.

Κατά την προετοιμασία, το ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας ομάδας. Η λέξη που ξεστόμισε για αρκετές φορές στην επίσημη παρουσίασή του από την ΚΑΕ ΑΕΚ.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο νέος προπονητής της ΑΕΚ:

«Να ευχαριστήσω τη διοίκηση της ομάδας, τον πρόεδρο Μάκη Αγγελόπουλο και τον γενικό αρχηγό Γιώργο Χήνα για την εμπιστοσύνη να αναλάβω την ΑΕΚ σε μία κομβική εποχή. Είναι μία νέα εποχή σε νέο γήπεδο, με διαφορετικό φιλοσοφία και μπάσκετ που θα κάνει τον κόσμο να αγαπήσει την ομάδα», τόνισε ο Δέδας.

Και πρόσθεσε, αναφορικά με τη φιλοσοφία του: «Θα προσπαθήσω να κάνω ξεκάθαρη τη φιλοσοφία μου και τους στόχους της ομάδας. Να έχουμε καλές στιγμές σε αυτή την αίθουσα (Τύπου). Είναι η πρώτη φορά που κάνω συνέντευξη Τύπου στα ελληνικά».

Για τη φιλοσοφία του: Η επιλογή των παικτών έγινε με γνώμονα τη φιλοσοφία του παιχνιδιού. Το έκανα στη Χολόν. Πήρα παίκτες που αρέσουν σε εμένα και στη διοίκηση, έτσι ώστε να είμαστε όλοι χαρούμενοι με τις επιλογές. Η φιλοσοφία είναι ξεκάθαρη, θέλουμε να έχουμε πολλούς παράγοντες στο παιχνίδι μας. Να έχουμε ένα σύνολο, κάθε μέρα να είναι διαφορετικός ο ηγέτης. Εγώ, μετά από τόσα χρόνια, δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει, πόσω μάλιστα ο αντίπαλος. Το σημαντικό είναι οι συνδυασμοί πεντάδων και η ανέυρεση πολλών ηγετών. Να μην είμαστε προβλέψιμοι.

Για την επιλογή των παικτών: Δύσκολο να χρίσεις μία ομάδα με 12 παίκτες, προτίμησα να φέρω παιδιά που ξέρω πολύ καλά, σε προηγούμενες ομάδες και παίκτες που είχαν ως άμεσους αντιπάλους ή στο BCL ή στο Ισραήλ, Έκανα μία παράκαμψη, να τους ξέρω πολύ καλά, να μην ξεκινάμε από το μηδέν. Ηταν δυσκολο, ήθελα να έχω προσέγγιση να έχω παίκτες που ξέρω, μπορεί να φαίνονται ρίσκο, αλλά για εμένα ήταν εύκολη επίλογη. Ηξερα ακριβώς τι με περιμένει, κινήθηκα στοχυεμένα, να συνδυάσω το ταλέντο και να γφαίνεται πιο γρήγορα έτοιμη, με 12 νέους παίκτες. Είναι όπως μία Εθνική ομαδα, δεν μπορούν να παίξουν ως ομάδα. Δεν έχουν αυτοματισμό, αυτή είναι η πρόκληση μας, αυτό στοχεύω.

Η επιθετική φιλοσοφία: Έχουμε δύο πτυχές, το ένα κομμάτι είναι με τους 5 πάικτες στην περιφέρεια, απαιτεί καλό παιχνίδι στο ένας εναντίον ενός, για αυτό αποκτήσαμε τον Μάνι και τον Ανγκόλα, ενώ υπάρχει και ο Παππάς. Θέλουμε και το πικ εν ρολ, το παίζουν ο Κολόμ και ο Μπόγρης. Θεωρώ ότι θα έχουμε δύο διαφορετικά στυλ μέσα στο παιχνίδι μας, στοιχεία που θα μας κάνουν μία δυσκολοκατάβλητη ομάδα. Ο αντίπαλος θα έχει προβληματισμό για την αντιμετώπισή μας. Οι ψηλοί (Γκρίφιν και Μπόγρης) μπορούν να απειλήσουν και με μακρινά σουτ. Με τους χώρους που θα έχουμε, θα είναι σημείο αναφοράς στο παιχνίδι μας.

Για τον πόιντ γκαρντ, ο Φλιώνης ανεβαίνει επίπεδο. Στα δύο φιλικά έχει κάνει καλές εμφανίσεις. Απ’ αυτόν χρειαζόμαστε πιεστική άμυνα. Θέλω να τον κάνω έναν ρολίστα, αλλά με αυτοπεποίθση και ο κόσμος να βλέπει πως δίκαια φοράει τη φανέλα της ΑΕΚ.
Το ρόστερ δεν είναι φορτωμένο, θα έχει μικρό ροτέισον, πάντα έτσι παίζω. Δεν είναι σκοπός μας να διώχνουμε και να αλλάζουμε παίκτες.

Για την αμυντική προσέγγιση: Ηταν μία απόφαση απο κοινού με τη διοίκηση. Θέλουμε θεαματικό μπάσκετ, να σκοράρουμε να κερδίσουμε πολλά ματς. Θα έχουμε και ήττες. Δεν είναι μόνο ο προπονητής, είναι και η νέα σελίδα που οραματιζόμαστε: Επιθετικό μπάσκετ.

Αμυντικά έχουμε παίκτες που έχουν προτεραιότητα για την άμυνα. Ο Βαουλέτ, ο Φλιώνης και ο Γκρίφιν ξέρουν να παίζουν άμυνα. Δεν μπορούμε να έχουμε μία υπερομάδα που θα κερδίζει 100-70. Το σκορ θα ανεβαίνει σε εμάς και στον αντίπαλο. Ακόμα και όταν το παθητικό μας θα γράφει 82 πόντους, η συμπεριφορά μας δεν θα είναι κακή. Θα είμαστε καλοί και στην άμυνα. Σε πολλές κατοχές, το σκορ πια ξεφεύγει. Για το ελληνικό μπάσκετ η προσέγγιση είναι πιο καινοτόμα. Θέλω να μεταφέρω ένα νέο μπασκετικο πνεύμα, όπως στο Ισραήλ και στην Τουρκία. Θέλω να συνδυάσουμε τη νέα φιλοσοφία με καλό μπάσκετ.

Για τον Παππά: Η διαχείριση του Νίκου είναι μία πρόκληση για εμένα. Είναι ένα ιδιαίτερα παιδί. Το ίδιο και ο Μάνι Χάρις. Δεν έχουν αγωνιστεί στα φιλικά μέχρι στιγμής. Αυτό που ζήτησα από τους άλλους, είναι να εκτελέσουμε τη φιλοσοφία, για να μην έχουμε ανάγκη κανέναν. Και στα δύο ματς πλησιάσαμε ή ξεπεράσαμε τους 100 πόντους, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Θέλουμε να μην εξαρτώμαστε από κανέναν, τον Παππά ή τον Χάρις. Η ΑΕΚ πρέπει να είναι ένα σύνολο, όπου κάθε φορά θα έχει έναν διοφορετικό παράγοντα που θα επηρεάζει το ματς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

gazzetta.gr