Στην ακαδημία Phoenix Basketball…they develop!

0

Στο CB μίλησε ο προπονητής Αντώνης Δημητρίου της Ακαδημίας Phoenix Basketball, η οποία λειτουργεί από το 2018 με τις προπονήσεις να γίνονται Τσίρειο Γυμνάσιο και στην Γ’ Τεχνική Σχολή Λεμεσού. Οι προπονήσεις γίνονται καθημερινά και καλύπτει όλες τις ηλικιακές ομάδες με βάση τα αγόρια από U6 μέχρι και ανδρική ομάδα στην β’ κατηγορία.

Στην προπονητική ομάδα της Phoenix Basketball, εκτός από τον κ. Αντώνη Δημητρίου, εντάσσονται και οι συνεργάτες του Δημήτρης Άγγονας, Δημήτρης Πέρδικος, Κωνσταντίνος Αμβροσίου, Κωνσταντίνος Καραπίττης και Αλέξανδρος Γιάλλουρος. Παλιοί συνεργάτες της προπονητικής ομάδας ήταν οι Κωνσταντίνος Περεντός, Παντελής Κωνσταντίνου και Ντιάνα Αγαπίου.

Παναγιώτα Χαραλάμπους: Ένας προπονητής πρέπει να είναι και παιδαγωγός. Εσείς πως βοηθάτε τους αθλητές σας εκτός από το κομμάτι του αθλητισμού;

Αντώνης Δημητρίου: Ένα μότο που έχουμε στην ακαδημία είναι το “we develop” το οποίο δεν το έχουμε περιορισμένο μόνο στο αθλητικό κομμάτι. Όπως λέμε στα παιδιά μας, we develop athletes, characters και students. Παιρνούμε περισσότερες ώρες μαζί με τα παιδιά από ότι οι γονείς και έτσι υπάρχει συχνή επικοινωνία με τους γονείς. Όταν ο γονιός παρατηρήσει ότι υπάρχει μειωμένη απόδοση στο σχολείο τότε, για να βοηθήσουμε το παιδί, ερχόμαστε σε συνεννόηση και απέχει από τις προπονήσεις μέχρι να πετύχει τον μαθησιακό του στόχο.  Κάνουμε καθημερινές συζητήσεις μαζί με τα παιδιά γιατί προσπαθούμε από μικρή ηλικία να χτίσουμε μια οικογένεια ακούγοντας τα προβλήματα τους και βοηθώντας όπου μπορούμε. Μέσα από αυτό τους επηρεάζουμε και στην ζωή τους και τους δίνουμε συμβουλές. Ο ρόλος του προπονητή είναι πάρα πολύ σημαντικός γιατί επηρεάζει από μικρή ηλικία και καθορίζει το πως θα γίνει ένας αθλητής – άνθρωπος.

Π.Χ.: Ποιές ιδιαιτερότητες υπάρχουν στο να προπονείτε μικρά παιδιά;

Α.Δ.: Για μένα τα μικρά παιδιά είναι διασκεδαστικά. Είναι ωραίο να βλέπεις την εξέλιξη τους. Είναι πιο δύσκολο να προπονείς άνδρες παρά παιδιά. Τα παιδιά στο ξεκίνημα τους είναι όπως το σφουγγάρι διότι απορροφούν ότι τους πεις ενώ οι επαγγελματίες αθλητές έχουν άποψη λόγω των εμπειριών που έχουν και χρίζουν διαφορετικής μεταχείρισης. Πάντα πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα με κανόνες και μετά ο προπονητής απλά χαίρεται να βλέπει την βελτίωση τους.

Π.Χ.:Ποιό είναι το δυνατό σημείο που έχει η ακαδημία σας έτσι ώστε να τραβήξει νέα παιδιά να ενταχθούν κοντά σας;

Α.Δ.: Θεωρώ το προπονητικό μας κομμάτι είναι το δυνατό! Είμαι πάρα πολύ τυχερός  διότι έχω εξαιρετικούς συνεργάτες με τους οποίους ακολουθούμε ένα πρόγραμμα στο οποίο συνδυάζουμε τις ιδέες μας και χτίζουμε μια φιλοσοφία. Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να κάνουμε τους αθλητές μας σαν μια οικογένεια. Παρατηρείται στην κερκίδα μας να έρχονται οι πιο μικρές ηλικιακές ομάδες της ακαδημίας για να στηρίξουν τους πιο μεγάλους. Η δουλειά που κάνουν οι προπονητές είναι εμφανής και συνέχεια έρχονται νέα παιδιά στην ακαδημία διότι υπάρχει ένα οικογενειακό κλίμα με εξαιρετικούς προπονητές.

Π.Χ.: Πόσο εύκολο ή δύσκολο κάνουν το έργο σας οι γονείς;

Α.Δ.: Στην κερκίδα οι γονείς μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Διαχωρίζουμε το κομμάτι κερκίδα, αγώνα και προπόνηση. Αν κρίνω ότι ένας γονιός προσπαθεί να επέμβει στο έργο του προπονητη το συζητούμε μαζί του. Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Είναι απόλυτα λογικό πως οι γονείς έχουν τους προβληματισμούς τους και θεωρούν ότι το παιδί τους μπορεί να αδικείται. Κρατούμε καθημερίνα όλοι οι προπονητές ένα ημερολόγιο για τον κάθε παίχτη για την απόδοση του σε κάθε προπόνηση ή αγώνα και έτσι έχουμε καποια ντοκουμέντα. Οι γονείς δεν είναι οι πιο εύκολοι αλλά ούτε και οι πιο δύσκολοι στο έργο μας, απλά πρέπει να υπάρχουν κανόνες!

Π.Χ.: Πως αξιολογείται την φετινή σεζόν;

Α.Δ.: Ήταν μια δύσκολη χρονιά λόγω του ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τον κορονοιό και επηρεάστηκαν αρκετά οι νεαροί αθλητές. Ένα καλό που έκανε ο κορονοιός ήταν ότι οι γονείς έψαξαν μέσα από τον αθλητισμό να τους βγάλουν προς τα έξω και είδαμε ότι υπήρχε μια αύξηση στα παιδιά της ακαδημίας. Οι άνδρες μας τερμάτισαν τρίτοι στο πρωτάθλημα παρόλο της μεταβατικής περιόδου που βρισκόντουσαν λόγω του ότι η ομάδα ήταν καινούργια. Το εφηβικό πήγε στον τελικό της Α2, οι U16 πέρασαν στην επίλεκτη φάση και οι U14 να είναι πρώτοι στο πρωτάθλημα. Οι U12 έκαναν 10 σερί νίκες στο πρωτάθλημα βλέποντας τους να είναι όλοι μεταξύ τους μια απίστευτη παρέα. Στην ακαδημία το πρόγραμμα μας λειτουργούσε ομαλά και έτσι θεωρώ άκρως επιτυχημένη την φετινή χρονιά.

Π.Χ.: Ποιοί είναι οι στόχοι σας για τη επόμενη σεζόν;

Α.Δ.: Πάντα ο στόχος μας είναι ενας! We develop! Θέλουμε κάθε παιδί που έρχεται να μπορούμε να το επηρεάσουμε όσο πιο θετικά γίνετε τόσο στο αθλητικό κομμάτι όσο και στο ψυχολογικό, κοινωνικό και μαθησιακό. Στα αγωνιστικά μας τμήματα είναι πάντα στόχος μας να βελτιώνουμε τους αθλητές μας και η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός. Έχουμε σαν στόχο να προωθήσουμε κάποια παιδιά από το U18 στο ανδρικό και να συνεχίσουμε αυτό το κομμάτι που θεωρώ επιτυχημένο διότι καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να βγάζουμε παίκτες που να στελεχώνουν τις εθνικές μας ομάδες ή να πηγαίνουν σε ομάδες της πρώτης κατηγορίας στην Κύπρο.

Π.Χ.: Πώς βλέπετε το μέλλον των ακαδημιών στην Κύπρο;

Α.Δ.: Υπάρχουν δυσκολίες αλλά χαίρομαι γιατί βλέπω ανθρώπους που αγαπούν το άθλημα, το τρέχουν και βλέπουμε ακαδημίες που δεν είναι παραδοσιακές ομάδες να έχουν μεγάλο αριθμό παιδιών και να κάνουν εξαιρετική δουλειά. Γενικά πιστεύω ότι ο Κύπριος στράφηκε προς το μπάσκετ. Εάν η ομοσπονδία βγάλει έξω όλο τον αριθμό παιδιών που ασχολούνται με το μπάσκετ, πιστεύω θα είναι πάρα πολλά τα άτομα που ασχολούνται με το μπάσκετ. Κάποια βοήθεια πρέπει να υπάρξει στο κομμάτι των γηπέδων διότι ειδικά στην Λεμεσό υπάρχει πρόβλημα και δεν έχουμε γήπεδα με παρκέ.

Π.Χ.: Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Α.Δ.: Θα ήθελα να παροτρύνω τους γονείς να προωθούν τα παιδιά τους στον αθλητισμό είτε λέγετε καλαθόσφαιρα είτε κάποιο άλλο άθλημα γιατί μόνο κέρδος μπορούν να έχουν μέσα από τον αθλητισμό. Μια υπόσχεση προς την ομάδα μου και στα άτομα που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους είναι ότι θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και να φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο στον πιο ψηλό βαθμό που μπορούμε.

Για περισσότερες πληροφορίες για την Ακαδημία Phoenix Basketball μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Αντώνη Δημητρίου στο +357 99200620.