Στην Ελλάδα το Eurobasket Γυναικών 2025

0

Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει έναν όμιλο και την τελική φάση του EuroBasket Γυναικών 2025, κατόπιν των σχετικών ενεργειών που έκανε η ΕΟΚ.

Η καρδιά του EuroBasket Γυναικών 2025 θα χτυπάει στην Ελλάδα, καθώς στη χώρα μας θα φιλοξενηθεί ένας όμιλος, αλλά και η τελική φάση της διοργάνωσης, στην 40ή της έκδοση. Αυτή θα είναι, δε, η δεύτερη φορά που η συγκεκριμένη διοργάνωση θα διεξαχθεί στη χώρα μας. Η πρώτη ήταν το 2003

Η εν λόγω πρωτοβουλία δείχνει ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης δίνει την βαρύτητα που πρέπει και αξίζει στο μπάσκετ γυναικών και φροντίζει για μία όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία της Εθνικής Γυναικών.

Η εν λόγω διοργάνωση θα ξεκινήσει στις 19 Ιουνίου 2025 και θα ολοκληρωθεί δέκα ημέρες αργότερα, στις 29 του ίδιου μήνα. Σε αυτή θα συμμετάσχουν 16 ομάδες. Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία και Τσεχία θα είναι οι τέσσερις συνδιοργανώτριες χώρες, που θα φιλοξενήσουν από έναν όμιλο έκαστη, ενώ η τελική φάση θα γίνει στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, αναφέρθηκε στη σημαντική αυτή ανάληψη διοργάνωσης από τη χώρα μας, τονίζοντας πως: «Η συμμετοχή της Ελλάδας στη συνδιοργάνωση του EuroBasket Γυναικών 2025, μαζί με άλλες ισχυρές ομοσπονδίες της Ευρώπης και μάλιστα, με την κορύφωση που είναι η τελική φάση να διεξάγεται στη χώρα μας, είναι μια πολύ μεγάλη τιμή, αλλά και ένδειξη προθέσεων, Θεωρούμε ως διοίκηση ότι αποτελεί μια καθοριστική εξέλιξη για το μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα και ίσως η μεγάλη μας ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να προοδεύσει.

Είναι η δεύτερη φορά, μετά από το 2003, που η Ομοσπονδία αναλαμβάνει τέτοια διοργάνωση όσον αφορά τις γυναίκες και δείχνει τη θέληση μας να ενισχύσουμε το μπάσκετ γυναικών και να το οδηγήσουμε στο επόμενο επίπεδο, καθώς και το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για την ουσιαστική ανάπτυξη του αθλήματος. Η επόμενη διετία μέχρι τη διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ θα είναι προσαρμοσμένη, όσον αφορά την ΕΟΚ, σε ενέργειες προώθησης και αναβάθμισης του μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και επίπονος. Οι στόχοι θα είναι υψηλοί. Θέλει πολύ καλή οργάνωση και σωστή προετοιμασία έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα οφέλη που πρέπει να προκύψουν από αυτή τη διοργάνωση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΟΚ:

«Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2025! Για πρώτη φορά θα υπάρχει συνδιοργάνωση από τέσσερις ομοσπονδίες και στη χώρα μας θα διεξαχθούν οι αγώνες ενός ομίλου, αλλά και της τελική φάσης!

Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία και Τσεχία θα είναι οι τέσσερις συνδιοργανώτριες χώρες μετά την έγκριση της εκτελεστικής επιτροπής της FIBA Europe και οι χώρες αυτές θα γίνουν η μεγάλη σκηνή του 40ου Ευρωμπάσκετ Γυναικών, μιας από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στο καλεντάρι της FIBA.

Κάθε χώρα θα φιλοξενήσει έναν όμιλο -οι πόλεις θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα- και η τελική φάση θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στην πόλη που θα στεφθεί η πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Η πρώτη φορά που το Ευρωμπάσκετ έγινε σε δύο χώρες ήταν το 2015 από Ρουμανία και Ουγγαρία, η δεύτερη το 2019 από Σερβία και Λετονία, η τρίτη το 2021 από την Ισπανία και τη Γαλλία και η πλέον πρόσφατη το 2023 από την Σλοβενία και το Ισραήλ.

Συνολικά 36 χώρες συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων διοργανωτών θα αγωνιστούν στην προκριματική φάση του Ευρωμπάσκετ 2025, ωστόσο οι τέσσερις αυτές χώρες θα αγωνιστούν στον ίδιο όμιλο, κάτι που διαφοροποιεί τον μέχρι τώρα τρόπο διεξαγωγής.

Οι άλλες 32 ομάδες θα κληρωθούν σε οχτώ ομίλους των τεσσάρων και θα διεκδικήσουν τις 12 θέσεις που απομένουν για την τελική φάση. Η κλήρωση της προκριματικής φάσης θα διεξαχθεί στις 19 Σεπτεμβρίου στο House of Basketball στο Μις της Ελβετίας. Το πρώτο παράθυρο θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2023».