Συναγερμός σε Αραδίππου και Πάφο – Εξετάζονται οι κάτοικοι για κορωνοϊό

0

Αρχισε στις οκτώ σήμερα το πρωί, στο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Αραδίππου, η λήψη δειγμάτων από δημότες για εξέταση για κορωνοϊό, ύστερα από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στη περιοχή, δήλωσε ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης.

Λειτουργοί της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, έφτασαν στις οκτώ το πρωί με τα απαραίτητα υλικά και εξοπλισμό, στον χώρο έξω από το Δημοτικό Ιατρείο και άρχισαν τη διενέργεια του τεστ με τη μέθοδο του drive through και ύστερα από τηλεφωνικά ραντεβού, που έχουν προγραμματιστεί με όσους θεωρείται ότι πρέπει να υποβληθούν στη συγκεκριμένη εξέταση.

Σήμερα, σημείωσε ο Δήμαρχος, “θα γίνουν συνολικά 150 τεστ σε ανθρώπους της πρώτης γραμμής που καταγράψαμε, δηλαδή ιδιοκτήτες και υπάλληλοι σουπερμάρκετ, παντοπωλείων, φαρμακείων, φρουταριών, αρτοποιείων, φούρνων και περιπτέρων, με τους οποίους επικοινωνήσαμε και κλείσαμε ραντεβού για να μεταβούν στο Δημοτικό Ιατρείο. Αύριο  Σάββατο θα διενεργηθούν ακόμα 150 τεστ σε άτομα που γνωρίζουμε ότι ήρθαν σε επαφή με τα 39 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, που ξέρουμε ότι υπάρχουν στην Αραδίππου, και πρόσωπα που ενδιαφέρθηκαν να υποβληθούν στον έλεγχο αυτό”.

Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ευαγγελίδης, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες “με τον Υπουργό Υγείας αποφασίστηκε όπως το Υπουργείο επιδοτήσει τη διενέργεια της εργαστηριακής εξέτασης για κορωνοϊό, στους κατοίκους της Αραδίππου” και ο Υπουργός άναψε το πράσινο φως.

Ο κ. Ευαγγελίδης κάλεσε «δημότες και επιχειρηματίες που μπορούν, να προχωρήσουν σε έμβασμα σε ειδικό λογαριασμό στην τράπεζα, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για να συνεχιστούν και τα επιχορηγημένα από τον Δήμο τεστ κορωνοϊού, που γίνονται σε συνεργασία με ιδιωτικό χημικό εργαστήριο.

Μόνο με τη διενέργεια του διαγνωστικού τεστ μπορούμε να αναχαιτίσουμε την εξάπλωση της νόσου, είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε ότι “τα Διατάγματα του Υπουργείου Υγείας «μένουμε σπίτι» εισακούστηκαν από τους δημότες και πράγματι παρέμειναν στα σπίτια τους. Ωστόσο, 15 μέρες πριν την εξαγγελία των σχετικών Διαταγμάτων υπήρχε διασπορά του ιού στον Δήμο, αφού τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού ήρθαν στην Αραδίππου από το Ηνωμένο Βασίλειο, από άτομα που έφτασαν για να παρευρεθούν σε κηδείες τριών ατόμων, ενός που πέθανε στην Κύπρο και δύο που απεβίωσαν στο εξωτερικό και τάφηκαν στην γενέτειρα τους».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Ευαγγελίδης απάντησε πως «η διασπορά συνέχισε κανονικά επειδή πολύ απλά κάποια άτομα δεν γνώριζαν ότι είχαν «κολλήσει» τον ιό. Για παράδειγμα, υπάρχει οικογένεια που έχει τρία άτομα με τον ιό, άλλη οικογένεια έχει τέσσερα και μια άλλη έξι και περισσότερα. Με τη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ, το Υπουργείο Υγείας θα έχει μέχρι τη Δευτέρα ή και την Τρίτη μια γενική εικόνα για την διασπορά που υπάρχει στην Αραδίππου και να επιλυθεί το πρόβλημα χωρίς να νοσήσουν άλλα άτομα ή να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία άλλων συμπολιτών μας».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, «εδώ και δέκα μέρες υπάλληλοι του Δήμου βγήκαν στους δρόμους για περιπολίες προκειμένου να επιβεβαιώσουμε ότι δεν κυκλοφορεί άσκοπα κόσμος, δεν γίνονται συγκεντρώσεις σε σπίτια ή οπουδήποτε αλλού και γενικά ότι τηρούνται τα Διατάγματα του Υπουργείου Υγείας για περιορισμό των κινήσεων των πολιτών.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Ευαγγελίδης είπε ότι «μετά τη διενέργεια των τεστ, είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε όσες επιχειρήσεις εξακολουθούν να εργάζονται και είτε ιδιοκτήτες τους είτε υπαλληλικό προσωπικό, διαγνωστούν θετικοί στον κορωνοϊό. Πιστεύω ότι ο κόσμος της Αραδίππου τηρεί ευλαβικά τα Διατάγματα της κυβέρνησης, ωστόσο, η διασπορά που ήρθε από το εξωτερικό έχει μεν ξεφύγει, αλλά με τη διεξαγωγή των τεστ κορωνοϊού θα μπορεί να περιοριστεί στο ελάχιστο η μεταφορά και διάδοση του ιού σε άλλους συνανθρώπους μας».

Πηγή ΚΥΠΕ