«Τρέχουν» οι διαδικασίες για τα θέματα ασφάλειας των σχολείων

0
Που βρίσκονται οι διαδικασίες ενάμιση μηνα πριν την νέα σχολική χρονιά

Το θέμα με την ασφάλεια των σχολείων αλλά και την καταλληλότητα μερικών από αυτά  να φιλοξενούν μαθητές βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα καθώς τόσο οι οργανωμένοι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί ζητούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την βελτίωση των σχολικών χώρων.

Το όλο θέμα κινητοποιήσε και την Βουλή με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας να αποστέλλει τον περασμένο Νοέμβριο σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη ζητώντας ενημέρωση γιατί το υπουργείο δεν εξασφαλίζει για το κάθε σχολείο πιστοποιητικό καταλληλότητας των σχολικών κτιρίων.

Η απάντηση του υπουργού Παιδείας προς τον Κυριάκο Χατζηγιάννη ήρθε τις προηγούμενες μέρες με τον Κώστα Χαμπιαούρη να τονίζει ότι  σε όλα τα σχολικά κτίρια που ανεγείρονται ή γίνονται έργα αντισεισμικής αναβάθμισης εφαρμόζονται οι αντισεισμικοί κανονισμοί που διασφαλίζουν τη στατική επάρκεια και ασφάλεια των κτιρίων.

Ταυτόχρονα όπως επισημαίνει ο κύριος Χαμπιαούρης εξασφαλίζεται η έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας ηλεκτρικής εγκατάστασης από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Σημειώνεται μάλιστα ότι το Υπουργικό Συμβούλιο με Απόφασή του ημερομηνίας 16/10/2018, ενέκρινε χορηγία προς τις Σχολικές Εφορείες για τον έλεγχο και υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών επιδιόρθωσης των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων όλων των Δημόσιων Σχολικών Κτιρίων για έκδοση πιστοποιητικών επιθεώρησης από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία Κύπρου, ώστε να συνάδουν πλήρως με τις πρόνοιες της περί Ηλεκτρισμού Νομοθεσίας.

Μάλιστα όπως πληροφορείτε η ιστοσελίδα μας τα κονδύλια αυτά έχουν διαμοιραστεί στις σχολικές εφορείες από τον περασμένο Δεκέμβριο, διάστημα κατά το οποίο ξεκίνησαν οι επιδιορθώσεις, με σχολικές εφορείες να βρίσκονται στην αναμονή   στην διαδικασία του τελικού ελέγχου από την ΑΗΚ.

Παράλληλα οι σχολικές εφορείες μετά και από σχετική εγκύκλιο από το  υπουργείο Παιδείας τρέχουν και το θέμα της έκδοσης Πιστοποιητικού Πυροπροστασίας, με πηγές από τις σχολικές εφορείες να τονίζουν στον Offsite ότι το θέμα αυτό χρειάζεται χρόνο, καθώς απαιτείται σωστός έλεγχος από την Πυροσβεστική υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχολικές εφορείες «τρέχουν» την περίοδο αυτή και το θέμα της τοποθέτησης περιφράξεων και θυροτηλεφώνων στα σχολεία μετά και από σχετική απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου μετά και την απαγωγή μαθητών από σχολείο στην Λάρνακα, με αρμόδιες πηγές να τονίζουν ότι το μέτρο αυτό θα είναι έτοιμο σε μεγάλο βαθμό με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Τέλος, όπως επισημαίνεται τόσο από τον υπουργό Παιδείας στην απάντηση του προς την Βουλή αλλά και από εκπροσώπους των σχολικών εφορειών η  υφιστάμενη νομοθεσία δεν προνοεί την ύπαρξη οποιουδήποτε άλλου πιστοποιητικού καταλληλότητας των σχολικών κτιρίων.

OFFSITE.COM.CY