Τρεις τομείς τους οποίους μπορεί να βελτιώσει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο για να γίνει ακόμη πιο ασταμάτητος

0

Αναμφίβολα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένα θαύμα της φύσης! Τα φυσικά του χαρακτηριστικά εξέχουν τα όρια του συνηθισμένου καθώς δεν έχουμε δει άλλα παραδείγματα στην ιστορία του ΝΒΑ που να μπορούν με 1 ντρίμπλα από το κέντρο να καρφώνουν από τη γραμμή της βολής:

Ούτε κάποιον να εναλλάσσει με τέτοια ευκολία κατεύθυνση στα χέρια του ενόσω βρίσκεται στον αέρα:

Ακόμα όμως κι αυτός ο εξωφρενικά ταλαντούχος και δυναμικός παίκτης έχει σημεία στα οποία μπορεί να βελτιωθεί για να ολοκληρωθεί και ως παίκτης και, γιατί όχι, να συγκρίνεται με τους καλύτερους που έχουν ακουμπήσει την πορτοκαλί μπάλα.

Πρώτον, λοιπόν, που μπορεί να βελτιώσει ο Greek Freak είναι τις κινήσεις του στο ποστ. Ο Γιάννης έχει ένα από τα πιο δυνατά κορμιά στο ΝΒΑ. Η αλλαγή που έκανε μέσω σκληρής δουλειάς από το αδύνατο παιδί που ήταν το 2013 όταν μπήκε στην λίγκα εώς το μυώδες τέρας που βλέπουμε σήμερα είναι αξιοσημείωτη. Όλο αυτό το καλοκτισμένο κορμί το χρησιμοποιεί κυρίως για να κάνει penetrate the paint που λένε οι Αμερικάνοι, δηλαδή να εισέρχεται στο ζωγραφιστό για να κάνει δυνατό λέιαπ ή κάρφωμα. Με το δυνατό του κορμί είτε απλά σπρώχνει τον ανταγωνισμό ή αντιστέκεται και τελειώνει μαζί με την επαφή από τον αμυντικό, through contact που λέμε.

Και για να μιλήσουμε με στατιστικά, όσον αφορά τις κινήσεις στο ποστ ο Γιάννης κατάφερε την κανονική σεζόν να έχει 0.92 πόντους ανά κατοχή me 52.6% ευστοχία, ωστόσο στα playoffs αυτά τα ποσοστά έπεσαν σε 0.80 πόντους ανά κατοχή και 42.1% ευστοχία. Εάν σκεφτούμε ότι παίκτες με παρόμοια ψηλά κορμιά έχουν πάνω από 60% ευστοχία στο ποστ μπορούμε να πούμε ότι ο Γιάννης με λίγη δουλίτσα στον τομέα αυτό μπορεί να βελτιωθεί και να γίνει ακόμη πιο ασταμάτητος. Φυσικά, είναι κατανοητό ότι ο Γιάννης συναντά διαφορετικού είδους άμυνες από άλλους ψηλούς καθώς τραβάει πολλά double-teams πάνω του.

Δεύτερος τομέας που μπορεί να καλυτερεύσει ο Γιάννης είναι στο να αγωνίζεται περισσότερο στην θέση του σέντερ. Είναι λογικό ότι αυτό είναι πρώτα απόφαση του προπονητή βέβαια. Εάν μάθαμε κάτι από τα τελευταία Playoffs είναι ότι όσο ο Γιάννης επιτίθεται στην μπασκέτα και δεν σουτάρει τρίποντα είναι πραγματικά ασυναγώνιστος. Ο Γιάννης βρέθηκε να παίζει εναντίον με ικανούς στο αμυντικό κομμάτι ψηλούς στα Playoffs όπως είναι ο Ντιάντρε Έιτον των Σανς, ο Κλιντ Κάπελα των Χοκς και ο Ντιάντρε Τζόρνταν των Νετς αλλά ειλικρινά τους εξαφάνισε. Κανένας από αυτούς δεν είχε την γρηγοράδα να προλάβει τις κινήσεις του Γιάννη, ούτε τη δυνατότητα να προβλέψουν τις κινήσεις του δίνοντας την ευκαιρία στο Γιάννη να τους “διαβάσει”, να καταλάβει δηλαδή τα αδύνατα τους σημεία και να τα εκμεταλλευτεί. Αποκορύφωμα αυτής της στρατηγικής του κόουτς Μπούτενχόλζερ με τον Γιάννη να επιτίθεται στο ζωγραφιστό ήταν η 50άρα που έβαλε στο Game 6 των Τελικών εναντίον των Σανς με τον Έιτον να δείχνει μικρός παρότι είναι είναι 7-footer και να μην ξέρει τι να κάνει για να κόψει τον καυτό Γιάννη. Ο Γιάννης λοιπόν στη θέση του σέντερ είναι συνταγή για επιτυχία (Πρωτάθλημα).

Και τρίτος τομέας που αν βελτιώσει ο Γιάννης τότε ίσως να μιλάμε για τον καλύτερο παίκτη ever, είναι το να φτιάξει επιτέλους το σουτ του στις βολές. Όλα είναι θέμα αυτοπεποίθησης. Έγινε αντιληπτό από τον καθένα στα τελευταία Playoffs πως όταν ο Γιάννης έπαιζε σε ξένες έδρες με τον κόσμο να μετράει τα δευτερόλεπτα που χρειάζεται ο Γιάννης για να ρίξει τις βολές του αυτό επηρέασε τον ίδιο Γιάννη στην συγκέντρωση και την αφοσιώση που χρειάζοταν για να ρίξει βολές. Αποτέλεσμα ήταν λοιπόν να βάζει απλά λίγες περισσότερες από τις μισές βολές που έριχνε.

Όταν όμως η σειρά των Τελικών μεταφερθηκε στο Μιλγουόκι τότε εκεί η ιστορία άλλαξε. Ο Γιάννης επανάκτησε το θάρρος και την αυτοπεποίθηση του βλέποντας 17 χιλιάδες κόσμο μέσα στο στάδιο και 60 χιλιάδες έξω από το στάδιο να τον υποστηρίζουν και να ζητοκραυγάζουν υπέρ του αντί να τον γιουχαΐζουν κατά του. Τότε ο Γιάννης βρισκόταν στο βασίλειο του σαν βασιλιάς. Η αυτοπεποίθηση ήταν στην κορυφή και αυτό μεταφράστηκε και στις βολές όπου είχε 17/19 ευστοχία! 89% ευστοχία από τον Γιάννη στο πιο κρίσιμο παιχνίδι της σεζόν! Άξιος! Ας είμαστε όμως ειλικρινείς, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Γιάννης σε κάθε παιχνίδι θα βάζει τις βολές του. Μας αποδεικνύει όμως ότι εάν φτιάξει το σουτ των βολών τότε θα μιλάμε για το τέλος του ανταγωνισμού του.