Ζιάγκος: «Υπηρετούμε μια ομάδα με βαριά φανέλα»

1

Ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ μίλησε στη κάμερα του AlfaSports TV για τη μεγάλη νίκη επί της ΑΕΚ.

Ο Βαγγέλης Ζιάγκος στάθηκε στον τρόπο που αντιμετώπισε η ομάδα του την ΑΕΚ, στη σημασία της νίκης και για ακόμα μια φορά ζήτησε από τον κόσμο του ΑΠΟΕΛ να έρθει στο γήπεδο.

Αναλυτικά:

«Καταρχάς θέλω να δώσω συγχαρητήρια στα παιδιά για τη πολύ μεγάλη νίκη, τη πολύ μεγάλη ανατροπή. Κατά δεύτερον να συγχαρώ τον κόουτς (σ.σ. Κουκούρη) και την ΑΕΚ για τη πρώτη ευρωπαϊκή της νίκη τη προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και γιατί είναι μια ομάδα που έχει αρχές στο παιχνίδι της, ξέρει να αξιοποιήσει τα δυνατά της σημεία και να κρύψει τις αδυναμίες στα ατομικά στοιχεία κάθε παίκτη ξεχωριστά και είναι μια ομάδα που παίζει ωραίο, ελκυστικό μπάσκετ.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο παιχνίδι, γνωρίζοντας ότι παίζουμε απέναντι σε μια ομάδα με πολύ μεγάλη ποιότητα, πολύ μεγάλο βάθος και πολύ εμπειρία κυρίως στην περιφερειακή της γραμμή, τόσο από τους Κύπριους όσο και από τους ξένους, ξέραμε πως αντιδρά επιθετικά μέσα από τέσσερις καταστάσεις: Είναι μια ομάδα που προσπαθεί να δώσει ταχύτητα στο παιχνίδι της μπροστά, εκφράζεται πολύ καλά στο παιχνίδι από μέσα προς τα έξω όπου τιμωρεί κάθε κακή αμυντική συμπεριφορά που της δημιουργεί επιθετικό πλεονέκτημα στο γήπεδο, χτυπάει πολύ καλά στα close-out, δημιουργεί καταστάσεις από μέσα προς τα έξω με έξτρα πάσες κλπ. Είναι πολύ δυνατοί στο inside παιχνίδι και ο τέταρτος τρόπος που εκφράζονται επιθετικά είναι καταστάσεις ένας εναντίων ενός, στηρίζονται στην επιθετική δεινότητα των παιδιών που έχουν επιλεγεί να απαρτίσουν την περιφερειακή γραμμή της ομάδας.

Κινηθήκαμε όλη την εβδομάδα στο πως θα προσεγγίσουμε αμυντικά το παιχνίδι και στο πως θα περιορίσουμε αυτούς τους επιθετικούς τρόπους έκφρασης της αντίπαλης ομάδας, νομίζω ότι στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού ήμασταν όλοι στην ίδια σελίδα, κάπου η έλλειψη βάθους και εμπειρίας στην ομάδα κόστισε και εκφράστηκε στο πολύ κακό τρίτο δεκάλεπτο που κάναμε, όπου η ΑΕΚ, όπως περιμέναμε, αντέδρασε ανεβάζοντας την άμυνά της, ανεβάζοντας την ταχύτητά της και σκοράροντας σε μεγάλο ποσοστό στα μακρινά της σουτ. Συνήλθαμε γρήγορα, επανελέγξαμε τον ρυθμό του παιχνιδιού και πήγαμε το παιχνίδι στους ρυθμούς που μας εξυπηρετούσε. Ήμασταν και περισσότερο τυχεροί από την ΑΕΚ στις τελευταίες κατοχές και χάρη στη πολύ μεγάλη προσπάθεια των παιδιών, που θέλω να το επαναλάβω και να το τονίσω, ήρθε αυτή η νίκη.

Σημαντική νίκη κυρίως για το βαθμολογικό κομμάτι, αλλά ακόμα περισσότερο για το ψυχολογικό, γιατί υπηρετούμε μια ομάδα με βαριά φανέλα, με αυτό – όσο κλισέ και αν ακούγεται – να συνεπάγεται με κάποιες μεγάλες ευθύνες που μοιράζονται στις πλάτες και στους ώμους όλων μας.

Για άλλη μια φορά εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι παίξαμε σε ένα άδειο γήπεδο. Είχαμε συμφωνήσει ότι αυτή η νίκη εάν ερχόταν, θα ήταν καταρχάς νίκη αυτοσεβασμού. Αυτό που ψάχναμε ήταν να κερδίσουμε κυρίως τον σεβασμό τον δικό μας, του εαυτού μας. Και κατ’ επέκταση πιστεύουμε πως με αυτή τη νίκη θα κερδίσουμε και τον σεβασμό καταρχήν των ανθρώπων που αγαπούν την ομάδα. Εμείς τους καλούμε να πιστέψουν στην ομάδα, δεν θεωρούμε ότι η κάρτα φιλάθλου μπορεί να αποτελεί μια παγιωμένη δικαιολογία για την αποχή του κόσμου από το γήπεδο. Η Κύπρος έχει μπασκετικό φίλαθλο κοινό. Ο ΑΠΟΕΛ κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια φέτος, με ένα ρόστερ νεανικό, στηρίζει τα ντόπια παιδιά, στηρίζει τους Κύπριους αθλητές. Αυτό το έχουμε αποδείξει και στη πράξη. Αυτό που λείπει μέχρι στιγμής είναι η παρουσία του κόσμου. Ελπίζουμε πως στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι η εικόνα θα είναι διαφορετική.

Συγχαρητήρια και πάλι στον προπονητή της ΑΕΚ και καλή επιτυχία στο επόμενο ευρωπαϊκό τους παιχνίδι».