1950: Το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Αργεντινή

0

Μια νέα διοργάνωση κάνει ντεμπούτο στον αθλητικό χάρτη και το μπάσκετ αποκτά το δικό του… Μουντιάλ, καθώς για πρώτη φορά, στο Μπουένος Άιρες, οι δέκα (θεωρητικά τουλάχιστον) κορυφαίες εθνικές ομάδες του κόσμου αναμετρήθηκαν με έπαθλο το τρόπαιο του παγκόσμιου πρωταθλητή.

Image

Το ημερολόγιο γράφει «22 Οκτωβρίου 1950» και το Πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Ανδρών, όπως είχε αποφασιστεί από τη FIBA στο περιθώριο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου (1948), ξεκινάει στην πρωτεύουσα της Αργεντινής και ολοκληρώνεται στις 3 Νοεμβρίου.

Όλοι οι αγώνες διεξήχθησαν στο «Λούνα Παρκ» και στον τελικό γύρο ισοβάθμησαν οι ΗΠΑ (σ.σ. για την ακρίβεια η ομάδα της εταιρείας Chevrolet από το Ντένβερ, αφού οι Αμερικανοί σνόμπαραν τη διοργάνωση) με την Αργεντινή.

Έτσι, ο τίτλος κρίθηκε στον μεταξύ τους τελικό όπου οι γηπεδούχοι, παρουσία 25.000 θεατών, επικράτησαν με 64-50, ολοκληρώνοντας αήττητοι τις υποχρεώσεις τους (6-0). Οι 64 πόντοι των Αργεντινών ήταν μάλιστα η κορυφαία επίδοση σε ολόκληρη τη διοργάνωση!
Την 3η θέση κατέλαβε η ομάδα της Χιλής, ενώ στα αξιοσημείωτα του τουρνουά συγκαταλέγεται ασφαλώς το γεγονός ότι δε συμμετείχε καμία χώρα από την Ασία και την Ωκεανία, αλλά και το ότι η πρωταθλήτρια Ν. Αμερικής, Ουρουγουάη, αποσύρθηκε καθώς η κυβέρνηση της Αργεντινής δε χορήγησε βίζα στους δημοσιογράφους της!

Και μια και μιλάμε για απόσυρση, να σημειωθεί ότι λίγο έλειψε να… χαιρετήσει και η Αίγυπτος, η οποία αφότου νίκησε τη Γαλλία (31-28) απείλησε να αποχωρήσει, όταν οι Γάλλοι διεκδίκησαν την επανάληψη του μεταξύ τους αγώνα επικαλούμενοι καθοριστικό εις βάρος τους διαιτητικό σφάλμα.

Οι έτεροι εκπρόσωποι της Γηραιάς Ηπείρου, Ισπανία και Γιουγκοσλαβία, έπιασαν… πάτο, όχι μόνο αγωνιστικό, καταλαμβάνοντας τις δύο τελευταίες θέσεις (9η και 10η αντίστοιχα), αλλά και εκτός παρκέ. Γιατί το λέμε αυτό; Πολύ απλά διότι οι «πλάβι» αρνήθηκαν να παίξουν εναντίον των Ισπανών (σ.σ. του δικτάτορα Φράνκο εκείνη την εποχή)! Το ματς κατακυρώθηκε 2-0 για τους Ίβηρες, ενώ βαριά ήταν η «καμπάνα» που έπεσε στη Γιουγκοσλαβία από τη FIBA, καθώς της επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού 9 μηνών από όλες τις διοργανώσεις.

Κι αν κάποιοι από εσάς λατρεύετε τις θεωρίες συνωμοσίας, συγκρατείστε την εξής πληροφορία: ανάμεσα στους τιμωρημένους της γιουγκοσλαβικής αποστολής ήταν και ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς! Ναι, μιλάμε για τον μετέπειτα Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπάσκετ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του φερόταν πώς έσπρωχνε (άλλοτε… διακριτικά, άλλοτε εξόφθαλμα) την εθνική ομάδα της πατρίδας του!

Coffee House