Αρθρογραφία/Σωματεία του σήμερα… η βάση του αύριο!

0

Το πρώην μέλος του Δ.Σ του ΚΟΑ, Λεόντιος Τσέλεπος, αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα μας με αφορμή την διαγραφή πέραν των 3000 σωματείων από το Υπουργείο Εσωτερικών, με το βλέμμα στο μέλλον του αθλητικού οικοδομήματος στην Κύπρο:

Κύπρος 2022. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει σε εκκαθάριση όλων των εγγεγραμμένων σωματείων, περιλαμβανομένων και των αθλητικών σωματείων. Πέραν των 3000 σωματείων έχουν διαγραφεί, ενέργεια που αποδεικνύει ότι είτε είχαν κατεβάσει ρολά είτε ότι δεν υπηρετούσαν πλέον τους σκοπούς τους και άρα δεν υπήρξε ενδιαφέρον να προσαρμοστούν με τη νέα νομοθεσία.

Εξαρχής η ύπαρξη τόσων πολλών σωματείων, περιλαμβανομένων και των αθλητικών ήταν προβληματική και επιτρέψετε του να πω ένα ακόμα κατάλοιπο της Αγγλοκρατίας αφού και στη Γηραιά Αλβιώνα υπάρχουν σωματεία/κλαμπς σε κάθε γωνία! Προβληματική γιατί τα περισσότερα ήταν και είναι κρατικοδίαιτα αλλά και εξαρχής ιδρυμένα για λάθους λόγους (κομματικούς, προσωπικούς, αλλότριους).

Καιρός όμως να αλλάξει όλο αυτό και το αθλητικό οικοδόμημα να στηριχθεί σε υγιή θεμέλια. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για μια ολιστική αθλητική μεταρρύθμιση. Αθλητική μεταρρύθμιση που στοχεύει να επαναφέρει τη διαφάνεια, την άμιλλα, την εμπιστοσύνη και γενικά τις αξίες και τα ιδανικά που καλλιεργεί ο αθλητισμός. Η μεταρρύθμιση αυτή δεν θα μπορούσε να μην εστιάζει στο κύτταρο της ανάπτυξης, τα αθλητικά σωματεία που αποτελούν το «σπίτι» αθλητών, υγιών παραγόντων και εκατοντάδων χιλιάδων γονέων που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στα αθλητικά σωματεία.

Τα σωματεία δεν είναι μόνο μετάλλια σε προθήκες. Πρέπει να αντιληφθούν ότι προσφέρουν και καλλιεργούν ένα κοινωνικό αγαθό. Όμως ο υψηλός αθλητισμός και η ενασχόληση της νεολαίας με τον αθλητισμό είναι δύο συγκοινωνούντα δοχεία που αλληλοτροφοδοτούνται! Το σημαντικό είναι να το θυμούνται προπονητές και διοικούντες και να μην παρασύρονται από τη λάμψη των επιδόσεων!

Σημαντικό επίσης να σημειώσουμε ότι τα αθλητικά σωματεία «χρειάζονται» το ένα το άλλο. Οι μονοπωλιακές αντιλήψεις δεν βοηθούν και έννοιες όπως ανταγωνιστικό ισοζύγιο και εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης ταλέντων πρέπει να αποτελέσουν θεμελιακές αρχές του σήμερα, εάν θέλουμε να αναβαθμίσουμε το αθλητικό οικοδόμημα της χώρας μας αύριο.

Επίσης, τα σωματεία ναι μεν δεν έχουν σκοπό το κέρδος αλλά πρέπει να σκέφτονται και να εργάζονται ως επιτυχημένες επιχειρήσεις για να μπορούν να έχουν οικονομική ευρωστία (μέσω εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης), η οποία θα τους επιτρέπει να επενδύουν πίσω στο σωματείο (σε πρόσωπα και πράγματα). Ο ανταγωνισμός είναι συνεχής, οι κοινωνικές αλλαγές που επηρεάζουν και τον αθλητικό τομέα ραγδαίες και άρα χρειάζεται συνεχής εξέλιξη και προσαρμογή.

Τα σωματεία σήμερα πρέπει να αφουγκράζονται τις ανάγκες των αθλητών τους και να ικανοποιούν τις ανάγκες/σκέψεις των γονέων των αθλητών τους, προσφέροντας διάφορα κίνητρα. Εκμάθηση σε ασφαλές περιβάλλον, προσαρμοσμένα προγράμματα εκμάθησης για διάφορα επίπεδα αθλητών-παιδιών, ευκαιρίες εκπαίδευσης γονέων για εμπλοκή στο άθλημα (διαιτητές, κριτές, γραμματείς κτλ), ευκαιρία επιλογής αθλητών σε αθλητικά σχολεία, στρατό, πανεπιστήμια (με υποτροφία), Εθνικές ομάδες, εμπειρίες στο εξωτερικό, χαρά, παιχνίδι!

Σε διοικητικό επίπεδο, ο εθελοντισμός δεν είναι αρκετός. Χρειάζεται η εμπλοκή επαγγελματιών είτε με αγορά υπηρεσιών (outsourcing) είτε με εργοδότηση στους τομείς του μάρκετινγκ, γραμματειακή υποστήριξη, αθλητικής διοίκησης. Αυτό είναι αποδεκτό και μέσω σχετικών ερευνών αλλά και πολλών πραγματικών παραδειγμάτων. Η αγάπη των εθελοντών είναι βασικό συστατικό αλλά πλέον δεν αρκεί. Χρειάζεται ένα πάντρεμα με επαγγελματίες. Ένα κράμα εθελοντών και επαγγελματιών που είτε προσφέρουν εθελοντική εργασία είτε έναντι αντιτίμου είναι το σήμερα και εγγυάται το αύριο!

«Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα» είχε πει ο Λάο Τσε. Η επανεκκίνηση των αθλητικών σωματείων μετά την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και της πανδημίας είναι μονόδρομος. Επιπλέον να σημειώσουμε ότι ετοιμάζονται τροποποιήσεις στις σχετικές νομοθεσίες που αφορούν τα αθλητικά σωματεία και οι οποίες θα αυξήσουν τον έλεγχο και την εφαρμογή του σχετικού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

Τα σωματεία πρέπει αρχικά να ξεκινήσουν (κάποια να συνεχίσουν αφού ήδη το κάνουν) να εφαρμόζουν αυστηρά τις πρόνοιες της νομοθεσίας και η χρηστή διακυβέρνηση να αποτελεί καθημερινό δρομοδείκτη των ενεργειών τους. Να επανεπενδύουν, σε εγκαταστάσεις, εκπαίδευση προπονητών και τρόπους προπόνησής. Γενικά να πρωτοπορήσουν και να καινοτομήσουν σε τομείς όπως ο αθλητικός τουρισμός, ο αθλητισμός ατόμων με αναπηρία (ειδικός αθλητισμός) ακόμη και τα e-sports, που θα τους αποφέρουν και εναλλακτικά έσοδα αφού η κρατική κάνουλα ολοένα και στενεύει. Τέλος η αξιοποίηση επαγγελματιών της αθλητικής διοίκησης είναι μονόδρομος και δεν πρέπει να φοβίζει! Η εμπειρικοί και οι εθελοντές δεν αρκούν.

Γενικά όσο αφορά το αθλητικό οικοδόμημα, χρειάζεται προσαρμογή στα νέα οικονομικά, κοινωνικά και αθλητικά δεδομένα, ούτως ώστε ο σωματειακός αθλητισμός να συνεχίσει να επιτελεί το υψηλότατο κοινωνικό του έργο αλλά και να φέρει αθλητικές διακρίσεις. Ο αθλητισμός είναι ένα μεγάλο σχολείο και το σωματείο η τάξη όπου πρώτιστα μαθαίνονται η αξιοκρατία, ο σεβασμός κανόνων, το ομαδικό πνεύμα και τόσα άλλα! Τα πλείστα λείπουν από την κοινωνία! Καιρός να την εφοδιάσουμε ξανά!

Λεόντιος Τσέλεπος
Νομικός, Στέλεχος αθλητικής διοίκησης (LLB, LLM, ΜA in Sports Management and Sports Law (FIFA Master)), Πρώην Μέλος Δ.Σ. ΚΟΑ.

1244124124

Coffee House