ΕΠΙΣΗΜΟ/Η ΠΑΕΕΚ επιστρέφει!

0

Σπουδαία νέα για τους φίλους της ΠΑΕΕΚ και τους Κερυνειώτες γενικότερα. Η ανακοίνωση της ΚΟΚ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης στην τελευταία συνεδρία του, ενέκρινε το αίτημα που είχε καταθέσει το σωματείο της ΠΑΕΕΚ Κερύνειας, για επαναδραστηριοποίηση του καλαθοσφαιρικού τμήματος. Η ΠΑΕΕΚ Κερύνειας θα συμμετέχει στα πρωταθλήματα της ΚΟΚ με δύο τμήματα την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο 2020-2021, στις κατηγορίες Κ16 Γυναικών και Κ18 Γυναικών.

Ομάδα με λαμπρή πορεία

Η ΠΑΕΕΚ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η ομάδα της Κερύνειας ήταν κυρίαρχος στην κυπριακή καλαθόσφαιρα, έχοντας κατακτήσει τρεις διαδοχικές χρονιές τον τίτλο στην ΟΠΑΠ Basket League, από το 1970 μέχρι το 1972, ενώ συμμετείχε σε τρεις τελικούς Κυπέλλου Ανδρών (1969-1971) χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κερδίσει το Κύπελλο.

Οι δύσκολες ημέρες μετά το 1974

Τα προβλήματα που έφερε η προσφυγιά ήταν πολλά. Στον πόλεμο του 1974 η ΠΑΕΕΚ έχασε επτά καλαθοσφαιριστές στον πόλεμο, με την ομάδα να αναστέλλει την λειτουργία της αμέσως μετά την εισβολή. Το καλαθοσφαιρικό τμήμα επαναδραστηριοποιήθηκε το 1989, όπου είχε μία θετική πορεία τα επόμενα χρόνια.

Κορυφαία επιτεύγματα της προσφυγικής ομάδας στην μεταπολεμική της παρουσία στα πρωταθλήματα της ΚΟΚ ήταν η παρουσία της σε δύο τελικούς Κυπέλλου (1995 με ΑΠΟΕΛ, 1999 με Κεραυνό) όπου δεν μπόρεσε να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου.

Παράλληλα, η συμμετοχή της στην Ευρώπη και στο Κύπελλο Σαπόρτα το 1995, όπου αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης και αποκλείστηκε από την συνέχεια. Η ΠΑΕΕΚ και ο ΠΑΟΚ είχαν μάλιστα αδελφοποιηθεί, με πολλά στοιχεία να ενώνουν τις δύο ομάδες λόγω των προσφυγικών τους καταβολών. Η ΠΑΕΕΚ αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα στην συνέχεια και ανέστειλε ξανά την λειτουργία της το 2000.

Η επιστροφή της ΠΑΕΕΚ το 2020

Τα χαρμόσυνα νέα για την επιστροφή της καλαθοσφαιρικής ΠΑΕΕΚ ακούστηκαν μέσα στο καλοκαίρι του 2020.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΚ, Ανδρέας Μουζουρίδης, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ΚΟΚ ανέφερε: «Είναι με ιδιαίτερη χαρά που θέλω να καλωσορίζω πίσω στην οικογένεια της ΚΟΚ, το ιστορικό σωματείο της ΠΑΕΕΚ Κερύνεια.

Η ΠΑΕΕΚ αποτελεί μία ιστορική ομάδα για την Κυπριακή καλαθόσφαιρα, η οποία είχε διαγράψει λαμπρή πορεία από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της. Η καινούργια αρχή που κάνει το σωματείο γεμίζει περηφάνεια όλους τους Κερυνειώτες και είμαστε σίγουροι πως με σωστή δουλειά οι επιτυχίες θα μπορέσουν τα επόμενα χρόνια να έρθουν».