Φίλιππος Θεσ/νίκης: Ζωντανός μύθος

0

Το χθες: Ο Φίλιππος Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1947 και αρχικά ονομαζόταν «Δάφνη» με χρώμα το πράσινο. Το ντεμπούτο του στην Α1 έγινε τη σεζόν 1988-89, κερδίζοντας στο ιστορικό μπαράζ των Ιωαννίνων τον Πανελλήνιο με 51-50 και επέστρεψε για δεύτερη και τελευταία φορά στην κορυφαία τη τάξει Εθνική Κατηγορία την περίοδο 1990-’91.

Image

Οι «κυανόλευκοι» του Αγίου Φανουρίου (περιοχή Τούμπας) έκαναν το μεγάλο άλμα το 1988 σε μια χρονιά αξέχαστη όχι μόνο γιατί είναι συνδεδεμένη με την παρθενική άνοδο στην Α1 (έδρα το Αλεξάνδρειο), αλλά επειδή στις 2/1/1988 ο Βαγγέλης Πουλιανίτης είχε σημειώσει ένα από τα σπάνια… αυτοκαλάθια που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως! Μετά το τζάμπολ του β’ ημιχρόνου στον αγώνα εναντίον της Νήαρ Ηστ, ο Τρικαλινός γκαρντ πέτυχε με λέι απ καλάθι εις βάρος της ομάδας του! Ειρωνεία; Ο Φίλιππος ηττήθηκε με δύο πόντους…

Την κυανόλευκη φανέλα έχουν φορέσει, μεταξύ άλλων, ονόματα όπως ο Δημήτρης Οικονομίδης (σ.σ. πρώτος σκόρερ της Α2 τη σεζόν 1989-90 με μ.ό. 25.1 πόντους, αλλά και ριμπάουντερ), Χρήστος Κωνσταντινίδης, Χρόνης Δασκαλάκης (σ.σ. πρωταγωνιστής μαζί με τον Αντώνη Σταμάτη του Πανελληνίου σε έναν από τους μεγαλύτερους καυγάδες των ελληνικών γηπέδων στο μπαράζ των δύο ομάδων που διεξήχθη στο Βόλο πριν επαναληφθεί ο αγώνας στα Γιάννενα), Φώτης Γκουσγκούρης, Κώστας Νικάκης, Μπάμπης Παπαδάκης και Παντελής Παπαϊωακείμ (σ.σ. πρώτος ριμπάουντερ στην Α2 την περίοδο 1999-2000 με 315).

Σημειωτέον ότι ο Φίλιππος είναι η μοναδική ομάδα στην ιστορία της Α1 (δηλαδή από το 1986-87 και μετά), στην οποία δεν αγωνίστηκε ξένος παίκτης σε μια σεζόν (σ.σ. το 1988-89), καθώς και η πρώτη όπου διατέλεσε head coach ο Δημήτρης Ιτούδης (1997-98).

Η πτώση: Όταν ο εξ Αγίου Φανουρίου καταγόμενος Νίκος Μακρόπουλος τραγούδησε για πρώτη φορά το «σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», ίσως να μη γνώριζε ότι το σουξέ αυτό λίγα χρόνια νωρίτερα θα μπορούσε να «ντύσει» ηχητικά με τον καλύτερο τρόπο το σύγχρονο «στόρι» του συλλόγου της γραφικής αυτής συνοικίας της κάτω Τούμπας!

Η είσοδος του 21ου αιώνα μόνο πρόοδο δεν επιφύλασσε στην ομάδα του Φίλιππου, καθώς το 2000 (σ.σ. τη χρονιά που ο Ιτούδης σήκωνε την κούπα της Ευρωλίγκα μέσα στη Θεσσαλονίκη ως βοηθός του Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό) υποβιβάστηκε με 9 νίκες και 17 ήττες στη Β’ Εθνική μετά από εννιά χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Α2. Ακολούθησε νέος υποβιβασμός τον επόμενο χρόνο και η «ελεύθερη πτώση» συνεχίστηκε μέχρι τα τοπικά πρωταθλήματα της Θεσσαλονίκης.

Το καλοκαίρι του 2007, ο «πατριάρχης» της ομάδας και επί σειρά πολλών ετών πρόεδρος της (σ.σ. αυτός την οδήγησε από το β’ τοπικό στην Α1), Φραντζέσκος Φραντζέσκος, είχε επισημάνει πως πολύ δύσκολα θα επέλθει ανάκαμψη. Μάλιστα εκείνη την εποχή είχαν επιστρατευτεί οι Αχιλλέας Μαματζιόλας, Ιγκόρ Μοραΐτοφ και Αντρέας Μπαλής για να της προσδώσουν λίγη από τη λάμψη του παρελθόντος. Διάφοροι παλιοί αθλητές του συλλόγου, όπως ο Χρήστος Κωνσταντινίδης μαζεύτηκαν, επίσης, σε μια προσπάθεια να ανακάμψουν οι «κυανόλευκοι», ωστόσο η «καταστροφική» από οικονομικής άποψης πορεία τους στην Α2 αποδείχθηκε στην πορεία των χρόνων μη αναστρέψιμη.

Το σήμερα: Ο Φίλιππος θα αγωνίζεται πλέον στον δεύτερο όμιλο της Γ1 ΕΚΑΣΘ, όπου επέστρεψε δίνοντας αγώνες μπαράζ.

Η ομάδα του Φίλιππου Θεσσαλονίκης 1991-92

filippos-1992

Πάνω από αριστερά: Χρηστάκης (προπονητής), Καρυώτης, Γκουσγκούρης, Οικονομίδης, Γ. Σταυρίδης, Μηνάς
Κάτω από αριστερά: Κουφογιάννης, Παπαγιαννόπουλος, Θ. Σταυρίδης, Κωνσταντινίδης, Δασκαλάκης, Πουλιανίτης

Coffee House